<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
GDP néven rendhagyó üzletet nyit London Croydon negyedében Banksy. A híres street-art művész egy szerzői jogi vita miatt szánta rá magát a szokatlan lépésre.

A cégéren ez áll majd: bruttó hazai termék

Ismét egy figyelemfelkeltő akcióval jelentkezik a neves brit utcai graffitiművész, Banksy, ugyanis a csütörtöki, a Sotheby's-ben megrendezésre kerülő aukcióját követően egy minden tekintetben rendhagyó boltot fog megnyitni az angol fővárosban. A lépésre azt követően szánta rá magát, hogy jogvitába keveredett egy üdvözlő lapokat kiadó társasággal – írja a Guardian internetes kiadása.

A GDP (Gross Domestic Product) névre elkeresztelt üzletet London Croydon városrészében fogja titokban megnyitni a művész egy volt szőnyegbolt helyén. Az árusítás két héten keresztül zajlik majd, habár maga a bolt a valóságban soha nem fog kinyitni, minden on-line zajlik majd, a rendelés és a kiszállítás is egyfajta web-shop módjára működik majd.

Banksy a vállalkozás indítását a lehető legprózaibb okokkal indokolta, olyanokkal melyekből művészet talán a legritkább esetben született még: az ügy hátterében ugyanis egy hétköznapi szerzői jogvita áll. Az üdvözlőkártyás cég oly’ módon próbálja felhasználni a nevemet, hogy az általa forgalmazott fake-Banksy alkotásokat jogszerűen tudja forgalmazni – áll a művész által kiadott közleményben.

Haszontalan és sértő

Banksy olyan, általa készített tárgyakat kínál majd a boltjában, melyek használati értéke a nullával lesz egyenlő, azaz teljességgel haszontalanok, legalábbis, ami a hétköznapokat illeti, ugyanakkor kellően sértőek lehetnek a polgári társadalom általános ízlésvilágát tekintve. Ilyen például a használaton kívüli rendőrségi rohamsisak, amiből egy helyre kis diszkógömböt varázsolt a művész.

Egy másik, igencsak figyelemreméltó darabja az alkotásoknak egy jelenetet formáz, amiben gyerekeknek készült játék fafigurák tucatjai szállnak be kicsiny bőröndjeikkel egy játék hűtőkocsi rakterébe, egyértelműen utalva a menekült témára.

De egy olyan, a nap 24 órájában lámpákkal megvilágított párna is került a kiállított és megvásárolható tárgyak közé, melynek felirata a következő: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy párnától kérjünk tanácsot.”, vagy egy olyan sírkő, melyre a következő szöveget vésték: „Ön most érte el a rendeltetési helyét!”.

A bevételből csónak lesz a menekülteknek

Mark Stephens, ügyvéd és a Design and Artists Copyright Society alapítója, aki amúgy jogi tanácsot is ad Banksy-nak az ügyet amúgy kifejezetten nevetségesnek minősítette. "Banksy nehéz helyzetben van" - mondta. "Mivel nem gyártja a szokatlan termékeket, a törvény pedig egyértelműen fogalmaz - ha a védjegytulajdonos nem használja a védjegyet, akkor azt átadhatja valakinek, aki ezt fogja végezni."

Mark Stephens a helyzet megoldására javasolta azt a művésznek, hogy lépjen a piacra saját termékeivel, és nyisson egy boltot, hogy ott forgalmazni tudja azokat.

Banksy a bevételből egy új mentőcsónakot kíván vásárolni, az olasz hatóságok által elkobozott hajót fogja ezzel kiváltani.

"Munkába is kell járni, ráadásul nehéz kitalálni mit is fessen az ember, de az elmúlt hónapokban kizárólag azzal a céllal dolgoztam fel témákat, hogy az uniós jog szerinti védjegy-kategóriákat teljesítsem" – fogalmazott maliciózusan a művész.

A Sotheby's most csütörtöki árverésén meghirdetett Devolved Parliament (Visszafejlődött Parlament) című híres-hírhedt kép az előzetes becslések szerint másfél, kétmillió font között fog vevőre találni, napra pontosan egy évvel azután, hogy az akkori aukción az egymillió fontért elkelt "Lány luftballonnal" című képét a jelenlevők teljes döbbenetére egy papírmegsemmisítővel a művész ledarálta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Botticelli-nők bűnbe esnek, ráadásul 1,6 millió dollárért – egy festő hirtelen felértékelődése a piacon
Bendl Vera | 2022. június 26. 12:10
Anna Weyant műveiért legalább kétszázan állnak sorba, az idei aukciókon a becsült ár ötszöröséért keltek el a festményei. Vajon tartja-e ezt az iramot a művész, aki még Larry Gagosian kedvese is lett?
Kultúra Viccesek, de komoly céljuk van: a reményt szeretnék látni az ukrán gyerekek szemében, nem a félelmet - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 21. 14:49
A Bohócok Határok Nélkül csapata Belgiumból jött Magyarországra, hogy nevetéssel gyógyítsák az ukrán gyerekek túlzottan is friss traumáit. Nem nyugszanak, amíg meg nem történik a csoda. 
Kultúra Egy plakát ára néhány százezertől több millióig terjedhet – art deco a Nemzeti Galériában
Bendl Vera | 2022. június 11. 14:12
Egyre keresettebbek a magyar plakátok. De vajon a magyar művészet melyik korszaka a legértékesebb a műgyűjtők számára? Az art deco plakátkiállítás kapcsán szakértőkkel beszélgettünk.
Kultúra A királyi (királynői) platinabiznisz – Metróvonal, teadélután és trifle torta
Elek Lenke | 2022. június 4. 18:02
Ez a hétvége emlékezetes lesz minden brit számára – de már azok voltak a néhány héttel ezelőttiek is.
Kultúra 150 ezer dollárért adhatják el az antik szobrot, pedig illegális műkincskereskedőknél is feltűnt
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:40
Az aukciósház tagad és értetlenkedik, a professzor fotókkal akarja bizonyítani a tárgy ismeretlen, sötét eredetét.
Kultúra Túl sokat tud rólunk
Jernei Gábor | 2022. május 15. 16:40
Könyvajánló Petőcz András Az öregasszony, aki valamikor kislány volt kötetéről.
Kultúra Két könyv, vér folyik bennük - könyvajánló
Bíró Vilma | 2022. március 14. 16:48
A közismert haditudósító, Jászberényi Sándor megírta, hogy milyen, ha valaki ott van, az egésznek a közepében. 
Kultúra Hamarosan elkezdik kutatni az univerzum eredetét
Privátbankár.hu | 2022. február 4. 19:27
A James Webb, a Hold mögött elhelyezkedő speciális űrteleszkóp hamarosan megkezdi az első csillag vizsgálatát. A következő tíz évben talán pontosabb tudásunk lesz arról, hogyan és miként jött létre a galaxisunk.
Kultúra Sok mindenben hasonlít a hajdani szamizdat és a mai online sajtó
Szarvas György | 2022. január 2. 13:15
Éppen negyven éve jelent meg a legrangosabb hazai szamizdat folyóirat, a Beszélő. Haraszti Miklós, a lap egyik korabeli szerkesztője ebből az alkalomból érdekes összevetést tett a nyolcvanas évek és a mostani nyilvánosság szerkezetével kapcsolatban. A nyilvánvaló különbségek mellett komoly hasonlóságok is tetten érhetők a két korszak között.
Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG