BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
KKV
2020. január 4. 13:01

Az MFB kizárólagos tulajdonában lévő MFB Invest Zrt. a Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok fejlesztéseihez nyújt tőkét. A társaság vezérigazgatóját, Bugár Csabát kértük meg, hogy avasson be a részletekbe, milyen forrásokra is számíthatnak tőlük a kis- és középvállalkozások.

Az interjú a Piac & Profit magazin október-novemberi számában jelent meg.

A Piac & Profit magazint keresse az újságárusoknál, ha lépést akar tartani a legfrissebb üzleti és társasági trendekkel! Az aktuális számot online is megrendelheti, vagy válassza az éves előfizetést! Megrendelés és előfizetés >>

Új műsorhoz új férfi kell. A népszerű idézet tökéletesen illik az MFB Investre, hiszen tulajdonosa, az MFB januárban fogadta el a cég új ötéves, 2023 végéig szóló stratégiáját, amelynek levezénylésére júniusban Bugár Csabát kérték fel.

(Fotó: Bánkuti András)

Milyen változásokat tapasztalhatnak azok a kkv-k, amelyek az MFB Investhez fordulnak forrásért?

– Egy sor területen bővült a tevékenységünk. Ezeknek köszönhetően ma már bármely, Magyarországon működő társaság kérhet tőlünk finanszírozást, amennyiben a tőkeigénye meghaladja az 500 millió forintot. Ezt fordíthatja fejlesztésre, akár zöldmezős beruházásra, de ahhoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozásra is. Az 500 millió forintos határ az innovatív fejlesztésekre nem vonatkozik, azok esetében kisebb tőkét is hajlandók vagyunk invesztálni. A tőkebefektetésért cserébe az általunk finanszírozott cégekben kisebbségi részesedéssel is megelégszünk, pénzügyi befektetőként az operatív irányításban nem veszünk részt, a stratégiai kérdésekben azonban vétójogot kötünk ki.

Milyen típusú és mely ágazatokban tevékenykedő kkv-kra fókuszálnak?

– Mi azokon a nagy növekedési képességű kkv-kon próbálunk lendíteni, amelyek életciklusuk korai szakaszában vannak, s emiatt sokkal kisebb banki finanszírozáshoz jutnak, mint amennyit a fejlődési potenciáljuk igényel. Az ő számukra jelenthet életképes alternatívát a kockázati tőkebefektető, mint amilyen az MFB Invest is, amely nem kizárólag a múltbeli tevékenységet elemzi, hanem a jövőbeli potenciális fejlődést is mérlegeli. A mi stratégiánk középpontjában elsősorban a növekedési fázisban lévő, tőkeigényes beruházás előtt álló kkv-k állnak, amelyek a gépiparban, az energetikában, az egészségügyben, a feldolgozóiparban, valamint a szolgáltatási és technológiai szektorokban tevékenykednek.

Őket hogyan, milyen formában juttatják tőkéhez?

– Klasszikus tőkebefektetőként elsősorban a kkv-k körében ma még kevésbé elterjedt fejlesztési célú tőkeági finanszírozással foglalkozunk. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben vonzó forrásbevonási lehetőséget jelentenek a vállalati kötvények, amelyek elterjedését a Magyar Nemzeti Bank is a zászlajára tűzte. E törekvést az MFB Invest a maga részéről támogatja azzal, hogy szívesen jegyzünk le a kkv-k által zártkörűen, legalább 500 millió forint értékben kibocsátott, de jellemzően inkább egy-két milliárd forintos nagyságrendű kötvényeket, amelyek jól kiegészíthetik az előzőekben említett fejlesztési célú tőkebefektetést. Kockázati, illetve magántőkealapokat is elindítottunk. Magyarország legnagyobb forgalmú cégével, a Mollal közösen megalkotott Enter Tomorrow Tőkealap hiánypótló a magyar kockázati tőkepiacon. Olyan érettebb cégek finanszírozását célozza, amelyek már jelentősebb, jellemzően kétmillió euró feletti befektetéseket keresnek. Ebből az alapból olyan Magyarországon bejegyzett cégek juthatnak tőkéhez, amelyek mindenekelőtt az energetikához, a vegyiparhoz vagy a kereskedelemhez kapcsolódóan kívánnak befektetni. Az Európai Beruházási Alappal, az EIF-fel közösen létrehozott két Impact Ventures Alap célja, hogy az eredményes pénzügyi megtérülésen túl a befektetés pozitív társadalmi hatást is elérjen. Ilyen szempontból e konstrukciók Közép- és Kelet-Európában úttörőnek számítanak. A két alap célja azonos, kizárólag a projektméret és a céltársaságok életszakasza tekintetében térnek el. Befektetési földrajzi fókuszuk meglehetősen széles, az magában foglalja az EU jelenlegi tagjait és az unióba igyekvő országokat is. Végül vannak a városalapok, amelyek létrehozásának nemzetgazdasági célja az volt, hogy az egyes városok forrásokhoz jussanak, hogy abból a kkv-ktől megrendeljék a közösség számára fontos fejlesztéseket, például ingatlanjellegű beruházásokat, egy munkásszálló vagy akár bérlakások építését. A kihelyezéseknek a piaci forrásokból nem vagy nehezen megvalósítható helyi, városi célokat kell szolgálniuk, visszatérítendő támogatások és egyéb források felhasználásával. A városalapokba fektetett tőke elvárt hozamszintje a piacinál alacsonyabb, ezt kompenzálja a mérsékeltebb városi kockázatvállalási hajlandóság, illetve a magasabb társadalmi hasznosság és a pozitív gazdaságfejlesztési és reputációs hatás. E városalapok futamideje az átlagnál hosszabb, tizenkét év, ebből hét év a befektetési időszak, és öt év van a tőkebefektetések és hozamainak a megtérülésére.

Létrejött már ilyen városalap?

– Igen, az első alapot Debrecen már elindította, tízmilliárd forinttal. A következő a sorban Székesfehérvár, amelynek ötmilliárdos városalapja a napokban startolhat el. Látni kell, hogy ez a Modern városok programhoz hasonlatos konstrukció, amelyben az elérhető forrás ugyan drágább, mint egy hitel, de az előnye, hogy hosszabb távra szól.

Mondana egy példát arra, hogy a még „első bálozó kkv-k” is nagyjából elképzelhessék, mire számíthatnak, ha az MFB Investtől kérnek forrást?

– A Spinto Hungária Kft. tulajdonosai magyar befektetők, a cég profilja elsődlegesen autóipari nagy fröccsöntő-, nyomásos öntő- és lemezmegmunkáló szerszámok tervezése és gyártása. Ezeket eddig maximum 15–20 tonna súlyban tudták Magyarországon előállítani. A Miskolc Déli Ipari Parkban található, ötezer négyzetméteres területen 2018 szeptemberében hajtottak végre egy hatmilliárd forint értékű beruházást. Ehhez az MFB Invest magánbefektetők bevonásával, 49 százalékos tulajdonosi részesedéssel, egymilliárdos tőkeemeléssel járult hozzá. A létrehozott szerszámgyár L és XL méretű, akár 40 tonna feletti szerszámokat is tud gyártani. Az új szerszámgyár jelenleg 70 embernek ad munkát, magas technológiai színvonalon, és a hazai piacon egyedülálló termékeket állítanak elő.

Logikus választás
Az MFB az MFB Invest június elején megüresedett vezetői pozíciójába olyan szakembert keresett, aki a cégcsoporton belülről érkezve, komoly banki tapasztalatokra támaszkodva, magas szinten folytathatja a társaságnál elindított stratégiaváltást, egyben jelentősen hozzájárul az MFB Csoport tőkepiaci kompetenciájának bővüléséhez. Így esett a választás Bugár Csabára, aki a Diákhitel Központ Zrt. élén eltöltött kilenc évet megelőzően egyebek mellett az ABM AMRO Bank Rt. igazgatójaként, a BÁT Budapesti Árutőzsde Rt., majd a Magyar Követeléskezelő Rt. vezérigazgatójaként szerzett pénz- és tőkepiaci tapasztalatokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
KKV Jócskán több hitelt adott a CIB a kkv-knak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 15:43
Húsz százalékkal növelte a kis- és közepes vállalkozások részére folyósított hiteleinek összegét a CIB Bank 2019 és 2020 márciusa között. A pénzintézet adatai szerint az első negyedév végén közel 13 százalékkal több kkv-t finanszírozott, mint az előző év azonos időszakában. 
KKV Ennek az iparűzési adót fizetők is örülni fognak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 11:31
Több olyan intézkedés is formálódik, amely megkönnyíti a vállalkozók és a cégek életét is.  
KKV Csak az üzletek fele nyitott ki a fővárosi bevásárlóutcákban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:34
Sokan nem tudtak azonnal reagálni a korlátozások feloldására, mások úgy látták, hogy a nyitással csak a meglévő veszteségeiket növelnék. Kevés vendéggel, 20-30 százalékos bevétellel zajlott a kijárási korlátozások utáni első hét, bértámogatásra, áfacsökkentésre és vissza nem térítendő támogatásokra volna szükség a túléléshez.
KKV Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:33
A mai napon a Nanushka, a Filati Maclodio KFT és a thyssenkrupp is átvehette a versenyképességi program keretében osztott támogatási okiratokat.
Friss
hírlevél