<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa-összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Ez a piacon meglévő számlázóprogram-szolgáltatók malmára hajthatja a vizet, de a programok kötelező online bekötése az adóhivatalhoz biztosan sok cégnek jelent majd megugorhatatlan akadályt. Az pedig tovább bonyolítja a képet, hogy az állam is indít egy saját, ingyenes számlázóprogramot - erről azonban egyelőre keveset lehet tudni.

Korábbi kutatások alapján az online számlakiállítás egyre népszerűbb a hazai kkv-k között, bár még bőven van tér a bővülés előtt. A folyamatnak lökést adhat, hogy július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa-összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, ezzel párhuzamosan pedig kötelező a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz.

Ez egyrészt lehetőséget kínál a piacon jelenleg is szereplő online szolgáltatóknak az ügyfélszerzésre, másrészt viszont megjelenik egy új versenytárs is: a kormány avállalkozóknak ingyen biztosítja a NAV saját fejlesztésű online számlázó programját.

Jól járnak a piaci szolgáltatók az új szabály miatt vagy félhetnek az állami versenytárstól?

"Ismerjük a híreket az ingyenes online állami számlázóprogramról, de mivel magát a rendszert még nem láttuk, egyelőre véleményt sem tudunk alkotni róla. Ami biztos, hogy július 1-től a 100 000 Ft áfatartalom fölötti számlákat kell majd kiállításkor beküldeni a NAV-nak, nehezen tudjuk elképzelni azt a vállalkozót, aki az összes számláját azonnal láthatóvá szeretné tenni az adóhatóság részére" - válaszolta a Privátbankár.hu megkeresésére Stygár László, a piacon 13 éve jelen lévő Számlázz.hu  szolgáltatásfejlesztési vezetője.

Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Tény, hogy például a kézi számlatömbhöz képest az állami számlázó hatalmas ugrást jelent, de a profi vállalkozóknak, akiknek fontos, hogy a számlázáshoz kapcsolódó minden üzleti folyamatuk rendben legyen, biztos, hogy több szolgáltatásra, gazdagabb funkcionalitásra van szükségük, ezeket pedig továbbra is elsősorban nálunk találhatják meg - véli Stygár László. A szakember ezek közt a többletszolgáltatások közt a könyvelői adatkapcsolatot, a tömeges számlakiállítási lehetőséget, a bankszámlát és a számlákat szinkronizáló autokasszát vagy az online fizetési lehetőséget említette. (A Stygár László által említett szolgáltatások csak a fizetős csomagokban érhető el.)

Mit tud majd az állami szoftver?

A július 1-jén induló, ingyenes állami szoftverről még egy tesztverzió sem látott napvilágot. Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban elárult pár részletet.

Az ingyenes program kínálta szolgáltatások közül a pénzügyminiszter kiemelte a számlák közti keresési lehetőséget, a partnerek speciális kezelését, például, hogy a szoftver automatikusan tölti be a vevő adatait. Tovább egyszerűsíti és gyorsítja a számlakiállítást a terméklistából a tételek gyors hozzáadásának lehetősége. A NAV programjának elmaradhatatlan kelléke a szakszerű segítségnyújtás, amely a program használata mellett a számlázási szabályokra vonatkozó tájékoztatásra is kiterjed - mondta Varga Mihály.

Jellemzően a piacon lévő online számlázóprogramoknak is van ingyenes verziója, míg a többletszolgáltatásokért fizetni kell - például az e-számla, a díjbekérő, az előlegszámla kiállításának lehetőségéért, vagy épp a több bankszámlaszám kezelésének lehetőségéért. A pénzügyminiszter által említett funkciók viszont általában az ingyenes csomagokban is elérhetőek a piaci szolgáltatóknál, így egyelőre úgy tűnik, ilyen versenyelőnye nem lesz az állami szolgáltatónak - persze véglegeset jelen állás szerint csak július 1-jén mondhatunk.

Nem kizárt, hogy ha az ingyenes állami számlázóprogram olyan funkciókat is kap, amelyek a piaci szolgáltatóknál csak fizetős csomagban érhetőek el, ez utóbbiak is rákényszerülnek az ingyenes csomagok tartalmának bővítésére. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Stygár László azt közölte: folyamatosan fejlesztik a számlázóprogramot, minden egyes funkció esetén alapos mérlegelés alapján dől el, hogy adott funkció fizetős vagy ingyenes csomagba kerüljön-e. Természetesen a NAV-megfelelőség ingyen van.

Biztosan nem fogja minden szolgáltató megugrani az új követelményeket

A Magyar Közlönyben nemrég jelent meg a Pénzügyminisztérium online számlázásra vonatkozó rendelete. A Mazars adótanácsadó arra hívja fel a figyelmet: a rendeletben semmilyen technikai specifikációt nem emeltek jogszabályi szintre. A számlázóprgramoknak tehát az adatokat a NAV közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben kell majd elektronikusan megküldeni. Ebből viszont az is következik, hogy a jelenlegi specifikáció talán még nem is végleges. Az utóbbi hónapokban is számos módosítás történt - írják a Mazars szakértői. Jelenleg a 0.14-es verzió a legfrissebb a NAV honlapján, ám érdemes nyomon követni az oldal változásait, mert bármikor felkerülnek újabb verziók is.

A meglévő számlázóprogramok fejlesztése tehát nem egyszerű feladat elé állítja a szolgáltatókat. Arra a kérdésünkre, hogy ez milyen változásokat hozhat a piaci szereplők körében, várhatóak-e felvásárlások, összeolvadások, Stygár László azt mondta: megalapozott feltételezésük szerint sok szolgáltató nem tudja vagy nem akarja megugrani a NAV által támasztott követelményeknek való megfelelést. "Máris látjuk, hogy egyre intenzívebb az ügyfelek irányunkba való áramlása, de a jelenlegi pozíciónkból következően nem figyeljük a többi piaci szereplőt, sokkal inkább az a tapasztalat, hogy minket figyelnek a többiek."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos