<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
A megkérdezett vállalkozások szerint a kezességvállalás, a kötelezően biztosítandó fedezet és a kamatok terén is romlottak a banki hitelhez jutás feltételei az idén az Európai Unióban - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület és az Európai Központi Bank közös felmérése szerint minden harmadik uniós kis- és közepes vállalkozás (kkv) nem jutott hozzá teljes mértékben a remélt banki forrásokhoz. A cégek 13 százalékát teljes mértékben elutasították, 16 százalék pedig csak az igényeltnél kevesebb hitelt kapott - mutat rá Brüsszel azt is kiemelve, hogy a cégek két százaléka maga utasította el a bankok ajánlatát, mert elfogadhatatlannak tartotta a feltételeket.

A vállalkozások 7 százaléka úgy nyilatkozott, hogy úgysem kapna hitelt, ezért meg sem próbál kérni, a viszonylag fiatal, 2-5 éve működő vállalkozások esetében pedig ez az arány több mint másfélszer ekkora, 11 százalék.

A hollandoknak és a görögöknek nehéz

Az Európai Bizottság összefüggést lát aközött, hogy mekkora a hitelkérelmek elutasítása, mekkora a vállalkozás és mennyi ideje működik. A 250 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatok hitelkérelmének mindössze 3 százalékát dobták vissza a bankok, míg a 10 főnél kevesebbet alkalmazó kisvállalkozásoknál ez az arány 18 százalék, a két évnél rövidebb ideje működő cégeknél pedig 28 százalék.

A hitelezési nehézségek földrajzilag sem egyenletesen oszlanak el az Európai Unió tagállamaiban, a jelenleg alapos átalakuláson esik át a bankrendszer Cipruson a cégek 40 százaléka a legégetőbb problémaként nevezte meg a hitelhez jutás nehézségeit, Görögországban a cégek harmada, Spanyolországban valamivel kevesebb mint a negyede küzd ezzel a problémával. Ausztriában a vállalkozások mindössze 7 százaléka nevezte ezt a legsúlyosabb problémának. Ez az arány Németországban 8, Lengyelországban pedig 9 százalék. A legtöbb elutasított kkv-hitel, a kérelmek 31 százaléka Hollandiában és Görögországban volt.

Külön programmal segítenek

A bizottság adatai szerint az elmúlt két évben folyósított hitelek fele nem haladta meg a 100 ezer eurót (mintegy 30 millió forint), a kkv-k hiteleinek túlnyomó többségét, 85 százalékát pedig bankok biztosították.

A bizottság arra is kitér, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési periódusban külön program, a COSME szolgálja majd a kkv-k versenyképességének és finanszírozásának elősegítését, elsősorban kezességvállalás által, garanciák nyújtása révén.

A brüsszeli testület és a frankfurti uniós jegybank 37 országban összesen 15 ezer cég véleményét kérte ki a 2013 áprilisa és szeptembere közötti időszakra vonatkozóan.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG