Iparűzési adó
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Ellenzéki fellegvárak is kapnak pénzt az IPA pótlására 
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 07:03
A kormány korábban a helyi iparűzési adó (HIPA) kapcsán könnyítés bevezetését írta elő a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Ezt sok ellenzéki önkormányzat a kivéreztetésükként kommentálta. Egy friss kormányhatározat szerint azonban nem csak kormánypárti városokat kompenzálnak.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek 
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
Vállalat Karácsony Gergely szerint kompenzációt kell adnia a kormánynak a kiesett iparűzési adó után  
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 17:09
Teljeskörű és automatikus kompenzációt kell, hogy kapjanak az önkormányzatok - mondta Budapest főpolgármestere a kormányzat és önkormányzati szövetségek egyeztetése után. 
Makro / Külgazdaság Megjött a BKIK reakciója: nem minősítettük az iparűzésiadó-terveket 
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 08:27
Lapunkhoz eljuttatott közleményükben azt írják, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakértői által aláírt együttműködési elveket tartalmazó dokumentumot - amely az iparűzési adóról a Fővárosi Önkormányzat sajnálatos módon politikai célokra használja.
Makro / Külgazdaság A BKIK szerint sem jó ötlet az iparűzési adó felfüggesztése 
MTI | 2020. november 25. 06:39
A főváros mellett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) sem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke által tett javaslatot az iparűzési adó (ipa) felfüggesztésére - közölte a főpolgármester a Facebook-oldalán.
Vállalat A szakszervezetek szerint elfogadható a fővárosi újraindítási adó 
Privátbankár.hu | 2020. október 15. 18:01
Munkahelyek tízezreit mentheti meg a megemelt iparűzési adó.
Makro / Külgazdaság A gyáriparosok szerint a szochót kellene csökkenteni az iparűzési adó helyett 
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 10:59
Az MGYOSZ elnöke szerint nem kellene megállni 11,5 százaléknál.
Makro / Külgazdaság Parragh kimondta: a multik kedvéért alakítják át az iparűzési adót 
Privátbankár.hu | 2020. február 17. 07:53
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egy friss interjúban úgy fogalmazott: az intézkedés új befektetőket csalogathat az országba. Hogy az önkormányzatokat az átalakítás mennyire rosszul érinti, arról nem esett szó.
Makro / Külgazdaság Kormánypárti városok is lázadnak az iparűzési adó átalakítása ellen 
Valkai Nikoletta | 2020. február 17. 06:06
A Nemzeti Versenyképességi Tanács legutóbbi ülésén előkerült javaslat sokban megnehezíthetné a magyar önkormányzatok gazdálkodását, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti a város vezetése. Több kormánypárti polgármester konkrétan kiakadt a javaslatra.
Makro / Külgazdaság Minden tizedik településen bajt okozhat a kormány terve 
Baka F. Zoltán | 2020. február 6. 14:20
Ha átalakítják az iparűzési adót, azzal mintegy 300 önkormányzat járhat rosszul. Kormánypárti és ellenzéki vezetésű egyaránt.
Makro / Külgazdaság Hozzányúlnak az önkormányzatok legbiztosabb bevételi forrásához 
Baka F. Zoltán | 2020. február 4. 12:06
A cégek számára kedvező módosítások készülnek az iparűzési adónál.
KKV Adócsökkentést szavazott meg az egyik magyar város 
Privátbankár.hu | 2016. november 25. 13:31
A városi közgyűlés egyhangúlag szavazta meg a az iparűzési adó csökkentését.
Vásárló Gazdag város ne fejlessze a turizmust?  
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 08:06
Miközben hasít a turizmus, sok önkormányzat azzal szembesül, hogy csökken az iparűzési adó bevétele, mert a költségvetés a magasabb iparűzési adóbevétellel bíró települések esetében elvonást alkalmaz.
Adó Az egyetlen cukorgyár is sokat hozott Kaposvárnak 
Privátbankár.hu | 2014. január 3. 14:51
A város vállalkozói tavaly 20 százalékkal több adót fizettek be.
Adó Figyelem, fontos adózási határidő közeleg! 
Privátbankár.hu | 2013. december 6. 08:02
Ismét közeleg december 20-a, az adófeltöltési kötelezettség határideje.
KKV A külföldi útdíj egy részét is elszámolná az iparkamara 
Privátbankár.hu | 2013. október 31. 14:56
A kamara szerint az iparűzési adót lehetne csökkenteni.
Adó Legalább az iparűzési adót csökkenti az e-útdíj 
Privátbankár.hu | 2013. július 12. 09:44
Az élelmiszerárakban már meglátszik az élesben tesztelt e-útdíjrendszer indulása, legalább az adóból levonható egy része.
Adó Számolni a régi, fizetni az új szabályok szerint kell a cégeknek 
Privátbankár.hu | 2013. május 29. 13:06
Az iparűzési adó alapjának megállapítására vonatkozó új szabályokat először az idén májusban esedékes iparűzésiadó-bevallásban kell alkalmazniuk a hazai vállalkozásoknak
Ingatlan Adómódosítást szeretnének az ingatlanfejlesztők 
Privátbankár.hu | 2012. december 6. 13:07
Az ingatlanfejlesztéshez kapcsolódó közcélt szolgáló berendezés áfa-mentességének kezelése és az iparűzési adóból az alvállalkozók költségének levonhatósága az a terület, ahol módosítást javasolnak az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület tagjai.
Adó Megszavazták az újabb megszorításokat, átalakul az adórendszer 
Privátbankár.hu | 2012. november 20. 09:06
Az Országgyűlés tegnap esti döntése értelmében végleges adónem lesz a bankadó, növelik a tranzakciós illetéket, eltörlik a szuperbruttót és a nyugdíjjárulék-plafont. Elfogadták a kormány múlt héten bejelentett, összesen 90 milliárd forintos kiigazító intézkedéseit is. Beruházások, fejlesztések és létszámbővítés után adókedvezmény jár a vállalkozásoknak.
Makro / Külgazdaság Önkormányzati adósság: a szállítóknak nem, a magánszemélyeknek fizet az állam 
Privátbankár.hu | 2012. november 19. 16:59
A magánszemélyektől felvett kölcsönöket kifizeti, viszont az önkormányzatok adósságából sem a szállítói tartozásokat, sem az uniós támogatások előfinanszírozására felvett hiteleket nem veszi át az állam.
Adó Iparűzési adó: ki nyer és ki veszít vele? 
Privátbankár.hu | 2012. november 12. 13:58
Az iparági szereplőknek kisebb terhelést jelent majd a 2013-tól életbe lépő, az iparűzési adót érintő változás, mint amennyit a szintén jövőre megszűnő ágazati különadó tett ki. Az adófizetők köre azonban szélesedik. A szakma jól fogadta, hogy nem emelik meg a cafeteria EHO kulcsát 17 százalékkal, és pozitív változásnak tartják az Erzsébet utalvány felhasználásának körét, és azt, hogy emelik az adható utalvány összegét. Az RSM DTM elemzése.
Adó Iparűzési adó: a gyógyszerészek sem kérnek az új szabályokból 
Privátbankár.hu | 2012. november 6. 08:55
A jövőre tervezett iparűzési adó szabályai alóli mentességet kértek a patikusok és a gyógyszer-nagykereskedők a nemzetgazdasági minisztertől. Lehet, hogy ezúttal szerencséjük lesz.
Adó Összemegy a Matolcsy-csomag? 
Privátbankár.hu | 2012. október 30. 17:28
Máris visszakozna a kormány a legutóbbi Matolcsy-csomag egyes elemeitől, mert rádöbbent, hogy többet ártana velük, mint használna. A gyors visszavonuló az iparűzési adót és a cafeteria szigorítását érintené, így közel 80 milliárdos bevételkieséssel járna. A költségvetés újabb befoltozása pedig ismét a bankokon és a multikon csattanna - írja az origo.hu.
Adó Az új iparűzési adó külföldi adózásra készteti a vállalatokat (video) 
Privátbankár.hu | 2012. október 29. 12:46
A nagykereskedelmi vállalatok már adózhatnak külföldön, ilyen iparűzési adó mellett, ezt valószínűleg meg is teszik majd.
Adó Nem megszorítás ez, csak többet fogunk fizetni - elemzés  
Privátbankár.hu | 2012. október 18. 13:08
A kormány legújabb „hetes” csomagjából a számlaellenőrzés kiterjesztése előremutató, gazdaságfehérítő hatású lépés, a bankadó fenntartása és a tranzakciós illeték duplájára emelése azonban éppen a remélt gazdasági növekedés elől szívja el a levegőt - áll az RSM DTM adótanácsadó cég elemezében.
Adó Az ön vállalkozása is érintett? Milliárdok kerülhetnek elő 2006-ból 
Privátbankár.hu | 2012. május 7. 10:34
Az adószakma és a vállalkozások egyelőre alig figyeltek fel egy tavaly kikristályosodott bírósági ítélkezési gyakorlatra, ami tízmilliárdok sorsát döntheti el. Ennek lényege: az adóhatóság jogtalanul tagadta meg a cégektől, hogy nettó adótartozás hiányában a helyi iparűzési adó összegével csökkentsék társasági adóalapjukat.
Adó Biankó csekkekkel spórol az önkormányzat  
Privátbankár.hu | 2012. április 28. 14:35
A hagyományos postai szolgáltatás helyett a helyhatóság által készített csekken lehet befizetni a helyi adókat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödön. Az újítástól közel egymillió forint megtakarítását reméli a képviselő-testület.
KKV Milyen sokba kerül nekünk a Nokia csoportos leépítése?  
Privátbankár.hu | 2012. február 9. 08:38
Az állami költségvetés milliárdos, Komárom városa több százmilliós bevételtől esik el a Nokia csoportos leépítése miatt. A 2300 ember elküldése az utóbbi évek legnagyobb csoportos leépítése. A Nokia korábbi eredményei azonban árulkodóak, a cég egyre kevesebb bevételre tett szert itthon, így egyre kevesebb adót is fizetett be.
Adó Tovább hódít az offshore, visszakaphatja a gépjárműadó felét!  
Privátbankár.hu | 2012. január 24. 06:20
Egy Nógrád megyei falu új frontot nyitott az önkormányzatok közötti harcban: a 0%-os iparűzési adó nem elég, a gépjárműadó felét is visszaadják a települést székhelyüknek választó cégeknek. A tavalyi törvénymódosítás ellenére virágzik a belföldi offshore, az 1487 fős Csomád 270 millió forintot kasszíroz évente.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG