BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. október 3. 14:24

GDP néven rendhagyó üzletet nyit London Croydon negyedében Banksy. A híres street-art művész egy szerzői jogi vita miatt szánta rá magát a szokatlan lépésre.

A cégéren ez áll majd: bruttó hazai termék

Ismét egy figyelemfelkeltő akcióval jelentkezik a neves brit utcai graffitiművész, Banksy, ugyanis a csütörtöki, a Sotheby's-ben megrendezésre kerülő aukcióját követően egy minden tekintetben rendhagyó boltot fog megnyitni az angol fővárosban. A lépésre azt követően szánta rá magát, hogy jogvitába keveredett egy üdvözlő lapokat kiadó társasággal – írja a Guardian internetes kiadása.

A GDP (Gross Domestic Product) névre elkeresztelt üzletet London Croydon városrészében fogja titokban megnyitni a művész egy volt szőnyegbolt helyén. Az árusítás két héten keresztül zajlik majd, habár maga a bolt a valóságban soha nem fog kinyitni, minden on-line zajlik majd, a rendelés és a kiszállítás is egyfajta web-shop módjára működik majd.

Banksy a vállalkozás indítását a lehető legprózaibb okokkal indokolta, olyanokkal melyekből művészet talán a legritkább esetben született még: az ügy hátterében ugyanis egy hétköznapi szerzői jogvita áll. Az üdvözlőkártyás cég oly’ módon próbálja felhasználni a nevemet, hogy az általa forgalmazott fake-Banksy alkotásokat jogszerűen tudja forgalmazni – áll a művész által kiadott közleményben.

Haszontalan és sértő

Banksy olyan, általa készített tárgyakat kínál majd a boltjában, melyek használati értéke a nullával lesz egyenlő, azaz teljességgel haszontalanok, legalábbis, ami a hétköznapokat illeti, ugyanakkor kellően sértőek lehetnek a polgári társadalom általános ízlésvilágát tekintve. Ilyen például a használaton kívüli rendőrségi rohamsisak, amiből egy helyre kis diszkógömböt varázsolt a művész.

Egy másik, igencsak figyelemreméltó darabja az alkotásoknak egy jelenetet formáz, amiben gyerekeknek készült játék fafigurák tucatjai szállnak be kicsiny bőröndjeikkel egy játék hűtőkocsi rakterébe, egyértelműen utalva a menekült témára.

De egy olyan, a nap 24 órájában lámpákkal megvilágított párna is került a kiállított és megvásárolható tárgyak közé, melynek felirata a következő: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy párnától kérjünk tanácsot.”, vagy egy olyan sírkő, melyre a következő szöveget vésték: „Ön most érte el a rendeltetési helyét!”.

A bevételből csónak lesz a menekülteknek

Mark Stephens, ügyvéd és a Design and Artists Copyright Society alapítója, aki amúgy jogi tanácsot is ad Banksy-nak az ügyet amúgy kifejezetten nevetségesnek minősítette. "Banksy nehéz helyzetben van" - mondta. "Mivel nem gyártja a szokatlan termékeket, a törvény pedig egyértelműen fogalmaz - ha a védjegytulajdonos nem használja a védjegyet, akkor azt átadhatja valakinek, aki ezt fogja végezni."

Mark Stephens a helyzet megoldására javasolta azt a művésznek, hogy lépjen a piacra saját termékeivel, és nyisson egy boltot, hogy ott forgalmazni tudja azokat.

Banksy a bevételből egy új mentőcsónakot kíván vásárolni, az olasz hatóságok által elkobozott hajót fogja ezzel kiváltani.

"Munkába is kell járni, ráadásul nehéz kitalálni mit is fessen az ember, de az elmúlt hónapokban kizárólag azzal a céllal dolgoztam fel témákat, hogy az uniós jog szerinti védjegy-kategóriákat teljesítsem" – fogalmazott maliciózusan a művész.

A Sotheby's most csütörtöki árverésén meghirdetett Devolved Parliament (Visszafejlődött Parlament) című híres-hírhedt kép az előzetes becslések szerint másfél, kétmillió font között fog vevőre találni, napra pontosan egy évvel azután, hogy az akkori aukción az egymillió fontért elkelt "Lány luftballonnal" című képét a jelenlevők teljes döbbenetére egy papírmegsemmisítővel a művész ledarálta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Új rendelet élesedett, koncertezhet hétvégén a Tankcsapda
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:46
A kormány áldását adta arra, hogy péntektől vasárnapig autós könnyűzenei koncerteket lehet tartani.
Kultúra Élet a négy fal között – mit tanulhatunk a hikikomoriktól?
Wéber Balázs | 2020. május 6. 20:01
Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.
Kultúra Eldőlt: idén nem lesz Sziget, se Balaton Sound, se Volt fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 14:24
A szervezők azután döntöttek így, hogy kiderült: augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani a koronavírus miatt.
Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra A pszichiátriai kezeléseket is felforgatja a járvány
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 06:30
A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
hírlevél