4p

A következő hetekben milliók özönlenek majd a francia fővárosba, azonban a legtöbben hátat fordítanak majd Párizs kulturális látványosságainak, amelyek közül sok az utóbbi évek legnagyobb bevételcsökkenésre számít.

Míg néhány helyszín úgy döntött, hogy bezárja kapuit a játékok idejére, mások kreatív megoldásokkal próbálják pótolni a kiesést. A párizsi kulturális szektor kemény nyárra készül. A 2012-es londoni olimpia alapján, amikor a város kulturális látogatószáma elképesztő 30 százalékkal csökkent, Párizs mozijai, múzeumai és színházai hasonló visszaesésre számítanak — írja a France24. A londoni statisztikák ijesztőek: a kéthetes játékok alatt a British Museum minden negyedik látogatóját elveszítette, a National Gallery minden ötödikből kettőt, és a Londoni Állatkert látogatottsága 40 százalékkal zuhant.

Hogy elkerüljék az esetleges még nagyobb veszteségeket, néhány kulturális helyszín úgy döntött, hogy teljesen vagy részben bezár a július 26. és augusztus 11. között tartó olimpiai játékok idején, és több ismétlődő kulturális eseményt is lemondtak, köztük a Summer Vibration és a Lollapalooza zenei fesztiválokat. A Lollapalooza szervezője szerint a lemondás értéke körülbelül 180 millió euró.

Az olimpiai zászló árnyékot vet a kultúrára?
Az olimpiai zászló árnyékot vet a kultúrára?
Fotó: wikipedia

A bezárás „a legkisebb rossz”

„Mi vagyunk az olimpiai játékok nagy vesztesei” - mondta Pierre-Édouard Vasseur, a független mozi hálózat, a Cinémas Dulac vezetője. Miután előzetesen kiszámították a várható bevételkiesést, amely szerint a látogatók száma 20-25 százalékkal csökkenhet, a Dulac úgy döntött, hogy bezárja öt központi moziját. „Nem tudnánk elviselni a látogatók számának csökkenését” - magyarázta, hozzátéve, hogy a városi tömegközlekedés várhatóan bonyolult és zsúfolt lesz az időszak alatt, ami szintén hozzájárult a döntéshez. „Néhány munkatársunk messze lakik, így az utazásuk hosszabb ideig tartana, és ezt nem akartuk rájuk kényszeríteni” - mondta. „Ez késéseket is eredményezhetett volna, ami késleltetett vetítéseket és végül elégedetlen nézőket jelentett volna.”

Vasseur elmondta, hogy azzal, hogy teljesen bezárta mozijait, „a legkisebb rossz megoldást” választotta, tekintve, hogy nincs kormányzati segítség a veszteségek pótlására.

Bár a legtöbb más mozi nyitva marad az olimpia alatt, sokan csökkentették a vetítések számát. Hasonló helyzet áll fenn sok párizsi színházban is. Sok kisebb, magánszínház nem lát más lehetőséget, mint bezárni kapuit.

A város múzeumai is súlyos visszaesésre számítanak, és a várhatóan jelentősen kisebb látogatószámhoz alkalmazkodó intézkedéseket hoztak. Például a francia emlékművek múzeuma és az építészeti központ Párizs központjában található, az olimpia biztonsági zónájában, és körülbelül egy hétig (július 18. és július 23. között) csak azok számára lesz elérhető, akik külön belépési engedéllyel rendelkeznek. Az olimpia megnyitó ünnepsége körüli napokban (július 24. és július 27. között) pedig zárva lesz. Az emberi múzeum, amely közvetlenül a közelben található, úgy döntött, hogy az egész olimpia alatt zárva tart.

Egy, a Le Monde-ban 2023 szeptemberében megjelent cikkben számos párizsi kulturális helyszín vezetője kifejezte aggodalmát az olimpia hatásával kapcsolatban. Quentin Bajac, a Jeu de Paume művészeti központ igazgatója, amely az egész paralimpián és szeptember végéig zárva lesz, 600 és 700 ezer euró közötti veszteséget jósolt. Aurélie Clemente-Ruiz, az Ember Múzeum vezetője szerint intézménye 10 ezer látogatóval kevesebbet fogad majd a szokásosnál.

A párizsi idegenvezetők is aggódnak, de néhányuk kreatív megoldásokat talált ki, hogy folytathassák munkájukat. A nemzeti idegenvezetői szövetség (FNGIC) szerint, amely felmérést végzett tagjai körében, a kétharmaduk azt várja, hogy a játékok alatt normálisan fog dolgozni, míg egy harmaduk akadálynak tekinti az eseményt munkájuk szempontjából.

A válaszadók tíz százaléka azt mondta, hogy a játékok alatt leáll az idegenvezetői munkájával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Nyerj páros belépőt - 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 06:40
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 33. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Pofátlan csaló akarta elárvereztetni Elvis Presley birtokát
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 17. 14:24
Elvis Presley családja elleni csalás miatt tartóztattak le egy nőt pénteken a hatóságok, aki a néhai énekes sztár családi birtokára, Gracelandre akart kényszer-árverést elrendeltetni.
Kultúra A kafferliliomnak már annyi! Felkészül a Hitler-bogár és a Mussolini-lepke?
Bózsó Péter | 2024. augusztus 11. 14:58
A botanikusok nemzetközi konferenciáján több száz kaffer nevet tartalmazó növény elnevezését változtatták meg.
Kultúra A 40 centiméter magas hazai kilátónak méltó elődje van Londonban? A pingvinek utálják!
Bózsó Péter | 2024. július 27. 09:41
A londoni állatkert építészeti remekműve a modernista pingvinkifutó. A tapasztalatok szerint inkább filmezésre alkalmas.
Kultúra Ellopták a festményét? Ne aggódjon, lehet, hogy ott van a megtaláltak között
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 14:45
Az Europol szerint több tízmillió euró értékben hatezernél is több keresett műtárgy került elő Európa-szerte.
Kultúra Hatalmasat kaszálnak a vendéglátósok az elmúlt évek sztárhűsítőjén
Elek Lenke | 2024. június 30. 14:04
Kevés egyszerűbb és olcsóbb dolog van ennél az italnál, mégis kifizetnek érte a vendégek annyit, mint egy korsó sörért. Kánikulában olvasson jeges italokról!
Kultúra Fuldokolnak a független színházak, de az állam nem dob nekik mentőövet
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:31
A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek állami támogatása egyelőre nem szűnt meg, de a pályázatok útján nekik juttatott támogatás legfeljebb zsebpénznek jó. Már persze azoknak, akik kapnak egyáltalán valamit. 
Kultúra A nap képe: a Hősök terén mutatták meg magukat Magyarország szépei
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 14:09
Ott volt ugyanis az idei Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozója.
Kultúra "Elegem van a háborúból, elegem van Putyinból" – orosz-ukrán összefogás Varsóban
Wéber Balázs | 2024. június 16. 19:05
Egy lengyel zenei fesztiválon orosz és ukrán művészek is felléptek, háború- és Putyin-ellenes szólamokat hangoztatva. A közönségben lengyelek mellett fehéroroszok, ukránok és oroszok is jelen voltak, a jegybevétel egy részét pedig a háború miatt traumatizált ukrán gyerekek megsegítésére ajánlották fel.       
Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG