4p
KKV
Míg tavaly a külföldiek, addig idén a hazai vendégek lökték meg a forgalmat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint túl van a nehezén a turisztikai ágazat, a KSH hétfőn közzétett adatai alapján nemcsak a vendégek és a vendégéjszakák számában regisztráltak növekedést, hanem a szállásdíj-bevétel is növekedett az év első hét hónapjában.

A turizmusért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint az év első hét hónapjában 4 millió 854 ezer vendég 12 millió 486 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 5,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a bevételek 10,4 százalékkal emelkedtek.

Horváth Viktória, a Magyar Turizmus (MT) Zrt.-vel közös, szezont értékelő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: minden lényeges mutató növekedést jelez a tavalyi év azonos időszakához képest. A szállásdíj-bevételek nagyobb arányban nőttek mint a vendégszám vagy a vendégéjszakák száma. Így abban lehet bízni, hogy éves viszonylatban az egy kiadható szállodai szobára jutó bevételek (REVPAR) is növekedni tudnak majd - tette hozzá.

Megugrott a SZÉP-kártya használata

A Széchenyi Pihenőkártyák forgalmának adatairól elmondta: a kártya hozta a várt eredményeket, az elmúlt hét hónap belföldi turisztikai növekedéséhez egyértelműen hozzájárult. Ismertetése szerint jelenleg a 866 ezer kártyabirtokos 49 772 elfogadóhelyen fizethet a SZÉP-kártyával. Idén 100 ezer fővel nőtt a kártyabirtokosok száma, ami folyamatos növekedést jelez.

Augusztus végéig 121,4 milliárd forint feltöltés érkezett a munkáltatók részéről a kártyákra, és 92,6 milliárd forint értékű költés került vissza a vidéki turisztikai kkv-khoz - mutatott rá. A kibocsátók adatai szerint nyáron összesen 544 ezren használták kártyájukat, ami azt jelenti, hogy a SZÉP-kártya legalább egymillió embert vitt el pihenni - emelte ki Horváth Viktória. A költéseket tekintve kiugró a vendéglátás aránya, de a belföldi kereskedelmi szálláshelyeken minden ötödik vendég SZÉP-kártyával fizet.

A kártyának fontos gazdaságfejlesztő szerepe van vidéken, ezt az NGM budapesti és vidéki költések megoszlását kimutató adatai is alátámasztják - mondta.

Többet pihentünk itthon

Horváth Gergely, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese szerint is bizakodásra adnak okot a turisztikai főszezonra vonatkozó kedvező mutatók. Az ágazat már 2011-ben a válság előtti szinten volt a vendégek és a vendégéjszakák számát illetően, de a növekedés több tényező miatt sem volt elegendő. Az idei hét hónap adatai alapján a növekedés fennmaradt és míg tavaly inkább a külföldi beutazások húzták az iparágat, addig 2013-ban belföldivendég-forgalom jelentősen nőtt. Rámutatott: a belföldi vendégéjszakák számának növekedésében jelentős szerepet játszott a SZÉP-kártya.

Horváth Gergely szerint az év további részére nézve bizakodásra ad okot az is, hogy a kártyákra feltöltött összeg jelentős - mondta. Kiemelte: a REVPAR 9,9 százalékos növekedése az első hét hónapban "szép növekedés". Ismertetése szerint 23,3 százalékkal nőtt az Egyesült Királyságból érkező vendégek száma, Lengyelországból 13,9 százalékkal, míg Oroszországból 21,8 százalékkal több vendég érkezett. Úgy vélte, hogy az orosz piac idén a beutazó országok között dobogós helyen szerepel majd. Dinamikusan bővült az ázsiai (18,4 százalék) és az amerikai (14 százalék) piacról érkező turisták száma.

Horváth Viktória kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban 300 milliárd forintot fordíthat turisztikai fejlesztésekre Magyarország. Közlése szerint a turizmus törvényt az Országgyűlés novemberben fogadhatja el.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG