3p
Milyen italnak adható a brandy név? Csak és kizárólag az az égetett szesz nevezhető brandynek, amely a szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával, fahordós érleléssel készül. Ízvilága egyedi, semmivel sem téveszthető össze.

A brandy története dióhéjban


Aqua ardens, vagyis égő víz. Így jegyezték le az első borpárlatot a 12. századi Itáliában. Az aqua ardenst ekkor még gyógyszerként tartották számon. Az égő vízből többszörös lepárlással sokkal tisztább alkoholt nyertek, ez lett az “élet vize”, azaz az aqua vitae. Két évszázad kellett még ahhoz, hogy a borpárlat ne csak gyógyszerként, hanem élvezeti cikként is népszerűvé váljon. Az orvosok ezzel kezelték a rettegett betegséget, a fekete halált, méghozzá többszöri lepárlással, gyógynövényekkel vegyített szesszel.


A 19. században, Franciaországban Cellier Blumenthal fejlesztette ki és kezdte használni az első lepárlóoszlopokat, amelyeket költséghatékonyabban lehetett működtetni, mint a régebben használt kisüstöket. Az új eljárással sokkal tisztább és magasabb alkoholtartalmú párlatot tudtak előállítani. 
A brandy mai formájáig hosszú út vezetett, ám ezalatt az emberek csak még jobban megkedvelték. Ma étkezések előtt fogyasztják, ugyanis elősegíti az emésztést, és felkészít az előttünk álló finom falatokra.


Amit a brandyről feltétlenül tudni kell


Az angol nyelvben a brandy szót több értelemben is használják. Jelenthet seprő-, gyümölcs- vagy akár törkölypárlatot is. Ezzel szemben a brandy kifejezés az EU-ban és az Amerikai Egyesült Államokban is eredetvédelem alá tartozik.Általában 36-60%-os alkoholtartalmú italról van szó, amelynek egyik legkedveltebb fajtája a francia cognac. A köznyelv gyakran minden borpárlatot konyaknak nevez. Ebből is adódhat, hogy nagyon sok rossz minőségű italt is ezen a néven próbálnak eladni, fontos tehát, hogy megbízható helyen vásároljunk, kiváló minőségű brandyt válasszunk.


3 koktél - brandyvel

  • Brandy Alexander

Igazi különlegesség a krémes koktélok kedvelőinek. 45 ml brandyt, 30 ml kakaó krémlikőrt, 30ml tejszínt egy shakerben összerázunk egy kis tört jég társaságában, majd a kész keveréket egy jól lehűtött martinis pohárba szűrjük. Megszórjuk egy kis szerecsendióval.

  • Brandy Sour

Kellemes ízű, nőies koktél. Nem kell hozzá más, csak 45 ml brandy, 1 teáskanál cukorszirup, 15 ml friss narancslé, 30 ml friss citromlé, jég és egy szem koktélcseresznye, díszítésnek. Egy shakerbe tesszük a jeget, ráöntjük az italokat és a cukorszirupot. Jól összerázzuk, és szervírozzuk a cseresznyével a tetején.

  • Brandy Toddy


Forró koktél a hideg napokra. 180 ml forró vizet és egy teáskanál cukrot tegyünk egy hőálló pohárba, mérjünk hozzá 60 ml brandyt, díszítsük egy citromkarikával és ízlés szerint egy kis szerecsendióval. Garantáltan felmelegít.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Lakosság Az Alpokaljától az Antarktiszig
Privátbankár.hu | 2020. február 16. 11:23
Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac & Profit magazin legfrissebb számába! Forró témákkal jön a februári Piac & Profit.
Lakosság A magánorvos nem választás, hanem kényszer
Privátbankár.hu | 2020. február 12. 10:13
Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac és Profit magazin legfrissebb számába! Forró témákkal jön a februári piac és profit.
Lakosság Babaváró hitel 2020: Mit kell tudnunk igénylés előtt?
Privátbankár.hu | 2020. január 15. 13:53
A babaváró hitelt vajon bárki igénybe veheti, aki gyermekvállalás előtt áll? Cikkünkben tisztázzuk a kérdést, illetve választ kaptok arra is, hogy milyen feltételek szükségesek az igényléshez, és hogyan válhat kamatmentessé a hitel. Kitérünk arra, esetleg, hogyan kerülhetitek el a visszafizetési kötelezettséget, illetve arra az esetre is választ adunk, hogy mi történik, ha mégsem jön a gyermekáldás, de a babaváró hitel pozitív elbírálást kapott számotokra.
Lakosság Beöltözünk a bálra!
Privátbankár.hu | 2020. január 15. 11:19
A gyerekek által várva várt farsang már itt van a küszöbön és nemsokára Önt is megrohamozzák majd kérdéseikkel: ”Kész van már a ruhám?”, “Mikor megyünk jelmezt vásárolni?”Mielőtt elveszne a részletekben, segítse gyermekét ötletekkel, hogy idén minek öltözhetne be. A következő pár sorban ehhez kap egy kis segítséget.
Lakosság Megbokrosodott lovak miatt többen megsérültek a fogathajtó versenyen
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 18. 16:39
Négyen megsérültek vasárnap a szajoli fogathajtó versenyen, ahol megbokrosodott lovak miatt a közönség közé hajtott egy szekér.
Lakosság Légtérkorlátozás van a Duna felett
Privátbankár.hu | 2019. június 9. 19:33
A Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán légtérkorlátozás van érvényben jövő vasárnap éjfélig.
Lakosság Óvatosan utazzunk az új nevű országba!
Privátbankár.hu | 2019. február 16. 13:33
Fokozott óvatosságot kér a Külgazdasági és a Külügyminisztérium (KKM) az Észak-Macedóniába látogató magyaroktól.
Lakosság Külföldi csapatok vonulnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2018. október 6. 12:09
Külföldi katasztrófavédelmi csapatok haladnak át az országon a hétvégén Szerbia felé, kerüljünk egyes autópályákat és autóutakat. Záhony felől is jönnek.
Lakosság Csalók üzengetnek a Telenor helyett - ne dőlj be nekik!
Privátbankár.hu | 2018. július 13. 15:06
A számláinkra fáj a foguk a cég nevében levelező csalóknak.
Lakosság Hackercsoportot fogtak - te is megadtad nekik az adataidat?
Privátbankár.hu | 2018. április 3. 13:54
A csoport hamis e-mailekkel csaknem 1 millió eurót csalt ki az ügyfelektől.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG