<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A kamara szerint az iparűzési adót lehetne csökkenteni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt javasolja, hogy a külföldön megfizetett útdíj 7,5 százaléka is levonható legyen a helyi iparűzési adóból, hasonlóan a belföldi útdíjhoz.

Vereczkey Zoltán, az MKIK alelnöke a kamara rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten elmondta: a külföldi árbevétel is az iparűzési adó alapja, és a külföldi versenytársak nem fizetnek iparűzési adót, ez is indokolja javaslatukat.

Véleménye szerint az útdíjrendszer már most is többletbevételt termel, a fizetős rendszer teljes kiépülésével pedig a növekedés pótolhatja az elengedett iparűzési adó miatti bevételkiesést.

Több javaslatot elfogadtak

Az MKIK elnökségi ülésén részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a sajtótájékoztatón egyebek közt arról beszélt, hogy a legfontosabb gazdaságpolitikai kérdésekben nézetazonosság van a kormány és a kamara között. A 2010-ben elindult gazdaságpolitikai irány véleménye szerint megteremti annak a lehetőségét, hogy a magyar gazdaság ne leszakadó gazdaság legyen, hanem erőteljes növekedési pályára tudjon kerülni a jövőben, és közben a gazdasági egyensúly is fennmaradjon.

A miniszter elmondta: a kormány a kamara több korábbi javaslatát befogadta az adótörvények készítésekor. Ezek közül kiemelte a beruházási hitel kamatának adókedvezményét, ami 60 százalékra emelkedik jövőre a mostani 40 százalékról.

Befogadta a kormány azt a kamarai javaslatot is, hogy a minimális összegű bevallási hiba esetén ne kelljen azonnal élni az önellenőrzéssel. A foglalkoztatást segíti a nyugdíjas egyéni vállalkozók járulékkedvezménye, valamint az, hogy a szakmai gyakorlaton lévő diákok után nem kell majd járulékot fizetni - sorolta a miniszter.

A kamarának is fontos a növekedés

Parragh László, az MKIK elnöke kifejtette: a kamara üdvözli, hogy a jövő évi adótörvényekben nincsenek jelentős változások, a gazdaság számára ugyanis mindig az a legszimpatikusabb, ha az adótörvények kiszámíthatóak és hosszú távon működnek.

Hozzátette: véleménye szerint a mostani adórendszerben megvalósult az az elvárás a gazdaságpolitikától, hogy az adószabályok a teljesítményt ösztönözzék és a munkába tereljenek. Kiemelte: a kamara számára fontos cél a gazdasági növekedés, ugyanis a magyar gazdaság az elmúlt időszakban történt jelentős szerkezeti átalakítások ellenére még mindig nem tudott érdemi növekedési pályára lépni.

Elmondta: a gazdaság fehérítésével kapcsolatban a kamara azt javasolja, hogy a NAV a meglévő eszközeit ne arra használja, hogy a jól működő vállalkozásokat "vegzálja", hanem keresse meg azokat, akik valóban a feketegazdaságot képviselik, és akik nem láthatóak az adóhatóság számára.

A devizahitel "fekély a gazdaságban"

A devizahitelekkel kapcsolatban a kamara elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a mikro- és kisvállalkozói körnek komoly problémát jelent a devizaeladósodottság, hiszen ezeknél a cégeknél sokszor összemosódik a magánvagyon és a céges vagyon. Hozzátette, hogy az MNB növekedési hitelprogramja a nagyobb vállalkozások finanszírozásán segített.

Szavai szerint a devizahitelezés "fekély a gazdaságban", amit minél előbb meg kell oldani, mert e nélkül nem lehet érdemi belső gazdasági növekedéssel számolni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
hírlevél
Ingatlantájoló