A brandy története dióhéjban
Aqua ardens, vagyis égő víz. Így jegyezték le az első borpárlatot a 12. századi Itáliában. Az aqua ardenst ekkor még gyógyszerként tartották számon. Az égő vízből többszörös lepárlással sokkal tisztább alkoholt nyertek, ez lett az “élet vize”, azaz az aqua vitae. Két évszázad kellett még ahhoz, hogy a borpárlat ne csak gyógyszerként, hanem élvezeti cikként is népszerűvé váljon. Az orvosok ezzel kezelték a rettegett betegséget, a fekete halált, méghozzá többszöri lepárlással, gyógynövényekkel vegyített szesszel.
A 19. században, Franciaországban Cellier Blumenthal fejlesztette ki és kezdte használni az első lepárlóoszlopokat, amelyeket költséghatékonyabban lehetett működtetni, mint a régebben használt kisüstöket. Az új eljárással sokkal tisztább és magasabb alkoholtartalmú párlatot tudtak előállítani.
A brandy mai formájáig hosszú út vezetett, ám ezalatt az emberek csak még jobban megkedvelték. Ma étkezések előtt fogyasztják, ugyanis elősegíti az emésztést, és felkészít az előttünk álló finom falatokra.
Amit a brandyről feltétlenül tudni kell
Az angol nyelvben a brandy szót több értelemben is használják. Jelenthet seprő-, gyümölcs- vagy akár törkölypárlatot is. Ezzel szemben a brandy kifejezés az EU-ban és az Amerikai Egyesült Államokban is eredetvédelem alá tartozik.Általában 36-60%-os alkoholtartalmú italról van szó, amelynek egyik legkedveltebb fajtája a francia cognac. A köznyelv gyakran minden borpárlatot konyaknak nevez. Ebből is adódhat, hogy nagyon sok rossz minőségű italt is ezen a néven próbálnak eladni, fontos tehát, hogy megbízható helyen vásároljunk, kiváló minőségű brandyt válasszunk.
3 koktél - brandyvel
- Brandy Alexander
Igazi különlegesség a krémes koktélok kedvelőinek. 45 ml brandyt, 30 ml kakaó krémlikőrt, 30ml tejszínt egy shakerben összerázunk egy kis tört jég társaságában, majd a kész keveréket egy jól lehűtött martinis pohárba szűrjük. Megszórjuk egy kis szerecsendióval.
- Brandy Sour
Kellemes ízű, nőies koktél. Nem kell hozzá más, csak 45 ml brandy, 1 teáskanál cukorszirup, 15 ml friss narancslé, 30 ml friss citromlé, jég és egy szem koktélcseresznye, díszítésnek. Egy shakerbe tesszük a jeget, ráöntjük az italokat és a cukorszirupot. Jól összerázzuk, és szervírozzuk a cseresznyével a tetején.
- Brandy Toddy
Forró koktél a hideg napokra. 180 ml forró vizet és egy teáskanál cukrot tegyünk egy hőálló pohárba, mérjünk hozzá 60 ml brandyt, díszítsük egy citromkarikával és ízlés szerint egy kis szerecsendióval. Garantáltan felmelegít.