A fatüzelés és a gázfőzés óriási terhet ró az egészségügyi rendszerekre – derül ki egy új-zélandi kutatásból. A szakértők szerint az elektromos főzőlapokra való átállás „kettős nyereség” lenne: jót tenne az egészségnek és a klímának is – számol be róla a The Guardian.
Költséges szokás
A kutatás kiszámolta, mennyibe kerülnek a gazdaságnak az ilyen eredetű légszennyezés miatt bekövetkező kórházi kezelések, a betegszabadságok és az idő előtti halálesetek – amelyeket a kandallók, kályhák, gáztűzhelyek és a saját szellőzés nélküli szobafűtők okoznak.
Fotó: Wikipédia/George Shuklin
Az Új-Zélandon található 523 ezer fatüzelésű berendezés beltéri légszennyezése évente 446 kórházi kezelésért (szív- és tüdőbetegségek miatt) és 101 idő előtti halálesetért felelős egy alig több mint 5 milliós országban. A gázfőzés során keletkező beltéri füst évente több mint ezer kórházi kezelést, 208 korai halált és több mint 3 ezer új gyermekkori asztmás esetet okoz.
Dr. Gareth Gretton, az Új-zélandi Energiahatékonysági és Megújuló Energia Hatóság szakértője elmondta: „Tudtuk, hogy egyre több nemzetközi bizonyíték utal a beltéri levegő minőségének fontosságára, de eddig nem rendelkeztünk módszerrel a gáz- és fatüzelésű készülékek által okozott légszennyezés költségeinek számszerűsítésére.”
Családra vetített költség
A kutatás szerint a nyílt égésterű tűzhelyek a legkárosabbak. Az ilyen háztartásokban belélegzett többlet légszennyezés éves szinten – egy négytagú családra vetítve – körülbelül 53 400 új-zélandi dollárba kerül az ország egészségügyi rendszerének és gazdaságának. Még a modern kályhák is jelentős beltéri szennyezést okoznak: az ilyen berendezéseket használó háztartások esetében évente mintegy 1 800 dollárnyi egészségügyi és gazdasági kárt becsültek. A gázfőzésből származó szennyezés éves költsége pedig 9 200 dollár háztartásonként.
Jayne Metcalfe, az Emission Impossible tanácsadó cég szakértője elmondta: „A legnehezebb az volt, hogy megbecsüljük, mennyire rontják a különböző beltéri tüzelőberendezések az otthonok levegőminőségét. Új-zélandi és nemzetközi tanulmányokat is elemeztünk, de a beltéri levegő rendkívül összetett kérdés. Ennek ellenére az eredmények egyértelműek voltak: bármilyen feltételezést is használunk, a beltéri légszennyezés egészségügyi költségei minden vizsgált tüzelőberendezés esetében jelentősek.”
Hozzátette: „A beltéri légszennyezés egészségügyi hatásai súlyosak. Egyszerű módja a csökkentésüknek, ha a gázfőzőlapokat elektromosra cseréljük, és lehetőleg már újakat sem telepítünk. Ez kettős nyereség: jót tesz az egészségnek és a klímának is.”
A fatüzelés nemcsak beltéri, hanem kültéri légszennyezést is okoz, ami az egész közösségre kihat. Ez a többletköltség modern kályhák esetében évi 3 200 dollár, nyílt égésterű tűzhelyeknél pedig akár 26 800 dollár háztartásonként.
Egy 2015-ös felmérés szerint az új-zélandi otthonok kevesebb mint 5 százalékában volt központi fűtés. Ehelyett egyszerre egy szoba fűtése a norma, beleértve a fatüzelésű kandallókat és a hordozható fűtőtesteket is. Az Egyesült Királyságban az otthonok körülbelül 95 százalékában központi fűtés van, és a fa- vagy széntüzelésű kandallókra ritkán van szükség fő fűtési módként.
Olyan, mint a cigarettafüst
Az amszterdami Európai Légzőszervi Társaság kongresszusán bemutatott tanulmány kimutatta, hogy a fatüzelésű kályhákat használók gyorsabban veszítették el tüdőkapacitásukat, mint az ilyen berendezéseket nem használók – annak ellenére, hogy általában gazdagabbak, egészségesebbek voltak, és kevésbé volt valószínű, hogy dohányoztak.
A kutatók figyelmeztetnek, hogy a fatüzelésű kályhák a cigarettafüsthöz hasonlóan károsíthatják a tüdőt.
A tudósok az Angol Longitudinális Öregedési Tanulmány adatait vizsgálták meg, amely több ezer ember egészségi állapotát követi nyomon. Nyolc éven keresztül elemezték az ismételt tüdőfunkciós teszteket, mérve azt a levegőmennyiséget, amelyet egy személy a fújás első másodpercében erőteljesen ki tud engedni.
Fotó: Wikipédia/Needforspeed888
A gáztűzhelyek szennyezése évente 40 ezer európai halálát okozza
Egy tanulmány szerint a gáztűzhelyek évente 40 ezer európai ember halálát okozzák azáltal, hogy szennyező anyagokat juttatnak a levegőbe és így az emberek tüdejébe; ez kétszer annyi haláleset, mint amennyi közúti balesetek következtében történik – írta a The Guardian a tavalyi kutatást ismertetve.
A kutatók becslése szerint évente 36 031 korai haláleset történik az EU-ban és 3 928 az Egyesült Királyságban a gáztűzhelyek miatt. A számítás óvatos értékelés, mivel csak a nitrogén-dioxid (NO₂) egészségügyi hatásait vette figyelembe, és nem számoltak más gázokkal, például a szén-monoxiddal vagy a benzollal. „A (számításokban) a fő bizonytalanság az, hogy a kültéri, elsősorban közlekedési eredetű NO₂-szennyezésből származó halálozási kockázat alkalmazható-e a beltéri, gázfőzésből származó NO₂-re” – mondta Steffen Loft, a Koppenhágai Egyetem légszennyezési szakértője, aki nem vett részt a kutatásban. „De ez ésszerű feltételezés, és szükséges az értékeléshez.”
A főzőkészülékek olyan káros gázokat bocsátanak ki, amelyek szív- és tüdőbetegségekhez köthetők, de a szakértők szerint a közvélemény alig van tisztában a veszélyekkel.
Az EU-ban minden harmadik háztartás gázzal főz, az Egyesült Királyságban ez az arány 54 százalék, míg Olaszországban, Hollandiában, Romániában és Magyarországon meghaladja a 60 százalékot. A tűzhelyek fosszilis gázt égetnek, amely olyan anyagokat bocsát ki, amelyek gyulladást okoznak a légutakban.
Nincs európai beltéri légszennyezési előírás
Az EU tavaly szigorította a kültéri levegőminőségi előírásait, de nincsenek szabványai a beltéri levegő minőségére. Az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) arra szólította fel a döntéshozókat, hogy fokozatosan szüntessék meg a gáztűzhelyek használatát: korlátozzák a kibocsátásukat, anyagi támogatást nyújtsanak a tisztább alternatívákra való átálláshoz, és kötelezzék a gyártókat a készülékek szennyezési kockázatának feltüntetésére.
„Túl sokáig volt könnyű elbagatellizálni a gáztűzhelyek veszélyeit” – mondta Sara Bertucci, az EPHA képviselője. „Ahogy a cigarettánál is, az emberek sokáig nem törődtek a hatásokkal – és ahogy a cigaretta, úgy a gáztűzhely is egy apró tűz, amely megtölti otthonainkat szennyezéssel.”
A szakértők szerint részben csökkenthető a kitettség, ha főzés közben kinyitjuk az ablakokat és bekapcsoljuk a szagelszívót.
Magyarországon a fűtés szegénységi kérdés is
Hazánkban a gázfőzés mellett a kistelepüléseken a fa- és széntüzelés általános, a gázhálózat sem fedi le a kisebb településeket, és a beltéri levegőt használó gázfűtés is még sok helyen megtalálható. Ez szegénységi problémával is párosul, mivel az ilyen fűtési rendszereket használók többsége nem rendelkezik elégséges anyagi forrással fűtés-korszerűsítéshez. Ebben a helyzetben az egyik és rövid távon olcsóbb megoldás a rászorulók fa- és szénvásárlásainak támogatása, amelyet a helyi önkormányzatok kezelnek. Az idei évben a tavalyihoz hasonló módon 5 milliárd forintot osztott el a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium összesen 2358 település között.
Megvalósulhat a világ leghosszabb függőhídja.

