<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
2007-ben zárták be a több mint 50 éves szakmai tapasztalattal rendelkező és nagy presztízsnek örvendő Svábhegyi Gyermekkórházat, mely főleg az allergiás gyerekek kezelésében járt élen. Igazi szakmai műhely volt, amiből már hat évvel ezelőtt is kevés volt az országban. Egy orvos-vállalkozó éppen ezért nem engedte, hogy szétszéledjen a kiváló szakembergárda. Miközben a kórház svábhegyi épülete a telekspekulációnak áldozatul esve ma az enyészeté, a kórház és a "név" megmenekült, és kiváló példája annak, hogyan képes a magánegészségügy együttműködni az állami ellátórendszerrel.
A panoráma nem a régi, de jók a kilátásokAz egykor szebb napokat is megélt századeleji villák és a gyönyörű kilátás sehol, a Bokor utcában rendezkedett be a 2007-ben halálra ítélt Svábhegyi Gyógyintézet. Az alapítók egyikével a gyönyörű panoráma helyett inkább a kedvező kilátásokról beszélgetünk - ami persze furcsa, hiszen a téma mégis csak a magyar egészségügy.

Az ide betérőt tiszta, felújított, abszolút XXI. századi rendelő fogadja, nyoma sincs a 6 évvel ezelőtti tanácstalanságnak, amikor még az sem volt biztos, hol tud majd tovább működni a jó hírű intézmény. Az egészségügyi minisztérium döntése értelmében magáncég vette ugyanis át azt, amit az egykori neves gyermekkórházból még meg lehetett és érdemes volt megmenteni. Akkor a Svábhegyi Országos Allergológiai, Immunológiai és Pulmonológiai Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit kft. vitte tovább a gyermekallergológiai és pulmonológiai rendelést és megkapta az értékes Svábhegy brendet is. Ma is ez az a szakterület, amiben a magánszolgáltatók közül a Svábhegy a legerősebb, a szakma elismert képviselői dolgoznak itt.

Nem pénz kérdés volt

Dr. Skorán Ottó, a megújult intézmény egyik alapítója, jelenleg a rendelő mögött álló nonprofit és magáncég ügyvezetője, végzettségét tekintve felnőtt belgyógyász. Azt mondja a minőségi szakembergárda egybentartása nem pénzkérdés volt, és ma sem az. Az országban egyre kevesebb a műhely jellegű egészségügyi intézmény, a Svábhegy azonban mindig is egy ilyen orvosi iskola volt - ezért is tettek meg minden a megmentéséért. Hat év távlatából azt mondhatjuk: sikerrel. Az itt dolgozó szakemberek és vezetők karizmája és hivatástudata volt az, mely végül megmentette a kórházat.

Az intézmény OEP-által finanszírozott rendelési időt is fenntart (ez a nonprofit kft.-hez tartozik), illetve magánrendeléseket is végez, ez utóbbi mögött már a Svábhegy Plusz Kft. áll, mely térítés ellenében nyújt szolgáltatást. Az intézmény ma már Vácott és Zuglóban is rendel és felnőttek ellátásával is foglalkozik a Péterffy Sándor utcai kórházban. A gyógyintézmény a Bokor utcában kapott helyet, délelőtt itt vannak az OEP által finanszírozott rendelések, délután pedig a magánrendelések. Az állami egészségügy által támogatott rendelési időben gyermekallergológiával, pulmonológiával,  kardiológiával és fül-orr-gégészettel foglalkoznak. Térítés ellenében viszont szinte valamennyi szakterületen biztosítanak gyermekszakorvosi ellátást. Az üzleti modell alapvetően a járóbeteg-ellátásra fókuszál, fekvőbeteg-ellátásra is van mód, de ez igen költséges, nemcsak az ügyfeleknek, de a cégnek is.

Teljes gőzzel kell nyomni

Tovább fejlesztéseket tervezünk
- Skorán Ottó

"A magán-egészségügben a legnehezebb, hogy induláskor nincs béta verzió, nem lehet valamit csak részben bevezetni, és aztán bővíteni, mindennek azonnal együtt kell lennie, rajtra készen, teljes gőzzel" - magyarázza Skorán. Nem véletlen, hogy a gyógyintézet profilja alapvetően a járóbeteg-ellátás. Magas színvonalon jelenleg itt tudnak olyan díjstruktúrát kidolgozni, amellyel a modell életképes.

Míg az egykori svábhegyi kórházi ingatlanok fele a szakhatósági vizsgálatok szerint mára bontásra érett, addig a magánkezdeményezésből kinövő Svábhegyi Gyógyintézet a fentieken túl ma 3 gyermekorvossal 24 órás ügyeletet tud fenntartani az év minden napján, Budapest és vonzáskörzetében pedig házhoz is vonulnak, ha szükség van rájuk. Az ügyeletet amúgy maguk a szakorvosok látják el, vagyis nem egy call-centeres veszi fel a telefont, így gyorsan fel tudják mérni azt is, hogy milyen intézkedésre van szükség: van, amikor elég csak megnyugtatni a szülőket, de van, hogy azonnal mentőt kell hívni.

A kórház 38 szerződött orvossal biztosít szakellátást, Dr. Skorán szerint nincs olyan terület, amit ne tudnának ellátni. Már csak az a kérdés, hogy tudják-e mindezt finanszírozni a szülők?

A kórház megmentése után három évvel egy kártyás, átalánydíjas rendszert dolgoztak ki. A szülők havi térítés fejében kapnak ellátást, ha baj van, azonnal, várakozás nélkül. Több fajta konstrukciót is kidolgoztak, a legnépszerűbb egyelőre a 11900 forintos csomag.

"A 30-40 eurónak megfelelő havi összeg Magyarországon soknak tűnhet, Nyugat-Európában viszont része egy ilyen kiadás a család öngondoskodásának" - mondja Orbán Árpád István, az intézet marketing igazgatója. Orbán szerint a Svábhegy előnye amellett, hogy a gyermekorvosi szakma kiválóságait foglalkoztatják, hogy teljes betegút-menedzsmentet biztosítanak a páciensek számára. A választott szakorvosok végigkísérik a betegeket, bármilyen panaszuk is van, ha fekvőbeteg-ellátásra kerül a sor, akkor is folyamatosan konzultálnak az orvosokkal. "Ha egy betegünk kórházba kerül, a kezelő orvosa egy napon belül ott van mellette és segít".

Mennyit ér a gyermek egészsége?

"Orvos és orvos között van különbség, ez lehet, hogy sokaknak nem tetszik, de így van. Mi arra törekszünk, hogy a legjobbakkal dolgozzunk, több kórházzal van szerződésünk, ha fekvőbeteg-ellátásra kerül a sor, tudjuk, hova kell vinni a gyereket" - mondja Orbán. Skorán szerint nemcsak az ellátás színvonala miatt fontos, hogy egy kezelő orvosa van minden betegüknek, sokszor a fekvőbeteg-ellátásban egyszerűen nincs kapacitás a megfelelő kommunikációra, de az is előfordult már, hogy egy műtő orvos más szemszögből adott tájékoztatást a szülőnek az adott kezelésről, ebben a helyzetben a gyógyintézeti kezelőorvos adott felvilágosítást az összezavarodott szülőnek, hogy pontosan milyen kezelést is kap a gyermeke. "Az ilyen jellegű gondoskodás nem mindenhol jellemző az állami ellátórendszerre, egyszerűen nincs rá idő" - mondja az ügyvezető.

Az átlagkeresetekhez képest a 11900 forintos kiadás magasnak tűnhet - de sajnos sokszor fordul elő, hogy amikor a gyerekkel baj van, akkor a szülők minden lehetséges forrásból pénzt teremtenek elő, és annak nagy része paraszolvenciára megy. Hálapénzből ugyanakkor nem lehet műtőket felújítani vagy növelni az orvosok fizetését, de ezzel nemcsak ez a gond. Egy-egy ilyen kiadás adott esetben súlyosan megterheli a családi kasszát, miközben öngondoskodással (akár biztosítással is) ezek a kockázatok csökkenthetőek. A Svábhegy nemcsak a szakellátásokhoz biztosít kedvezményeket, ősztől a befizetett éves díj felét visszaadják a szülőknek, ha a gyermek nem szorul kezelésre.

Magán- és közegészségügy: így is, úgy is pénzkérdésA magyarok éves szinten óvatos becslések szerint is 3000 milliárdot költenek az egészségükre, de nem mindegy, hogy ezek milyen csatornán jutnak el az ellátórendszerbe. Az sem mellékes, hogy ennek mekkora százaléka jut megelőzésre, a biztosítók és a magánszolgáltatók csomagjaikban rendre biztosítanak szűrővizsgálatokat - ezzel nyilván a saját kockázataikat is csökkentik, de ha időben fedeznek fel egy-egy orvosi problémát az nemcsak a pénztárcánknak kedvező, hanem sokszor bizony életet is menthet.

Biztosítás vagy magán-egészségügy?

A magán-egészségügyi szolgáltatónak erős versenytársat jelentenek a biztosítók, illetve az egészségbiztosítás mellé járó adókedvezmény, hiszen az ő esetükben ilyen állami mankó nem jár a szolgáltatás mellé. Persze adott a lehetőség, hogy a Svábhegy biztosítókkal szerződjön (amióta cafeteriakánt is adható egészségbiztosítás, sok szolgáltató szerződött le biztosítókkal), de egyelőre ezt a lehetőséget elvetették.

"Nálunk a végfelhasználó közvetlenül szerződik a szolgáltatóval, nincs közvetítő, és nincs kockázatközösség sem, így például türelmi idő sincs. Aki velünk szerződik, másnaptól már jogosult az ellátásra, míg a biztosítóknál jellemzően fél év után jár csak a szolgáltatás" - magyarázza Orbán. "Nem lehúzni akarjuk a szülőket, hanem ellátni a betegeket, az a küldetésünk, amiben hiszünk, hogy a betegeinket a gyógyulás útjára tereljük, végigkövessük őket a teljes gyógyulásig" - mondja Orbán.

A Svábhegyi Gyógyintézet másodvirágzása arra is jó példa, hogy ma már a magán-egészségügyi szolgáltatások is elérhető árban vannak. Így ha gyermekünk egészségvédelmében gondolkozunk, akkor ezen a piacon is érdemes szétnéznünk, nemcsak a biztosítások között.

A Gyógyintézetnek egyelőre pár száz kártyás ügyfele van, de hogy a modell működőképes, azt jól mutatja, hogy fejlesztési tervekben nincs hiány. A jövőben nyitni akarunk a gasztroenterológia irányába - veszi át a szót Skorán Ottó -, de tovább fejlesztjük a gyermekkardiológiát, és az asztmás megbetegedések kezelésében a telemedicina irányába is fejlesztenek, teljesen új technológiát meghonosítva a hazai magánegészségügyben.

A hálapénz a beteg ellensége is

A Svábhegyi modellben jól megfér egymás mellett a magán- és a közegészségügy, és azt is kiválóan mutatja, mi történik akkor, ha az egészségügyi költésekből kikerül a hálapénz. Pontosabban, ha a paraszolvenciára áldozott összeg számla ellenében, tisztán a szolgáltatásra megy el. A Gyógyintézetnek például szigorú protokollja van, orvosaik nem fogadhatnak el semmilyen felajánlást. Így nemcsak minőségi ellátásra telik, hanem fejlesztésekre is. Az intézmény egyelőre jó példája annak is, hogy járóbeteg-ellátásban, hogyan lehet magas színvonalú egészségügyi ellátást fenntartani - akár üzleti alapon is.

A fekvőbeteg-ellátás ennél jóval költségesebb "iparág", a nem rég csődbe ment Telki Kórház esete jól mutatja, hogy egészségügyi vállalkozást gründolni nagy kihívás ma Magyarországon. A probléma pedig nem feltétlenül a pénzben van, a magánkórház csődjének oka a Privátbankárnak nyilatkozó szakemberek szerint egyértelműen az volt, hogy a fejekből még mindig nem sikerült kiírtani, hogy a hálapénz hosszú távon a beteg ellensége is.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG