1p
KKV
Pénteken sor kerül a foci EB ünnepélyes megnyitójára. Egy-egy ilyen megarendezvény szervezési jogáért több ország is versenyez, a nemzeti kormányok és politikusok azonban általában túlbecsülik a rendezvény által generált pozitív gazdasági hatásokat. Egyes vállalatok növekvő bevétele ellenére egyáltalán nem biztos, hogy nemzetgazdasági szinten is nyereséges egy ilyen nagyszabású rendezvény megszervezése.

Ukrajna és Lengyelország a házigazdája a héten kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságnak. A pályáztatás sem volt zökkenőmentes, de miután 2007-ben megszületett a döntés a bajnokság szervezőjét illetően, Kelet-Európa országait - köztük a szervező országokat is - elérte a gazdasági válság. A gazdasági és politikai nehézségek ellenére  pénteken sor kerül az EB ünnepélyes megnyitójára.

Egy-egy ilyen megarendezvény szervezési jogáért több ország is versenyez. A nemzeti kormányok és politikusok azonban általában túlbecsülik a rendezvény által generált pozitív gazdasági hatásokat - derül ki  a Saxo Bank elemzéséből.

Az olimpia, a Világbajnokság és az Európa-bajnokság megszervezése gazdasági fellendüléssel kecsegtet. Valójában azonban a rendezvény jellegétől függetlenül elmondható, hogy a drága presztízskérdésként kezelt infrastruktúra-beruházások az építőipari cégeknek többletbevételt jelentenek, de a rendezvény után sokszor már nem tudják hosszú távon gazdaságosan felhasználni az infrastruktúraelemeket.

A szolgáltatási szektor profitál

A növekvő idegenforgalom miatt a kiskereskedők, vendéglátó helyek növekvő bevételekre számíthatnak. A vendégéjszakák száma a rendezvénynek helyt adó városokban és a közvetlen környezetükben drasztikusan megnövekszik, így a vendéglátók gyakran az átlagos ár felett is kiadhatják a szálláshelyeket. Ez egyes vállalatok növekvő bevétele ellenére egyáltalán nem biztos, hogy nemzetgazdasági szinten is nyereséges egy ilyen nagyszabású rendezvény megszervezése.

Kiadások és bevételek - nincs nyereség

Gdansk - PGE Aréna

Lengyelországban és Ukrajnában új stadionok építését, meglévő arénák felújítását célzó beruházások költség-haszon elemzését végezte el a Saxo Bank. 2,3 milliárd euró költséggel áll szemben a jegyek eladásából származó közel 150 millió eurós bevétel. Ehhez természetesen még hozzáadhatjuk a nézők élelmiszerre, sörre és ajándékra fordított egyéb kiadásait, amely további 150 millió eurót jelent.

De még így is a költségeknek mindössze 7,6%-át sikerült kitermelni. Ez az arány nem meglepő a korábbi sportesemények számainak fényében.

Stadion Befogadóképesség (fő) Beruházási költség (millió euró) Becsült bevétel a jegyekből
(millió euró)

Varsó -

Nemzeti Stadion

56000 500 34,1

Gdansk -

PGE Aréna

40818 200 12,6

Poznan -

Városi Stadion

42004 160 9,2

Wroclaw -

Városi stadion

40610 190 8,9

Kiev -

Olimpiai NSC

69004 700 43,9
Donetsk - Donbass Aréna 51504 300 23,9

Kharkiv -

Metalist Stadion

38633 200 8,5

Lviv -

Új Stadion

33788 85 7,4
Összesen: 372361 2335 148,8

Stadion fejlesztés költség-haszon elemzés
Forrás: Saxo Bank

Ausztria, Dél-Afrika is sokba került, de Katar mindent visz

A 2012-es világbajnokság megrendezésekor Dél-Afrikában 40 milliárd dollárt költöttek infrastruktúra-projektekre. A becsült haszon 7,6 és 21,3 milliárd dollár közé tehető. A tág intervallum magas bizonytalanságra utal, de még a magasabb érték esetén is a kiadások alig több mint fele térült meg.

A 2008-as Európa Bajnokság is hasonló arányokat mutat: Ausztriában 900 millió euró költséggel szemben áll 460 millió euró megtermelt érték.

Sverrir Sverrisson

Megdöbbentő becslések születtek a 2022-es foci VB-re vonatkozóan, melyet Katarban rendeznek. Katar 56 milliárd euró értékű infrastruktúra-fejlesztésre készül, ami a két milliós lakosságra nézve 35000 dollár kiadást jelent fejenként.

Azért bőven vannak előnyök is

Az infrastruktúra-projektek sok új munkahelyet teremtettek az elmúlt években, melynek egy része az EB után is megmarad. Az Európa-bajnokság jó okot kínált, hogy a kormány infrastruktúra-fejlesztésbe kezdjen, több fő közút és vasútvonal felújításra került. Ezek hosszú távon is javítják a nemzeti közlekedési hálózat minőségét - írja elemzésében Sverrir Sverrirson, a Saxo Bank szakértője.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG