<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A kamara szerint az iparűzési adót lehetne csökkenteni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt javasolja, hogy a külföldön megfizetett útdíj 7,5 százaléka is levonható legyen a helyi iparűzési adóból, hasonlóan a belföldi útdíjhoz.

Vereczkey Zoltán, az MKIK alelnöke a kamara rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten elmondta: a külföldi árbevétel is az iparűzési adó alapja, és a külföldi versenytársak nem fizetnek iparűzési adót, ez is indokolja javaslatukat.

Véleménye szerint az útdíjrendszer már most is többletbevételt termel, a fizetős rendszer teljes kiépülésével pedig a növekedés pótolhatja az elengedett iparűzési adó miatti bevételkiesést.

Több javaslatot elfogadtak

Az MKIK elnökségi ülésén részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a sajtótájékoztatón egyebek közt arról beszélt, hogy a legfontosabb gazdaságpolitikai kérdésekben nézetazonosság van a kormány és a kamara között. A 2010-ben elindult gazdaságpolitikai irány véleménye szerint megteremti annak a lehetőségét, hogy a magyar gazdaság ne leszakadó gazdaság legyen, hanem erőteljes növekedési pályára tudjon kerülni a jövőben, és közben a gazdasági egyensúly is fennmaradjon.

A miniszter elmondta: a kormány a kamara több korábbi javaslatát befogadta az adótörvények készítésekor. Ezek közül kiemelte a beruházási hitel kamatának adókedvezményét, ami 60 százalékra emelkedik jövőre a mostani 40 százalékról.

Befogadta a kormány azt a kamarai javaslatot is, hogy a minimális összegű bevallási hiba esetén ne kelljen azonnal élni az önellenőrzéssel. A foglalkoztatást segíti a nyugdíjas egyéni vállalkozók járulékkedvezménye, valamint az, hogy a szakmai gyakorlaton lévő diákok után nem kell majd járulékot fizetni - sorolta a miniszter.

A kamarának is fontos a növekedés

Parragh László, az MKIK elnöke kifejtette: a kamara üdvözli, hogy a jövő évi adótörvényekben nincsenek jelentős változások, a gazdaság számára ugyanis mindig az a legszimpatikusabb, ha az adótörvények kiszámíthatóak és hosszú távon működnek.

Hozzátette: véleménye szerint a mostani adórendszerben megvalósult az az elvárás a gazdaságpolitikától, hogy az adószabályok a teljesítményt ösztönözzék és a munkába tereljenek. Kiemelte: a kamara számára fontos cél a gazdasági növekedés, ugyanis a magyar gazdaság az elmúlt időszakban történt jelentős szerkezeti átalakítások ellenére még mindig nem tudott érdemi növekedési pályára lépni.

Elmondta: a gazdaság fehérítésével kapcsolatban a kamara azt javasolja, hogy a NAV a meglévő eszközeit ne arra használja, hogy a jól működő vállalkozásokat "vegzálja", hanem keresse meg azokat, akik valóban a feketegazdaságot képviselik, és akik nem láthatóak az adóhatóság számára.

A devizahitel "fekély a gazdaságban"

A devizahitelekkel kapcsolatban a kamara elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a mikro- és kisvállalkozói körnek komoly problémát jelent a devizaeladósodottság, hiszen ezeknél a cégeknél sokszor összemosódik a magánvagyon és a céges vagyon. Hozzátette, hogy az MNB növekedési hitelprogramja a nagyobb vállalkozások finanszírozásán segített.

Szavai szerint a devizahitelezés "fekély a gazdaságban", amit minél előbb meg kell oldani, mert e nélkül nem lehet érdemi belső gazdasági növekedéssel számolni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos