Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Új befektetési tőkealapot indított a PortfoLion Zrt., amellyel a forráshiányos középvállalkozások fejlődését kívánja szolgálni.

A néhány hete indított OTP Fordulat Tőkealap 5 milliárd forint jegyzett tőkével működik, ám ez a forrás felülről nyitott és a várakozások szerint a jövőben bővülni fog. A PortfoLion Zrt. az OTP csoport tagjaként keresi azokat a kapcsolódási pontokat, ahol be tud lépni a magyar vállalkozások finanszírozásába, így elősegítve fejlődésüket - szól a cég közleménye.

A PortfoLion Zrt., folyamatosan törekszik befektetési fókusza bővítésére, nyár óta már két Tőkealapot is kezel, amelyek eltérő célok mentén biztosítanak forrást a megcélzott vállalkozások számára. Az elsőként indított OTP Kockázati Tőkealap I. elsősorban dinamikusan növekvő, innovatív vállalkozásokba fektet be. A PortfoLion Zrt. idén nyáron új tőkealap indításával bővítette befektetési tevékenységét.

A fordulathoz szükséges lendület

Indul a Jeremie II. is
A múlt héten zárult le a Jeremie II. pályázati határideje, melynek egyik alprogramját seed tőkére váró vállalkozásoknak írták ki, míg a források másik célpontja a növekedési szakaszban lévő cégek. Zsembery Levente, a Portfolionnal együtt a Jeremy-programban részt vevő BNV Equity vezérigazgatója a Privátbankárnak adott interjújában elmondta, hogy nem érti, miért kellett a Jeremie I.-es alapjait kihagyni a második körből, illetve, hogy a seed-pályázatok nyújtotta lehetőségek valószínűleg nem lesznek elegendőek a kisebb cégeknek.
A teljes interjút itt olvashatja >>>

Az OTP Fordulat Tőkealap egy másik piaci szegmensben, a már hosszabb ideje működő középvállalkozások körében keresi az attraktív befektetési lehetőségeket. Olyan cégeket céloz meg, amelyek a 2008-ban kitört válságot megelőzően eredményesen működtek, ígéretes üzleti modellel, kialakult termék- és ügyfélkörrel rendelkeznek, ám megnehezült finanszírozási helyzetbe kerültek, már nem képesek saját üzleti tevékenységüket tovább finanszírozni. Az elhúzódó válság nyomán sok – egyébként kedvező piaci lehetőségekkel rendelkező – cég adóssága nőtt meg olyan mértékben, hogy a leromlott saját tőke/hitel arány miatt új bankhitelt már nem képesek felvenni, a növekvő adósságszolgálatuk nagyrészt elviszi a szabad cash-flowt. Ezek a cégek jellemzően napi likviditási gondokkal küzdenek, finanszírozási lehetőség híján meglévő piaci lehetőségeiket is csak részben tudják kihasználni, további növekedésre pedig végképp nincs kellő forrásuk.

Az OTP Fordulat Tőkealap ezen cégek tőkehelyzetének rendezésével és egyéb hatékonyságjavító intézkedésekkel ismét meg kívánja nyitni számukra a növekedés lehetőségét. A PortfoLion Zrt. tőkeemelés útján részesdést szerez a céltársaságokban, majd a cégérték növekedésből is részesedni kíván. Az Alap a restruktúrálásban jellemzően együttműködik a jelenlegi tulajdonosi körrel és menedzsmenttel, valamint a jelenlegi tulajdonosi kör számára a részesedésének értékesítésekor elővásárlási jogot kíván biztosítani.

Újabb befektetőkkel tárgyalnak

Oszkó Péter, a PortfoLion elnök-vez.igazgatója

Az Alap saját tőkéje jelenleg 5 milliárd forint, ez az összeg azonban felülről nyitott, jelenleg is folynak tárgyalások újabb befektetők bevonásáról. Az Alap befektetési politikájának megfelelően egy társaságba akár 1 milliárd forintot is invesztálhat. Ez az összeg az Alap növekedésével és további befektetői kör bevonásával párhuzamosan a későbbiekben tovább emelkedhet. Az OTP Fordulat Alap tervezett futamideje 10 év, amely egy alkalommal, öt évvel meghosszabbítható.

A PortfoLion Zrt. továbbiakban is olyan tőkealapokat kíván indítani, amelyeknek köszönhetően szélesíthető a befektetési fókusz, a célvállalati kör minden szegmense lefedhető, így egy valóban sokszínű befektetési portfolió és a vállalati befektetések piacának teljes spektrumát lefedő alapcsalád alakítható ki. A különböző profilú tőkealapok és azok portfóliója tartozó társaságok akár egymást is erősíthetik, illetve az OTP Csoport biztosította szakmai szinergiákat is képesek lehetnek kihasználni.LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.