TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A világrengető sikernek köszönhetően két hónapra újra színpadra kerül Alice őrült utazása a Royal Ballet tolmácsolásában. Az előadás óriási hatást gyakorolt a szakmára és a közönségre is, nem túlzás azt állítani, hogy korunk egyik legfontosabb, korszakalkotó produkcióját láthatja a közönség. Az előadást a Royal Ballet sztárjai teszik teljessé.

Mindannyiunk nagy boldogságára szeptember 27. és október 28. között a Royal Ballet ismét műsorra tűzi az Alice Csodaországban című regényen alapuló Alice’s Adventures balettet. Azt az előadást, melynek 2011. február 28-ai bemutatója megrengette a balett világát és új fejezetet nyitott a klasszikus balett történelmében. A premier óta töretlen sikerrel tűzik időnként műsorra, a fél világon bemutatták már.

Az alapműről már korábban értekeztünk egy olyan darab kapcsán, ami igazi hiánypótló ifjúsági előadásként robbant be a színházvilágba: Így még senki sem beszélt a gyerekeinket fenyegető legnagyobb veszélyről >>

Mitől olyan különleges?

Az előadás könyvét Nicholas Wright adaptálta az eredeti regényből, Joby Talbot írt hozzá nagyszerű zenét és Christohper Wheeldon rendezte-koreografálta, a főszerepekben pedig a Royal Ballet legnagyobb sztárjai lépnek színpadra.

Az előadás elképesztően látványos, nagyon humoros és teljességgel varázslatos. A laikus szem nem feltétlenül veszi észre, de a darab eszméletlen technikai tudást igényel a táncosoktól - mégsem veszik túl komolyan magukat, a darab tele van szőve humorral, saját magát neveti ki. Azt pedig külön fontos kiemelni, hogy a cselekmény végig tökéletesen követhető és érthető.

Vegyünk egy példát: a harmadik felvonás nyitóképe, a Queen of Hearts szólója egy az egyben az eredeti Petipa koreografálta Csipkerózsikából Auróra szólójának paródiája. Igen nehéz mozdulatsor, nagyon kevés táncos képes megcsinálni. A szólistának szinte végig egy lábon, tökéletes spiccben, a lábujjhegyén kell egyensúlyoznia. Ebből a helyzetből kell kiindulnia majd ide kell visszatérnie. Ez akkor is borzasztó nehéz, ha komolyan veszik, de ha eltúlozzák, groteszkké, nevetségessé teszik, és meghintik komoly bizalmat igénylő mozdulatokkal, akkor szinte lehetetlen. Nagy szerencséje hát a Royal Balletnek, hogy a társulat tagja Zenaida Yanowsky.

Fejedet veszik, ha nem imádod

Az orosz-spanyol táncosnő Lyonban született, szülei is táncosok voltak. Apja híres balettmester lett, testvérei pedig nagynevű társulatok szólistái - Yury Yankowsky a Boston Ballet, Nadia Yankowsky pedig a Holland Nemzeti Ballet tagja.

Zenaida Yankowsy nem csupán lenyűgöző táncos, de kiváló színésznő is. Íme egy részlet a harmadik felvonás nyitóképéből, amikor is a királynő udvarlói nem igaz szívvel és nem önzetlenül rajonganak szívük választottjáért. (Talán még annyit tennénk hozzá, hogy Yankowsky 41 éves és két gyermek édesanyja.)

A darab követi az eredeti regény cselekményszálát, és Bob Crowley látványtervezőnek hála a csodák valóban megszületnek a színpadon. Félelmetes dolgokat produkál a díszlet, többszöri megtekintés után sem érti az ember, hogyan működik a masinéria.

A balett visszatalál a közönséghez - a pénz pedig a baletthoz

Az előadás rávilágított arra a tényre, hogy nem a nézők azok, akik elkezdtek elpártolni a balettől, hanem a balett kezdett távolodni a közönségétől. Nem lehet még ma is a 100 éves koreográfiákat táncolni eredeti mondanivalóval és mozdulatsorral. Rengeteget fejlődött a balett a 20. és 21. században, rengeteget fejlődtek a színpadok, a színház - és ezt fel is kell használni. Az Alice’s Adventure áttörte a falat, és mind az anyaszínházában, mind pedig a nagy európai kultúrfővárosokban elkezdődött egy újfajta munka: új, egész estét betöltő produkciókat mutatnak be az etűdök helyett, végre a dramaturgiai munkára is komoly súlyt fektetnek és a táncosoktól színészi vénát is elvárnak. Ezek a produkciók új közönséget nyertek meg, így a balett úgy tűnik, túléli a modern kort. (Nem itt. Ott.)

Persze nem volna szép elhallgatni, hogy ez nem olcsó mulatság: az irdatlan mennyiségű munka mellett elképesztő pénzre is szükség van ahhoz, hogy egy ilyen produkció színpadra kerülhessen. Nem véletlen, hogy a cári oroszország (Csajkovszkij és Petipa) óta nem nagyon láthatott ilyesmit a közönség.

A darabot szinte teljesen az eredeti szereposztásban tűzik színpadra – leszámítva Szergej Polunyint, aki otthagyta a társulatot. Mint az közismert.

A Royal Balett társulata fénykorát éli. Kevin O’Hare igazgató munkája beérett. A balett világában igen kivételes módon egy erős, egységes jó hangulatú csapatot hozott létre. A világ legjobb táncosait szerződteti - akár még olyan neveket is, mint Roberto Bolle.

Jegyek 6 - 125 font közötti áron kaphatóak - az előadás honlapja >>

Címkék: Kultúra

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
hírlevél