<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV
Új regionális térkép alapján igényelhetnek fejlesztési támogatásokat a magyar vállalatok. Júliustól a fejlesztési adókedvezmény több régióban csökken, Budapesten pedig megszűnik. Mutatjuk, melyik régióban lesz érdemes, és hol nem beruházni a követező ciklusban.

Már csak három hétig él a régi

Június végéig még a korábbi, 2007-2013-as 7 éves időszakra vonatkozó támogatási térképet kell alkalmazni, így a vállalatoknak addig van még lehetőségük pályázni azon régiókban, amelyeket a későbbi változások kedvezőtlenül érintenek. Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adóüzletág-vezető partnere szerint főleg azoknak kell kihasználni a következő heteket, akik Pest megyében, illetve Budapesten akarnak beruházni.

Mi ez az új térkép?

Brüsszel ebben az évben fogadta el a bizottsági iránymutatás alapján készített javaslatot, így az új szabályok július 1-ével lépnek hatályba. Ettől az időponttól kezdve a vállalkozások már az új feltételek mellett igényelhetnek fejlesztési adókedvezményt, illetve támogatást beruházásaikhoz.

Hol járnak a legrosszabbul?

A támogatási program alapvető célja az Európai Unión belüli egyenlőtlenségek csökkentése, a hátrányos helyzetű térségek fejlődésének elősegítésével. Azok a régiók, ahol az egy főre jutó GDP nem haladja meg az Európai Uniós átlag 75 százalékát, kiemelten jogosultak támogatásra. Ezeken a területeken él Magyarország lakosságának több mint kétharmada, ez az oka annak, hogy Észak-Magyarország, az Alföld, illetve Dél-Dunántúl esetén maradt a kiemelten magas, 50 százalékos mértékű támogathatóság.

A legjelentősebb a változás a Közép-Magyarország régióban, ahol a korábbi 30 százalék (Budapest esetén 10 százalék) helyett, néhány kivétellel az általános intenzitási kulcs 0 százalékra csökken, azaz alapesetben nem vehető igénybe támogatás.

A kivételek közé tartozik többek között Cegléd, Érd, Gödöllő, Kiskunlacháza, Maglód, Szigetszentmiklós, Pécel, Ráckeve, Vác, Vecsés 35 százalékos támogatási intenzitással, illetve Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár, Solymár 20 százalékos támogatási intenzitással.

A fejlesztési térkép módosítása miatt több olyan Pest megyei település is kiesik a támogatási körből, amelyek jelenleg kifejezetten kedveltek, így például Budaörs, Biatorbágy, Dunakeszi, Göd, Mogyoród, Szentendre, Törökbálint.

Ahol marad a támogatás

Négy régióban (Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiókban) nem lesz változás, továbbra is 50 százalékos mértékű támogatás érvényesíthető.

A Közép-Dunántúli régióban 40 százalékról 35 százalékra, a Nyugat-Dunántúl régióban 30 százalékról 25 százalékra csökken a fejlesztési támogatás aránya.

Egy fontos változás

A kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházásokat továbbra is külön ösztönzi a program, így a támogatási mértékek kisvállalatok esetén 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhetők.

Hegedüs Sándor szerint különösen fontos lehet ez a Közép-Magyarország régió ún. nem támogatott területén, hiszen itt a most benyújtott képviselői indítvány alapján az induló beruházások is kaphatnak - még ha korlátozott mértékben is - adókedvezményt.

Régió

A kedvezmény mértéke 2014. jún. 30-ig

A kedvezmény mértéke 2014. júl. 1-től

Közép-Magyarország

30%

0%

Budapest

10%

0%

Közép-Dunántúl

40%

35%

Nyugat-Dunántúl

30%

25%

Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl

50%

50%

Forrás: RSM DTM

További könnyítést jelenthet a módosító tervezet szerint a kis- és középvállalkozásoknak, hogy az 500 millió forintot meghaladó beruházások esetén a kisvállalkozások számára a korábbi 20 fővel szemben elég 10, míg a középvállalkozásoknak a korábbi 50 helyett 25 fővel növelni a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát.

Nagyberuházások, mezőgazdaság támogatása

Az 50 millió eurós értéket meghaladó nagyberuházás esetén csak csökkentett mértékben vehető igénybe támogatás, az 50 millió euró feletti részre a fenti támogatási intenzitások 50 százaléka, míg a 100 millió euró feletti rész 34 százaléka a maximális arány.

„Fontos kiemelni, hogy az újonnan benyújtott javaslat szerint a nagyvállalkozások a Közép-Magyarország régió támogatott területein is csak úgynevezett új gazdasági tevékenységet eredményező induló beruházáshoz, továbbá meglévő létesítmény termékkínálatának kibővítését eredményező beruházáshoz kapcsolódóan vehetnek majd igénybe fejlesztési adókedvezményt” – mondta Hegedüs Sándor.

Mezőgazdasági termékek feldolgozását és forgalmazását célzó beruházások esetén, a jelenlegi szabályok szerint 12 millió eurót meghaladó állami támogatás, illetve 25 millió eurót meghaladó elszámolható beruházási költség felett csak a Bizottság egyedi jóváhagyása alapján adható továbbra is támogatás.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG