1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
2007-ben zárták be a több mint 50 éves szakmai tapasztalattal rendelkező és nagy presztízsnek örvendő Svábhegyi Gyermekkórházat, mely főleg az allergiás gyerekek kezelésében járt élen. Igazi szakmai műhely volt, amiből már hat évvel ezelőtt is kevés volt az országban. Egy orvos-vállalkozó éppen ezért nem engedte, hogy szétszéledjen a kiváló szakembergárda. Miközben a kórház svábhegyi épülete a telekspekulációnak áldozatul esve ma az enyészeté, a kórház és a "név" megmenekült, és kiváló példája annak, hogyan képes a magánegészségügy együttműködni az állami ellátórendszerrel.
A panoráma nem a régi, de jók a kilátások



Az egykor szebb napokat is megélt századeleji villák és a gyönyörű kilátás sehol, a Bokor utcában rendezkedett be a 2007-ben halálra ítélt Svábhegyi Gyógyintézet. Az alapítók egyikével a gyönyörű panoráma helyett inkább a kedvező kilátásokról beszélgetünk - ami persze furcsa, hiszen a téma mégis csak a magyar egészségügy.

Az ide betérőt tiszta, felújított, abszolút XXI. századi rendelő fogadja, nyoma sincs a 6 évvel ezelőtti tanácstalanságnak, amikor még az sem volt biztos, hol tud majd tovább működni a jó hírű intézmény. Az egészségügyi minisztérium döntése értelmében magáncég vette ugyanis át azt, amit az egykori neves gyermekkórházból még meg lehetett és érdemes volt megmenteni. Akkor a Svábhegyi Országos Allergológiai, Immunológiai és Pulmonológiai Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit kft. vitte tovább a gyermekallergológiai és pulmonológiai rendelést és megkapta az értékes Svábhegy brendet is. Ma is ez az a szakterület, amiben a magánszolgáltatók közül a Svábhegy a legerősebb, a szakma elismert képviselői dolgoznak itt.

Nem pénz kérdés volt

Dr. Skorán Ottó, a megújult intézmény egyik alapítója, jelenleg a rendelő mögött álló nonprofit és magáncég ügyvezetője, végzettségét tekintve felnőtt belgyógyász. Azt mondja a minőségi szakembergárda egybentartása nem pénzkérdés volt, és ma sem az. Az országban egyre kevesebb a műhely jellegű egészségügyi intézmény, a Svábhegy azonban mindig is egy ilyen orvosi iskola volt - ezért is tettek meg minden a megmentéséért. Hat év távlatából azt mondhatjuk: sikerrel. Az itt dolgozó szakemberek és vezetők karizmája és hivatástudata volt az, mely végül megmentette a kórházat.

Az intézmény OEP-által finanszírozott rendelési időt is fenntart (ez a nonprofit kft.-hez tartozik), illetve magánrendeléseket is végez, ez utóbbi mögött már a Svábhegy Plusz Kft. áll, mely térítés ellenében nyújt szolgáltatást. Az intézmény ma már Vácott és Zuglóban is rendel és felnőttek ellátásával is foglalkozik a Péterffy Sándor utcai kórházban. A gyógyintézmény a Bokor utcában kapott helyet, délelőtt itt vannak az OEP által finanszírozott rendelések, délután pedig a magánrendelések. Az állami egészségügy által támogatott rendelési időben gyermekallergológiával, pulmonológiával,  kardiológiával és fül-orr-gégészettel foglalkoznak. Térítés ellenében viszont szinte valamennyi szakterületen biztosítanak gyermekszakorvosi ellátást. Az üzleti modell alapvetően a járóbeteg-ellátásra fókuszál, fekvőbeteg-ellátásra is van mód, de ez igen költséges, nemcsak az ügyfeleknek, de a cégnek is.

Teljes gőzzel kell nyomni

Tovább fejlesztéseket tervezünk
- Skorán Ottó

"A magán-egészségügben a legnehezebb, hogy induláskor nincs béta verzió, nem lehet valamit csak részben bevezetni, és aztán bővíteni, mindennek azonnal együtt kell lennie, rajtra készen, teljes gőzzel" - magyarázza Skorán. Nem véletlen, hogy a gyógyintézet profilja alapvetően a járóbeteg-ellátás. Magas színvonalon jelenleg itt tudnak olyan díjstruktúrát kidolgozni, amellyel a modell életképes.

Míg az egykori svábhegyi kórházi ingatlanok fele a szakhatósági vizsgálatok szerint mára bontásra érett, addig a magánkezdeményezésből kinövő Svábhegyi Gyógyintézet a fentieken túl ma 3 gyermekorvossal 24 órás ügyeletet tud fenntartani az év minden napján, Budapest és vonzáskörzetében pedig házhoz is vonulnak, ha szükség van rájuk. Az ügyeletet amúgy maguk a szakorvosok látják el, vagyis nem egy call-centeres veszi fel a telefont, így gyorsan fel tudják mérni azt is, hogy milyen intézkedésre van szükség: van, amikor elég csak megnyugtatni a szülőket, de van, hogy azonnal mentőt kell hívni.

A kórház 38 szerződött orvossal biztosít szakellátást, Dr. Skorán szerint nincs olyan terület, amit ne tudnának ellátni. Már csak az a kérdés, hogy tudják-e mindezt finanszírozni a szülők?

A kórház megmentése után három évvel egy kártyás, átalánydíjas rendszert dolgoztak ki. A szülők havi térítés fejében kapnak ellátást, ha baj van, azonnal, várakozás nélkül. Több fajta konstrukciót is kidolgoztak, a legnépszerűbb egyelőre a 11900 forintos csomag.

"A 30-40 eurónak megfelelő havi összeg Magyarországon soknak tűnhet, Nyugat-Európában viszont része egy ilyen kiadás a család öngondoskodásának" - mondja Orbán Árpád István, az intézet marketing igazgatója. Orbán szerint a Svábhegy előnye amellett, hogy a gyermekorvosi szakma kiválóságait foglalkoztatják, hogy teljes betegút-menedzsmentet biztosítanak a páciensek számára. A választott szakorvosok végigkísérik a betegeket, bármilyen panaszuk is van, ha fekvőbeteg-ellátásra kerül a sor, akkor is folyamatosan konzultálnak az orvosokkal. "Ha egy betegünk kórházba kerül, a kezelő orvosa egy napon belül ott van mellette és segít".

Mennyit ér a gyermek egészsége?

"Orvos és orvos között van különbség, ez lehet, hogy sokaknak nem tetszik, de így van. Mi arra törekszünk, hogy a legjobbakkal dolgozzunk, több kórházzal van szerződésünk, ha fekvőbeteg-ellátásra kerül a sor, tudjuk, hova kell vinni a gyereket" - mondja Orbán. Skorán szerint nemcsak az ellátás színvonala miatt fontos, hogy egy kezelő orvosa van minden betegüknek, sokszor a fekvőbeteg-ellátásban egyszerűen nincs kapacitás a megfelelő kommunikációra, de az is előfordult már, hogy egy műtő orvos más szemszögből adott tájékoztatást a szülőnek az adott kezelésről, ebben a helyzetben a gyógyintézeti kezelőorvos adott felvilágosítást az összezavarodott szülőnek, hogy pontosan milyen kezelést is kap a gyermeke. "Az ilyen jellegű gondoskodás nem mindenhol jellemző az állami ellátórendszerre, egyszerűen nincs rá idő" - mondja az ügyvezető.

Az átlagkeresetekhez képest a 11900 forintos kiadás magasnak tűnhet - de sajnos sokszor fordul elő, hogy amikor a gyerekkel baj van, akkor a szülők minden lehetséges forrásból pénzt teremtenek elő, és annak nagy része paraszolvenciára megy. Hálapénzből ugyanakkor nem lehet műtőket felújítani vagy növelni az orvosok fizetését, de ezzel nemcsak ez a gond. Egy-egy ilyen kiadás adott esetben súlyosan megterheli a családi kasszát, miközben öngondoskodással (akár biztosítással is) ezek a kockázatok csökkenthetőek. A Svábhegy nemcsak a szakellátásokhoz biztosít kedvezményeket, ősztől a befizetett éves díj felét visszaadják a szülőknek, ha a gyermek nem szorul kezelésre.

Magán- és közegészségügy: így is, úgy is pénzkérdés



A magyarok éves szinten óvatos becslések szerint is 3000 milliárdot költenek az egészségükre, de nem mindegy, hogy ezek milyen csatornán jutnak el az ellátórendszerbe. Az sem mellékes, hogy ennek mekkora százaléka jut megelőzésre, a biztosítók és a magánszolgáltatók csomagjaikban rendre biztosítanak szűrővizsgálatokat - ezzel nyilván a saját kockázataikat is csökkentik, de ha időben fedeznek fel egy-egy orvosi problémát az nemcsak a pénztárcánknak kedvező, hanem sokszor bizony életet is menthet.

Biztosítás vagy magán-egészségügy?

A magán-egészségügyi szolgáltatónak erős versenytársat jelentenek a biztosítók, illetve az egészségbiztosítás mellé járó adókedvezmény, hiszen az ő esetükben ilyen állami mankó nem jár a szolgáltatás mellé. Persze adott a lehetőség, hogy a Svábhegy biztosítókkal szerződjön (amióta cafeteriakánt is adható egészségbiztosítás, sok szolgáltató szerződött le biztosítókkal), de egyelőre ezt a lehetőséget elvetették.

"Nálunk a végfelhasználó közvetlenül szerződik a szolgáltatóval, nincs közvetítő, és nincs kockázatközösség sem, így például türelmi idő sincs. Aki velünk szerződik, másnaptól már jogosult az ellátásra, míg a biztosítóknál jellemzően fél év után jár csak a szolgáltatás" - magyarázza Orbán. "Nem lehúzni akarjuk a szülőket, hanem ellátni a betegeket, az a küldetésünk, amiben hiszünk, hogy a betegeinket a gyógyulás útjára tereljük, végigkövessük őket a teljes gyógyulásig" - mondja Orbán.

A Svábhegyi Gyógyintézet másodvirágzása arra is jó példa, hogy ma már a magán-egészségügyi szolgáltatások is elérhető árban vannak. Így ha gyermekünk egészségvédelmében gondolkozunk, akkor ezen a piacon is érdemes szétnéznünk, nemcsak a biztosítások között.

A Gyógyintézetnek egyelőre pár száz kártyás ügyfele van, de hogy a modell működőképes, azt jól mutatja, hogy fejlesztési tervekben nincs hiány. A jövőben nyitni akarunk a gasztroenterológia irányába - veszi át a szót Skorán Ottó -, de tovább fejlesztjük a gyermekkardiológiát, és az asztmás megbetegedések kezelésében a telemedicina irányába is fejlesztenek, teljesen új technológiát meghonosítva a hazai magánegészségügyben.

A hálapénz a beteg ellensége is

A Svábhegyi modellben jól megfér egymás mellett a magán- és a közegészségügy, és azt is kiválóan mutatja, mi történik akkor, ha az egészségügyi költésekből kikerül a hálapénz. Pontosabban, ha a paraszolvenciára áldozott összeg számla ellenében, tisztán a szolgáltatásra megy el. A Gyógyintézetnek például szigorú protokollja van, orvosaik nem fogadhatnak el semmilyen felajánlást. Így nemcsak minőségi ellátásra telik, hanem fejlesztésekre is. Az intézmény egyelőre jó példája annak is, hogy járóbeteg-ellátásban, hogyan lehet magas színvonalú egészségügyi ellátást fenntartani - akár üzleti alapon is.

A fekvőbeteg-ellátás ennél jóval költségesebb "iparág", a nem rég csődbe ment Telki Kórház esete jól mutatja, hogy egészségügyi vállalkozást gründolni nagy kihívás ma Magyarországon. A probléma pedig nem feltétlenül a pénzben van, a magánkórház csődjének oka a Privátbankárnak nyilatkozó szakemberek szerint egyértelműen az volt, hogy a fejekből még mindig nem sikerült kiírtani, hogy a hálapénz hosszú távon a beteg ellensége is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG