BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
KKV
2020. január 4. 13:01

Az MFB kizárólagos tulajdonában lévő MFB Invest Zrt. a Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok fejlesztéseihez nyújt tőkét. A társaság vezérigazgatóját, Bugár Csabát kértük meg, hogy avasson be a részletekbe, milyen forrásokra is számíthatnak tőlük a kis- és középvállalkozások.

Az interjú a Piac & Profit magazin október-novemberi számában jelent meg.

A Piac & Profit magazint keresse az újságárusoknál, ha lépést akar tartani a legfrissebb üzleti és társasági trendekkel! Az aktuális számot online is megrendelheti, vagy válassza az éves előfizetést! Megrendelés és előfizetés >>

Új műsorhoz új férfi kell. A népszerű idézet tökéletesen illik az MFB Investre, hiszen tulajdonosa, az MFB januárban fogadta el a cég új ötéves, 2023 végéig szóló stratégiáját, amelynek levezénylésére júniusban Bugár Csabát kérték fel.

(Fotó: Bánkuti András)

Milyen változásokat tapasztalhatnak azok a kkv-k, amelyek az MFB Investhez fordulnak forrásért?

– Egy sor területen bővült a tevékenységünk. Ezeknek köszönhetően ma már bármely, Magyarországon működő társaság kérhet tőlünk finanszírozást, amennyiben a tőkeigénye meghaladja az 500 millió forintot. Ezt fordíthatja fejlesztésre, akár zöldmezős beruházásra, de ahhoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozásra is. Az 500 millió forintos határ az innovatív fejlesztésekre nem vonatkozik, azok esetében kisebb tőkét is hajlandók vagyunk invesztálni. A tőkebefektetésért cserébe az általunk finanszírozott cégekben kisebbségi részesedéssel is megelégszünk, pénzügyi befektetőként az operatív irányításban nem veszünk részt, a stratégiai kérdésekben azonban vétójogot kötünk ki.

Milyen típusú és mely ágazatokban tevékenykedő kkv-kra fókuszálnak?

– Mi azokon a nagy növekedési képességű kkv-kon próbálunk lendíteni, amelyek életciklusuk korai szakaszában vannak, s emiatt sokkal kisebb banki finanszírozáshoz jutnak, mint amennyit a fejlődési potenciáljuk igényel. Az ő számukra jelenthet életképes alternatívát a kockázati tőkebefektető, mint amilyen az MFB Invest is, amely nem kizárólag a múltbeli tevékenységet elemzi, hanem a jövőbeli potenciális fejlődést is mérlegeli. A mi stratégiánk középpontjában elsősorban a növekedési fázisban lévő, tőkeigényes beruházás előtt álló kkv-k állnak, amelyek a gépiparban, az energetikában, az egészségügyben, a feldolgozóiparban, valamint a szolgáltatási és technológiai szektorokban tevékenykednek.

Őket hogyan, milyen formában juttatják tőkéhez?

– Klasszikus tőkebefektetőként elsősorban a kkv-k körében ma még kevésbé elterjedt fejlesztési célú tőkeági finanszírozással foglalkozunk. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben vonzó forrásbevonási lehetőséget jelentenek a vállalati kötvények, amelyek elterjedését a Magyar Nemzeti Bank is a zászlajára tűzte. E törekvést az MFB Invest a maga részéről támogatja azzal, hogy szívesen jegyzünk le a kkv-k által zártkörűen, legalább 500 millió forint értékben kibocsátott, de jellemzően inkább egy-két milliárd forintos nagyságrendű kötvényeket, amelyek jól kiegészíthetik az előzőekben említett fejlesztési célú tőkebefektetést. Kockázati, illetve magántőkealapokat is elindítottunk. Magyarország legnagyobb forgalmú cégével, a Mollal közösen megalkotott Enter Tomorrow Tőkealap hiánypótló a magyar kockázati tőkepiacon. Olyan érettebb cégek finanszírozását célozza, amelyek már jelentősebb, jellemzően kétmillió euró feletti befektetéseket keresnek. Ebből az alapból olyan Magyarországon bejegyzett cégek juthatnak tőkéhez, amelyek mindenekelőtt az energetikához, a vegyiparhoz vagy a kereskedelemhez kapcsolódóan kívánnak befektetni. Az Európai Beruházási Alappal, az EIF-fel közösen létrehozott két Impact Ventures Alap célja, hogy az eredményes pénzügyi megtérülésen túl a befektetés pozitív társadalmi hatást is elérjen. Ilyen szempontból e konstrukciók Közép- és Kelet-Európában úttörőnek számítanak. A két alap célja azonos, kizárólag a projektméret és a céltársaságok életszakasza tekintetében térnek el. Befektetési földrajzi fókuszuk meglehetősen széles, az magában foglalja az EU jelenlegi tagjait és az unióba igyekvő országokat is. Végül vannak a városalapok, amelyek létrehozásának nemzetgazdasági célja az volt, hogy az egyes városok forrásokhoz jussanak, hogy abból a kkv-ktől megrendeljék a közösség számára fontos fejlesztéseket, például ingatlanjellegű beruházásokat, egy munkásszálló vagy akár bérlakások építését. A kihelyezéseknek a piaci forrásokból nem vagy nehezen megvalósítható helyi, városi célokat kell szolgálniuk, visszatérítendő támogatások és egyéb források felhasználásával. A városalapokba fektetett tőke elvárt hozamszintje a piacinál alacsonyabb, ezt kompenzálja a mérsékeltebb városi kockázatvállalási hajlandóság, illetve a magasabb társadalmi hasznosság és a pozitív gazdaságfejlesztési és reputációs hatás. E városalapok futamideje az átlagnál hosszabb, tizenkét év, ebből hét év a befektetési időszak, és öt év van a tőkebefektetések és hozamainak a megtérülésére.

Létrejött már ilyen városalap?

– Igen, az első alapot Debrecen már elindította, tízmilliárd forinttal. A következő a sorban Székesfehérvár, amelynek ötmilliárdos városalapja a napokban startolhat el. Látni kell, hogy ez a Modern városok programhoz hasonlatos konstrukció, amelyben az elérhető forrás ugyan drágább, mint egy hitel, de az előnye, hogy hosszabb távra szól.

Mondana egy példát arra, hogy a még „első bálozó kkv-k” is nagyjából elképzelhessék, mire számíthatnak, ha az MFB Investtől kérnek forrást?

– A Spinto Hungária Kft. tulajdonosai magyar befektetők, a cég profilja elsődlegesen autóipari nagy fröccsöntő-, nyomásos öntő- és lemezmegmunkáló szerszámok tervezése és gyártása. Ezeket eddig maximum 15–20 tonna súlyban tudták Magyarországon előállítani. A Miskolc Déli Ipari Parkban található, ötezer négyzetméteres területen 2018 szeptemberében hajtottak végre egy hatmilliárd forint értékű beruházást. Ehhez az MFB Invest magánbefektetők bevonásával, 49 százalékos tulajdonosi részesedéssel, egymilliárdos tőkeemeléssel járult hozzá. A létrehozott szerszámgyár L és XL méretű, akár 40 tonna feletti szerszámokat is tud gyártani. Az új szerszámgyár jelenleg 70 embernek ad munkát, magas technológiai színvonalon, és a hazai piacon egyedülálló termékeket állítanak elő.

Logikus választás
Az MFB az MFB Invest június elején megüresedett vezetői pozíciójába olyan szakembert keresett, aki a cégcsoporton belülről érkezve, komoly banki tapasztalatokra támaszkodva, magas szinten folytathatja a társaságnál elindított stratégiaváltást, egyben jelentősen hozzájárul az MFB Csoport tőkepiaci kompetenciájának bővüléséhez. Így esett a választás Bugár Csabára, aki a Diákhitel Központ Zrt. élén eltöltött kilenc évet megelőzően egyebek mellett az ABM AMRO Bank Rt. igazgatójaként, a BÁT Budapesti Árutőzsde Rt., majd a Magyar Követeléskezelő Rt. vezérigazgatójaként szerzett pénz- és tőkepiaci tapasztalatokat.

KKV Pénzügyi intézkedéscsomagot javasol a BKIK elnöke
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 10:37
Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke egy 100 százalékban állami tulajdonban lévő Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt. létrehozását javasolta a Kormánynak a kamara szakértőkből álló munkacsoportja által készített anyaga alapján. A koronavírus-járvány negatív pénzügyi és gazdasági hatásait ellensúlyozó, 6 pontból álló pénzügyi intézkedéscsomagot a kis- és középvállalkozók közvetlen visszajelzései alapján állították össze.
KKV Most lesz vége a tisztességtelen cégeknek – lehet gázszerelőt találni?
Szarvas György | 2020. március 25. 06:04
A katás vállalkozásoknak mindösszesen az egyötödét érintik a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, az Iposz azonban tovább bővítené a listát, kiterjesztené az egyéni vállalkozókra is. Mivel a válság az egész szolgáltató szektorra hat, megnéztük, mennyire nehéz víz- vagy gázszerelőt hívni.
KKV Újabb ágazat került bajba a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 15:38
Nyílt levelet írt a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete a miniszterelnöknek.
KKV Megrogyaszthatja a home office az irodatakarító cégeket
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 19:10
Bajban vannak a takarítócégek, a home office terjedése komoly kihívást jelent a számukra. Egyre több irodaház mondja vissza a szolgáltatást, a megmaradt megrendelők pedig gyakoribb fertőtlenítést kérnek. Közben a nagykereskedések kifogytak a fertőtlenítőszerekből és ami van, azt néha csillagászati áron kínálják.
KKV Az adók és járulékok azonnali csökkentése menthetné meg a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 14:04
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai ma még nem felmérhetők, de már tisztán látszik, hogy majd minden iparágban jelentős visszaesés várható. Erre az elsődleges vállalatvezetői reakció a gyors költségcsökkentés, amelynek hatására nem csupán külföldön, de immár Magyarországon is jelentős elbocsátási hullám vette kezdetét.
KKV Egy 5000 forintos befizetéstől már megmenekülhetnek a vállalkozások
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 13:39
Legalábbis egy időre. Ha a március végi határidőt nem is tolták ki, de a BKIK nem kezdeményez behajtási eljárást, ha valaki nem fizeti meg a hó végéig a kötelező kamarai hozzájárulást.
KKV A kkv-k adózási terhein könnyítene az Adótanácsadók Egyesülete
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 09:19
A mostani helyzet miatt egyes adózási, bevallási, adatszolgáltatási jogszabályok átmeneti könnyítését javasolják.
KKV Sikeres az új csoportos társasági adómegtakarítási lehetőség
Privátbankár.hu | 2020. február 20. 13:10
A csoportos társaságiadó-alany a cégcsoportok számára nagy mértékű adómegtakarítási lehetőségeket jelenthet és az adminisztrációs terhek csökkenését eredményezheti.
KKV Segítő kéz a kkv-knak: új időszámítás kezdődött
Kollár Dóra | 2020. február 16. 13:33
2019 novemberében új időszámítás kezdődött a vállalkozásfejlesztésben: megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által készített és a kormány által a közelmúltban elfogadott kkv-stratégia, amely a 2030-ig tartó időszakra meghatározza a hazai kis- és közepes vállalkozások megerősítésének intézményrendszerét és irányait. Ezzel kapcsolatban dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára válaszolt kérdéseinkre.
KKV Akármilyen kicsi vagy, a hackerek rád találnak
Privátbankár.hu | 2020. február 11. 15:31
Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac és Profit magazin legfrissebb számába!
Friss
hírlevél