BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. október 3. 14:24

GDP néven rendhagyó üzletet nyit London Croydon negyedében Banksy. A híres street-art művész egy szerzői jogi vita miatt szánta rá magát a szokatlan lépésre.

A cégéren ez áll majd: bruttó hazai termék

Ismét egy figyelemfelkeltő akcióval jelentkezik a neves brit utcai graffitiművész, Banksy, ugyanis a csütörtöki, a Sotheby's-ben megrendezésre kerülő aukcióját követően egy minden tekintetben rendhagyó boltot fog megnyitni az angol fővárosban. A lépésre azt követően szánta rá magát, hogy jogvitába keveredett egy üdvözlő lapokat kiadó társasággal – írja a Guardian internetes kiadása.

A GDP (Gross Domestic Product) névre elkeresztelt üzletet London Croydon városrészében fogja titokban megnyitni a művész egy volt szőnyegbolt helyén. Az árusítás két héten keresztül zajlik majd, habár maga a bolt a valóságban soha nem fog kinyitni, minden on-line zajlik majd, a rendelés és a kiszállítás is egyfajta web-shop módjára működik majd.

Banksy a vállalkozás indítását a lehető legprózaibb okokkal indokolta, olyanokkal melyekből művészet talán a legritkább esetben született még: az ügy hátterében ugyanis egy hétköznapi szerzői jogvita áll. Az üdvözlőkártyás cég oly’ módon próbálja felhasználni a nevemet, hogy az általa forgalmazott fake-Banksy alkotásokat jogszerűen tudja forgalmazni – áll a művész által kiadott közleményben.

Haszontalan és sértő

Banksy olyan, általa készített tárgyakat kínál majd a boltjában, melyek használati értéke a nullával lesz egyenlő, azaz teljességgel haszontalanok, legalábbis, ami a hétköznapokat illeti, ugyanakkor kellően sértőek lehetnek a polgári társadalom általános ízlésvilágát tekintve. Ilyen például a használaton kívüli rendőrségi rohamsisak, amiből egy helyre kis diszkógömböt varázsolt a művész.

Egy másik, igencsak figyelemreméltó darabja az alkotásoknak egy jelenetet formáz, amiben gyerekeknek készült játék fafigurák tucatjai szállnak be kicsiny bőröndjeikkel egy játék hűtőkocsi rakterébe, egyértelműen utalva a menekült témára.

De egy olyan, a nap 24 órájában lámpákkal megvilágított párna is került a kiállított és megvásárolható tárgyak közé, melynek felirata a következő: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy párnától kérjünk tanácsot.”, vagy egy olyan sírkő, melyre a következő szöveget vésték: „Ön most érte el a rendeltetési helyét!”.

A bevételből csónak lesz a menekülteknek

Mark Stephens, ügyvéd és a Design and Artists Copyright Society alapítója, aki amúgy jogi tanácsot is ad Banksy-nak az ügyet amúgy kifejezetten nevetségesnek minősítette. "Banksy nehéz helyzetben van" - mondta. "Mivel nem gyártja a szokatlan termékeket, a törvény pedig egyértelműen fogalmaz - ha a védjegytulajdonos nem használja a védjegyet, akkor azt átadhatja valakinek, aki ezt fogja végezni."

Mark Stephens a helyzet megoldására javasolta azt a művésznek, hogy lépjen a piacra saját termékeivel, és nyisson egy boltot, hogy ott forgalmazni tudja azokat.

Banksy a bevételből egy új mentőcsónakot kíván vásárolni, az olasz hatóságok által elkobozott hajót fogja ezzel kiváltani.

"Munkába is kell járni, ráadásul nehéz kitalálni mit is fessen az ember, de az elmúlt hónapokban kizárólag azzal a céllal dolgoztam fel témákat, hogy az uniós jog szerinti védjegy-kategóriákat teljesítsem" – fogalmazott maliciózusan a művész.

A Sotheby's most csütörtöki árverésén meghirdetett Devolved Parliament (Visszafejlődött Parlament) című híres-hírhedt kép az előzetes becslések szerint másfél, kétmillió font között fog vevőre találni, napra pontosan egy évvel azután, hogy az akkori aukción az egymillió fontért elkelt "Lány luftballonnal" című képét a jelenlevők teljes döbbenetére egy papírmegsemmisítővel a művész ledarálta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra "Egyelőre kegyes hozzám a nyár" - interjú Szabó T. Anna íróval
Szarvas György | 2020. július 4. 14:10
Nyaralás közben olvasni, már-már közhely, de nyaralás közben írni, ez bizony az írók kiváltsága. Szabó T. Anna írót többek között arról kérdeztük, híve-e annak, hogy az év közben összevásárolt könyveket a nyári szabadság alatt olvassuk ki, és azt is próbáltuk megtudni, miként vélekedik a könnyedebb műfajokról, illenek-e ezek a rekkenő hőségbe, vagy inkább a hűvösebb időkhöz passzolnak? Az interjú során arra is fény derült, mi készül ezen a nyáron az író műhelyében. 
Kultúra A hazai koncertek után járó jogdíjak 50-60 százalékát elvihette a koronavírus
MTI | 2020. július 3. 11:10
Nem vidám az Artisjus becslése a járványhelyzet miatt lefújt tavaszi-nyári koncertszezon következményeiről.
Kultúra Újranyitás a Budapest Parkban
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 19:13
A hatályos rendelet szerint augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani, arról viszont nem szól a fáma, hogy mi lesz augusztus 16-tól. Hiába indult el a szabadtéri koncertek szezonja, az ebben az üzletágban tevékenykedő cégek idei bevételeit nagyrészt elvitte a vírus. A Piac & Profit magazinban Pálffy András, a Budapest Park alapítója, stratégiai és innovációs vezetője mondja el a vállalkozás túlélési stratégiáját.
Kultúra Bekerülhetnek-e a magyar történelemtankönyvekbe a romák? - interjú Derdák Tiborral
Szarvas György | 2020. június 28. 14:29
Jelenleg is folyik egy olyan munka a Belügyminisztériumban, mely a roma oktatásüggyel rendszerszinten kíván foglalkozni, a kerettanterv módosítása van éppen napirenden. Magyarországon a romák történelme ma még nem szerves része a magyar történelemnek, és ez a tankönyvekben sem jelenik meg. Az okokról és a lehetséges megoldásról kérdeztük Derdák Tibort, a Dr. Ámbédkar középiskola igazgatóját, szociológust.
Kultúra Kapolcs harminc évéről, személyesen - interjú Galkó Balázzsal
Szarvas György | 2020. június 27. 18:04
A rendszerváltás évében indult első, tisztán kulturális rendezvénysorozat, a Kapolcsi Művészetek Völgye az elmúlt években számtalan változáson ment keresztül, legutóbb is módosult a tulajdonosi kör, de a fókusz mindig is a kultúrán volt. Galkó Balázzsal az eseményhez köthető személyes emlékeken méláztunk el egy pillanatra.
Kultúra A nap képe: Varga Mihály cirógat
Privátbankár.hu | 2020. június 26. 13:01
A pénzügyminiszter navos kiskutyával ismerkedett pénteken.
Kultúra "Házkutatástól házkutatásig éltük az életünket" - interjú Hodosán Rózával
Szarvas György | 2020. június 21. 19:33
Egyre több, közelmúltunk történetét feltáró munka jelenik meg a hazai könyvpiacon. Legutóbb Mitrovits Miklós: Tiltott kapcsolat címmel írt könyvet a hetvenes-nyolcvanas évek magyar-lengyel ellenzéki együttműködéséről. A demokratikus ellenzék soraiban a nők is hangsúlyos szerepet vittek; Hodosán Róza mesél az akkori évekről.
Kultúra A nap képe: megtartották az első koncertet Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. június 18. 11:29
De kicsit másképp, mint megszoktuk. Az össznépi pogózásra még várni kell.
Kultúra 6,5 milliárdból ünnepeljük idén augusztus 20-t, és ebben a tűzijáték még bent sincs
Privátbankár.hu | 2020. június 15. 09:58
Háromnapos fesztivál lesz, a pandémia utáni újrakezdés jegyében.
Kultúra "Ez egy vadnyugati életforma" - Klein Dávid és Suhajda Szilárd vallomása hegymászásról, szponzorkeresésről és koronavírusról
Tiszai Balázs | 2020. június 14. 14:17
Nagyon izgalmasnak ígérkezett Klein Dávid és Suhajda Szilárd számára a tavaszi szezon a Himalájában. A páros a Makalu megmászására készült, ami nemcsak önmagában lett volna jelentős, de egyben felkészülésnek is tekintették jövő évi projektjükre, amikor visszatértek volna az Everestre, hogy oxigénpalack nélkül érjék el a világ tetejét. Aztán hirtelen minden álom összetört, amikor elszabadult a koronavírus. A Himalája „bezárt,” a terveket pedig jegelni kellett. De honnan volt rá pénz? És mi lesz most?
Friss
hírlevél