Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az állami költségvetés milliárdos, Komárom városa több százmilliós bevételtől esik el a Nokia csoportos leépítése miatt. A 2300 ember elküldése az utóbbi évek legnagyobb csoportos leépítése. A Nokia korábbi eredményei azonban árulkodóak, a cég egyre kevesebb bevételre tett szert itthon, így egyre kevesebb adót is fizetett be.

A Nokia komáromi gyárából 2300 embert küldenek el idén, és a költségvetés valamint a város is jelentős bevételkiesést könyvelhet majd el. Mivel nem publikus, hogy az átszervezés milyen pénzügyi hatásokkal járhat majd a Nokia Komárom Kft-nél, a Gazdaság.hu a legutóbbi beszámoló alapján készített egy becslést a várható mínuszra, ami több milliárd forint lehet.

A Nokia gyára KomárombanA Nokia Komárom Kft. tavaly leadott, 2010-es évre vonatkozó eredménykimutatása szerint több mint 3,6 milliárd eurós, azaz a jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 1044 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, míg az adózás előtti eredménye közel 129,9 millió euróra (37,6 milliárd forintra) rúgott, ami után 18,7 millió euró (5,3 milliárd forint) társasági adót fizetett a költségvetésbe az Opten adatai szerint.

A hosszú távú kommunikációs irányelveinknek megfelelően nem hozunk nyilvánosságra a gyárainkkal kapcsolatos pénzügyi információkat – közölte Simai Anna, a Nokia magyarországi kommunikációs igazgatója arra kérdésre, hogyan alakult tavaly és változhat az átszervezések kapcsán a társaság árbevétele és eredménye, valamint adófizetési kötelezettsége a költségvetés, illetve Komárom városa felé.

Az elbocsátás a 4400 főt foglalkoztató komáromi üzemben 2300 főt érint, ami több mint 50 százalékos a leépítés. Utóbbiból semmilyen következtetést nem lehet levonni a várható árbevétel- és profitkiesés mértékére, de a Gazdaság.hu becslése során azzal számolt, hogy a dolgozók számának változásával arányos lesz a csökkenés a pénzügyi adatokban is, de elképzelhető, hogy ettől jóval eltér majd a végleges eredmény.

A tavalyi évről szóló beszámoló még nem publikus és a Nokia nem kívánta megosztani az adatokat, így a 2010-es adatokból indultunk ki, amelyeket 10 százalékkal lefelé korrigáltunk, mert az elérhető beszámolók adatai szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent a Nokia Komárom Kft. árbevétele és adózás előtti eredménye - utóbbi 2008-ban még 60,9 milliárd forintra rúgott.

A fent felvázoltak alapján a társasági adóban 2,38 milliárd forint, a bérekhez kapcsolódó járulékokban pedig 2 milliárd forint, azaz összesen közel 4,4 milliárdos kiesést könyvelhetne el a költségvetés úgy, hogy a kisebb adónemekkel nem is számoltunk.

A Nokia Komárom városában marad és a társaság a létszámleépítések ellenére a régió legnagyobb munkáltatója lesz a jövőben is – hangsúlyozta Molnár Attila, Komárom polgármestere tegnap kiadott közleményében. Azt nem tudták megmondani az önkormányzatnál a Gazdaság.hu kérdésére, hogy a lépés milyen hatással lehet a Nokia árbevételére és ezen keresztül a városnak fizetett iparűzési adó összegére, így ebben az esetben is csak becsülni lehet. A város helyzete sokáig kivételes volt, többek között legnagyobb adózók közé tartozó Nokia miatt, ám a befizetett iparűzési adó mértéke az elmúlt években egyre csökkent. 2009-ben 4,4 milliárd, 2010-ben 3,6 milliárd, míg tavaly mindössze 2,2 milliárd forint helyi adót könyvelhetett el – közölte a polgármester nemrégiben a Komárom Portálnak adott interjújában. Az összeg számottevő része az iparűzési adóból származik, és az adónemnek nagy részét vélhetően a Nokia fizette a város költségvetésébe, ami így százmillióktól eshet el a létszámleépítés miatt.

A rossz pénzügyi helyzet miatt egyébként az idei évtől Komáromban is bevezetésre került a magánszemély kommunális adója, de a lakásonként évente 5000-9000 forintos összegből kizárt, hogy pótolható a Nokia leépítése miatt kialakuló hiány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos