3p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A legfrissebb adatok szerint a személyautóknál és a kishaszongépjárműveknél is nőtt az eladások száma tavaly. Utóbbiaknál a december volt a csúcs, amikor csaknem másfélszer annyit adtak el, mint egy évvel korábban. A toplista második helyéért szoros volt a verseny.

A JATO Dynamics legfrissebb, decemberi adatai szerint 2013 utolsó hónapjában összesen 5 047 darab új személygépkocsit, valamint 1 507 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszongépjárművet helyeztek forgalomba - közölte a társaság a Privátbankárral. A 2013-as évben összesen 56 ezer 427 új személyautó és 11 ezer 409 új kishaszongépjármű került a magyar utakra.

A személygépjárművek esetén ez a forgalomba-helyezési mennyiség a tavaly decemberi számoknál 1%-kal kevesebb. A teljes év összesítése az előző évhez képest 6%-os növekedést mutat. A kishaszongépjárművek esetén az előző év decemberi eredményeihez képest 48%-os növekedés történt, a teljes 2013-as év értékesítése 5%-kal előzi meg a 2012-es évit.

A rész és az egész...

Decemberben a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt, 866 darabszámmal, a teljes 2013-as darabszámokat tekintetében is a Ford került ki győztesen 7 879 darabos forgalomba-helyezéssel, mellyel a hazai piac 11%-át sikerült lefednie a márkának.

Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor a 2013-as év győztese az Opel lett 6 150-es darabszámmal és mintegy 11%-os piaci részesedéssel. A második a Skoda, 5 958 darabbal, a harmadik pedig a Ford 5 539 darabbal, akit a Volkswagen (5 178) és a Suzuki (3 941) követ a top listán.

A modellek közül a legtöbb Skoda Octaviából (270), Opel Astrából (218) és Ford Focusból (210) kelt el decemberben, az éves modellranglistát továbbra is az Octavia vezeti 3 170 db-os eladással, második helyen az Opel Astra áll (2 225), mögötte, a harmadik helyen a Ford Focus (2 147).


A Fordot a kishaszon tolta a dobogó csúcsára

A 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszongépjárművek eladása terén a december a Fordnak kedvezett 321 db-os forgalomba helyezéssel, míg a 2013-as év össz-eredményeit nézve a toplistát itt is a Ford vezeti (2 329) a Fiat (1 728) és a Volkswagen (1 486) előtt.

A magyar gépjárműpiac céges és magán eladások tekintetében továbbra sem mutat számottevő változást. Az új autók többsége, 76%-a céges, míg a magáneladások a piac 24%-át teszik csak ki.

A céges-magán eladások megoszlása a következőképpen alakult a 10 legeredményesebb márka esetén:


Összehasonlítás végett a válság előtti 2008-as év novemberi eredménye a 2013-as év azonos időszakának 180%-a volt, tehát 11 911 darab személyautó és haszongépjármű talált gazdára.

A 2013-ban az új autók eladása nagyjából a várakozásnak megfelelően alakult a jelen gazdasági környezetben, 2012-höz képest 6%-os növekedést produkálva, bár az üzletág sikeres működéséhez legalább évi 100 ezer darabos eladásra lenne szükség - közölte a Jato.

2014-re további 7-10%-os piacnövekedés várható, ami még mindig messze elmarad a szektor profitábilis működéshez szükséges darabszámoktól. A 2014-es növekedés előrejelzést részben az elöregedett autópark lassú cseréje alapozza meg, részben pedig a folyamatosan növekedő szervizköltségek fogják inkább új autó megvásárlására ösztönözni mind a céges, mind a magán vásárlókat. Nagyban befolyásoló tényező lesz 2014-ben az újra exportált, valójában nem belföldi eladású autók mennyiségének alakulása, ugyanis 2013-ban ezen re-exportált autók a piac mintegy 20%-át tették ki. Kimagasló piacnövekedésre csak abban az esetben számíthatnánk, ha a szakmát támogató ösztönzőprogramokat, vagy adókedvezményeket vezetne be a kormány.

A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Vegas.hu A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG