3p
KKV
A legfrissebb adatok szerint a személyautóknál és a kishaszongépjárműveknél is nőtt az eladások száma tavaly. Utóbbiaknál a december volt a csúcs, amikor csaknem másfélszer annyit adtak el, mint egy évvel korábban. A toplista második helyéért szoros volt a verseny.

A JATO Dynamics legfrissebb, decemberi adatai szerint 2013 utolsó hónapjában összesen 5 047 darab új személygépkocsit, valamint 1 507 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszongépjárművet helyeztek forgalomba - közölte a társaság a Privátbankárral. A 2013-as évben összesen 56 ezer 427 új személyautó és 11 ezer 409 új kishaszongépjármű került a magyar utakra.

A személygépjárművek esetén ez a forgalomba-helyezési mennyiség a tavaly decemberi számoknál 1%-kal kevesebb. A teljes év összesítése az előző évhez képest 6%-os növekedést mutat. A kishaszongépjárművek esetén az előző év decemberi eredményeihez képest 48%-os növekedés történt, a teljes 2013-as év értékesítése 5%-kal előzi meg a 2012-es évit.

A rész és az egész...

Decemberben a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt, 866 darabszámmal, a teljes 2013-as darabszámokat tekintetében is a Ford került ki győztesen 7 879 darabos forgalomba-helyezéssel, mellyel a hazai piac 11%-át sikerült lefednie a márkának.

Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor a 2013-as év győztese az Opel lett 6 150-es darabszámmal és mintegy 11%-os piaci részesedéssel. A második a Skoda, 5 958 darabbal, a harmadik pedig a Ford 5 539 darabbal, akit a Volkswagen (5 178) és a Suzuki (3 941) követ a top listán.

A modellek közül a legtöbb Skoda Octaviából (270), Opel Astrából (218) és Ford Focusból (210) kelt el decemberben, az éves modellranglistát továbbra is az Octavia vezeti 3 170 db-os eladással, második helyen az Opel Astra áll (2 225), mögötte, a harmadik helyen a Ford Focus (2 147).


A Fordot a kishaszon tolta a dobogó csúcsára

A 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszongépjárművek eladása terén a december a Fordnak kedvezett 321 db-os forgalomba helyezéssel, míg a 2013-as év össz-eredményeit nézve a toplistát itt is a Ford vezeti (2 329) a Fiat (1 728) és a Volkswagen (1 486) előtt.

A magyar gépjárműpiac céges és magán eladások tekintetében továbbra sem mutat számottevő változást. Az új autók többsége, 76%-a céges, míg a magáneladások a piac 24%-át teszik csak ki.

A céges-magán eladások megoszlása a következőképpen alakult a 10 legeredményesebb márka esetén:


Összehasonlítás végett a válság előtti 2008-as év novemberi eredménye a 2013-as év azonos időszakának 180%-a volt, tehát 11 911 darab személyautó és haszongépjármű talált gazdára.

A 2013-ban az új autók eladása nagyjából a várakozásnak megfelelően alakult a jelen gazdasági környezetben, 2012-höz képest 6%-os növekedést produkálva, bár az üzletág sikeres működéséhez legalább évi 100 ezer darabos eladásra lenne szükség - közölte a Jato.

2014-re további 7-10%-os piacnövekedés várható, ami még mindig messze elmarad a szektor profitábilis működéshez szükséges darabszámoktól. A 2014-es növekedés előrejelzést részben az elöregedett autópark lassú cseréje alapozza meg, részben pedig a folyamatosan növekedő szervizköltségek fogják inkább új autó megvásárlására ösztönözni mind a céges, mind a magán vásárlókat. Nagyban befolyásoló tényező lesz 2014-ben az újra exportált, valójában nem belföldi eladású autók mennyiségének alakulása, ugyanis 2013-ban ezen re-exportált autók a piac mintegy 20%-át tették ki. Kimagasló piacnövekedésre csak abban az esetben számíthatnánk, ha a szakmát támogató ösztönzőprogramokat, vagy adókedvezményeket vezetne be a kormány.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG