TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kamatozó kötvényt bocsát ki a Plotinus Vagyonkezelő Nyrt.

Inflációhoz kötött kamatozású kötvényeket hoz nyilvános forgalomba szeptemberben a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Plotinus Vagyonkezelő Nyrt. A társaság a múlt héten tartott tőzsdei aukción 45 ezer darabot értékesített saját részvényeiből.

A BÉT honlapján közölt tájékoztatás szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyta a társaság 500 millió forint névértékű kötvénykibocsátását. A Plotinus Prémium Kötvény néven kibocsátandó értékpapírok egyenként 100 ezer forint névértékűek, vagyis maximum ötezer darabot hoz forgalomba a kibocsátó szeptember 20-án.

A kötvény inflációhoz kötött kamatozású, 30 éves futamidejű, Plotinus törzsrészvényekre átcserélhető és a társaság által a futamidő vége előtt bármikor visszahívható 115 százalékos árfolyamon. A kötvény minden év június 1-én az előző évi januári éves fogyasztói infláció plusz 4,5 százalékpont kamatot fizet, így az első periódusra jutó kamat 8,2 százalék: a 2013. januári éves fogyasztói árindex 3,7 százalék, plusz 4,5 százalék.

A kötvényt a tulajdonosa átválthatja kötvényenként 34 darab Plotinus törzsrészvényre, az átváltásra minden hónap 10. és 15. között van lehetőség. A kötvények 2013. szeptember 16. és 19. között jegyezhetők a forgalmazó Equilor Zrt.-nél. A kötvényeket bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére.

Az elnök is vásárolt részvényeket

A Plotinus a múlt héten tőzsdei aukción értékesített saját részvényeiből. Az értékesítés célja az volt, hogy a kötvénykibocsátás előtt felmérjék a potenciális befektetői igényeket. Az aukcióra felkínált 45 ezer részvény mindegyike elkelt, 2303 forintos átlagáron, az elfogadott legalsó ár 2300 forint volt. A befektetők összesen 66 067 részvényre nyújtottak be vételi ajánlatot. Az eladott részvénymennyiség a társaság szavazattal rendelkező részvényeinek a 4,73 százalékát képviseli.

A részvényekből közel 24 ezer darabot a társaság elnöke, Zsiday Viktor és közeli hozzátartozója vásárolt meg. A Plotinus 2011 februárjában került a Budapesti Értéktőzsdére. Részvényeinek utolsó, pénteki záróára 2359 forint volt.

A magyar tulajdonú vagyonkezelő holding elsősorban a hazai és nemzetközi pénz- és tőkepiacokon fektet be, de másodlagos jelleggel reálgazdasági érdekeltsége is van. Befektetési politikáját magas kockázatvállalás jellemzi, így a portfóliójában tőzsdei részvények, állampapírok mellett tőkeáttételes, derivatív pozíciók is vannak.

A Plotinus a legutóbbi tőzsdei gyorsjelentése szerint 2013 első félévében 362 millió forint adózás előtti eredményt ért el, a tavalyi első félév 68 millió forintos nyereségével szemben. Saját tőkéje 1 milliárd 87 millió forintra nőtt az idén június végére az egy évvel korábbi 871 millióról.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél