TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A világrengető sikernek köszönhetően két hónapra újra színpadra kerül Alice őrült utazása a Royal Ballet tolmácsolásában. Az előadás óriási hatást gyakorolt a szakmára és a közönségre is, nem túlzás azt állítani, hogy korunk egyik legfontosabb, korszakalkotó produkcióját láthatja a közönség. Az előadást a Royal Ballet sztárjai teszik teljessé.

Mindannyiunk nagy boldogságára szeptember 27. és október 28. között a Royal Ballet ismét műsorra tűzi az Alice Csodaországban című regényen alapuló Alice’s Adventures balettet. Azt az előadást, melynek 2011. február 28-ai bemutatója megrengette a balett világát és új fejezetet nyitott a klasszikus balett történelmében. A premier óta töretlen sikerrel tűzik időnként műsorra, a fél világon bemutatták már.

Az alapműről már korábban értekeztünk egy olyan darab kapcsán, ami igazi hiánypótló ifjúsági előadásként robbant be a színházvilágba: Így még senki sem beszélt a gyerekeinket fenyegető legnagyobb veszélyről >>

Mitől olyan különleges?

Az előadás könyvét Nicholas Wright adaptálta az eredeti regényből, Joby Talbot írt hozzá nagyszerű zenét és Christohper Wheeldon rendezte-koreografálta, a főszerepekben pedig a Royal Ballet legnagyobb sztárjai lépnek színpadra.

Az előadás elképesztően látványos, nagyon humoros és teljességgel varázslatos. A laikus szem nem feltétlenül veszi észre, de a darab eszméletlen technikai tudást igényel a táncosoktól - mégsem veszik túl komolyan magukat, a darab tele van szőve humorral, saját magát neveti ki. Azt pedig külön fontos kiemelni, hogy a cselekmény végig tökéletesen követhető és érthető.

Vegyünk egy példát: a harmadik felvonás nyitóképe, a Queen of Hearts szólója egy az egyben az eredeti Petipa koreografálta Csipkerózsikából Auróra szólójának paródiája. Igen nehéz mozdulatsor, nagyon kevés táncos képes megcsinálni. A szólistának szinte végig egy lábon, tökéletes spiccben, a lábujjhegyén kell egyensúlyoznia. Ebből a helyzetből kell kiindulnia majd ide kell visszatérnie. Ez akkor is borzasztó nehéz, ha komolyan veszik, de ha eltúlozzák, groteszkké, nevetségessé teszik, és meghintik komoly bizalmat igénylő mozdulatokkal, akkor szinte lehetetlen. Nagy szerencséje hát a Royal Balletnek, hogy a társulat tagja Zenaida Yanowsky.

Fejedet veszik, ha nem imádod

Az orosz-spanyol táncosnő Lyonban született, szülei is táncosok voltak. Apja híres balettmester lett, testvérei pedig nagynevű társulatok szólistái - Yury Yankowsky a Boston Ballet, Nadia Yankowsky pedig a Holland Nemzeti Ballet tagja.

Zenaida Yankowsy nem csupán lenyűgöző táncos, de kiváló színésznő is. Íme egy részlet a harmadik felvonás nyitóképéből, amikor is a királynő udvarlói nem igaz szívvel és nem önzetlenül rajonganak szívük választottjáért. (Talán még annyit tennénk hozzá, hogy Yankowsky 41 éves és két gyermek édesanyja.)

A darab követi az eredeti regény cselekményszálát, és Bob Crowley látványtervezőnek hála a csodák valóban megszületnek a színpadon. Félelmetes dolgokat produkál a díszlet, többszöri megtekintés után sem érti az ember, hogyan működik a masinéria.

A balett visszatalál a közönséghez - a pénz pedig a baletthoz

Az előadás rávilágított arra a tényre, hogy nem a nézők azok, akik elkezdtek elpártolni a balettől, hanem a balett kezdett távolodni a közönségétől. Nem lehet még ma is a 100 éves koreográfiákat táncolni eredeti mondanivalóval és mozdulatsorral. Rengeteget fejlődött a balett a 20. és 21. században, rengeteget fejlődtek a színpadok, a színház - és ezt fel is kell használni. Az Alice’s Adventure áttörte a falat, és mind az anyaszínházában, mind pedig a nagy európai kultúrfővárosokban elkezdődött egy újfajta munka: új, egész estét betöltő produkciókat mutatnak be az etűdök helyett, végre a dramaturgiai munkára is komoly súlyt fektetnek és a táncosoktól színészi vénát is elvárnak. Ezek a produkciók új közönséget nyertek meg, így a balett úgy tűnik, túléli a modern kort. (Nem itt. Ott.)

Persze nem volna szép elhallgatni, hogy ez nem olcsó mulatság: az irdatlan mennyiségű munka mellett elképesztő pénzre is szükség van ahhoz, hogy egy ilyen produkció színpadra kerülhessen. Nem véletlen, hogy a cári oroszország (Csajkovszkij és Petipa) óta nem nagyon láthatott ilyesmit a közönség.

A darabot szinte teljesen az eredeti szereposztásban tűzik színpadra – leszámítva Szergej Polunyint, aki otthagyta a társulatot. Mint az közismert.

A Royal Balett társulata fénykorát éli. Kevin O’Hare igazgató munkája beérett. A balett világában igen kivételes módon egy erős, egységes jó hangulatú csapatot hozott létre. A világ legjobb táncosait szerződteti - akár még olyan neveket is, mint Roberto Bolle.

Jegyek 6 - 125 font közötti áron kaphatóak - az előadás honlapja >>

Címkék: Kultúra

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Nobel-díjátadó
Szarvas György | 2020. november 28. 11:09
Pontosan 125 évvel ezelőtt alapította a Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel. 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a tudomány kiválóságai. Az összeg jelenleg kilencmillió svéd korona, azaz körülbelül 305 millió forint - a díj eszmei értéke felbecsülhetetlen. 
Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Friss
hírlevél