Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A babaváró hitelt vajon bárki igénybe veheti, aki gyermekvállalás előtt áll? Cikkünkben tisztázzuk a kérdést, illetve választ kaptok arra is, hogy milyen feltételek szükségesek az igényléshez, és hogyan válhat kamatmentessé a hitel. Kitérünk arra, esetleg, hogyan kerülhetitek el a visszafizetési kötelezettséget, illetve arra az esetre is választ adunk, hogy mi történik, ha mégsem jön a gyermekáldás, de a babaváró hitel pozitív elbírálást kapott számotokra.

Mekkora a babaváró hitel maximális mértéke, és mik az igénylés feltételei?

Kezdjük az alapoknál! A maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint, ami teljesen szabadon felhasználható és ingatlanfedezet sem kell hozzá. Maximum havi 50 ezer forintos törlesztő részlettel jár. A felvett összeggel nem kell elszámolni sem a kincstár, sem a hitelező bank felé, így valóban arra költhetitek, amire szükségetek van. Kiváló megoldás lehet, akár egy vagy több, már meglévő hitel kiváltására is, vagy lakáshitelként (önerőként) is alkalmazható. Lakáshitel esetében egyetlen megkötés van – önerő fedezésére a hitel maximum 75%-a használható fel, abban az esetben, ha a hitel folyósítást követő kilencven napon belül igénylitek a lakáshitelt.

A babaváró hitel 2019. július 1-től 2022. december 31-ig igényelhető, olyan házaspárok részére, ahol a feleség 18 - 40 év közötti életkorú, az igénylés a 41. életév betöltéséig esedékes. Fontos, hogy a kérelmet kizárólag házaspárok nyújthatják be, és legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, amennyiben a másik fél legalább egy gyermeket nevel, a másik fél lehet elvált. A házaspárnak együttes igénylőként kell fellépnie, külön nem adhatják be a kérelmet. Emellett a magyarországi lakcím mindkét fél részéről elengedhetetlen, illetve legalább az egyik félnek szükséges minimum hároméves folyamatos TB jogviszony.

Továbbá meg kell felelni az ide vonatkozó büntetőjogi előírásnak, miszerint nem lehet egyik házastárs sem büntetett előéletű. A pozitív elbírálás érdekében nem lehet a NAV felé köztartozása egyik igénylőnek sem, és nem szerepelhetnek aktív negatív KHR listán (passzív KHR listán lehet – ez nem számít bele az elbírálásba). Mindemellett nem áll fenn olyan egyértelmű körülmény, ami lehetetlenné tenné a gyermekvállalás lehetőségét.

Amennyiben ezek rendben vannak úgy már csak a bank feltételeinek kell megfelelni, amelyikhez benyújtjuk a kérelmet. A hitel lehetőségét számos bank kínálja, azonban mielőtt belevágtok, mindenképpen tájékozódjatok, hogy melyik pénzintézet, milyen előírásokkal biztosítja a lehetőséget!

Hogyan válik kamatmentessé a hitel?

Amennyiben a házaspárnak a babaváró hitel felvételtől számított 5 éven belül gyermeke születik (vagy örökbe fogad), a hitel a teljes futamidő alatt kamatmentes lesz. Az első gyermek megszületésekor az állam 3 teljes évre felfüggeszti a törlesztési kötelezettséget, a második gyermek esetén szintén 3 éves szünet következik a törlesztésben, illetve a fennmaradó tartozás 30 százalékát is elengedi. A harmadik baba megszületése után pedig a teljes fennmaradó tartozást megszünteti az állam. Az ide vonatkozó rendelet értelmében a magzat a terhesség 12. hetétől számít gyermeknek, abban az esetben is, ha a 12. hetet követően elhalálozik a magzat.

Mi történik, ha nem születik gyermek a megadott időn belül?

A babaváró hitel már egy gyermek születése esetén is ingyenesen elő-, vagy végtörlesztési lehetőséget kínál. Azonban, ha az igénylést követően 5 éven belül nem születik egy gyermek sem, vagy a megszületett gyermeket egyik szülő sem neveli a saját háztartásában, akkor 120 napon belül egy összegben vissza kell a teljes kamattámogatás összegét fizetni. Amennyiben 5 éven túl jön a gyermekáldás, úgy csupán a kamattámogatás vész el, a hitel továbbra is igénybe vehető. Ha 5 év után két gyermek születik ugyanúgy elengedi az állam a már említett 30%-ot, a harmadik gyermek születése után pedig megszűnik a teljes fennálló tartozás.

Milyen feltételekkel engedi el az államkincstár a hitel törlesztését?

Amikor megszületik a harmadik gyermek, akkor a babaváró hitel fennmaradt teljes fizetésre váró összege törlésre kerül és a házaspárnak nem kell kifizetnie azt. Egy vagy két gyermek születése esetén, amennyiben a fent említett okok valamelyikéből a pár köteles a kamatfizetésre, az alábbiakra hivatkozva kérhetnek felmentést a kamatfizetés alól:

●        az egyik fél elhalálozik

●        az egyik félnek megváltozik a munkaképessége

●        ha bizonyítottan egészségügyi okokból nem tudja a házaspár a gyermekvállalást teljesíteni.

Fontos, hogy a felmentés kizárólag a kamattámogatásra vonatkozik, a hitel összegből felmentés esetén piaci kamatozású személyi kölcsön lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Lakosság Az Alpokaljától az Antarktiszig
Privátbankár.hu | 2020. február 16. 11:23
Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac & Profit magazin legfrissebb számába! Forró témákkal jön a februári Piac & Profit.
Lakosság A magánorvos nem választás, hanem kényszer
Privátbankár.hu | 2020. február 12. 10:13
Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac és Profit magazin legfrissebb számába! Forró témákkal jön a februári piac és profit.
Lakosság Beöltözünk a bálra!
Privátbankár.hu | 2020. január 15. 11:19
A gyerekek által várva várt farsang már itt van a küszöbön és nemsokára Önt is megrohamozzák majd kérdéseikkel: ”Kész van már a ruhám?”, “Mikor megyünk jelmezt vásárolni?”Mielőtt elveszne a részletekben, segítse gyermekét ötletekkel, hogy idén minek öltözhetne be. A következő pár sorban ehhez kap egy kis segítséget.
Lakosság A brandy, az égő víz
Privátbankár.hu | 2020. január 8. 14:03
Milyen italnak adható a brandy név? Csak és kizárólag az az égetett szesz nevezhető brandynek, amely a szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával, fahordós érleléssel készül. Ízvilága egyedi, semmivel sem téveszthető össze.
Lakosság Megbokrosodott lovak miatt többen megsérültek a fogathajtó versenyen
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 18. 16:39
Négyen megsérültek vasárnap a szajoli fogathajtó versenyen, ahol megbokrosodott lovak miatt a közönség közé hajtott egy szekér.
Lakosság Légtérkorlátozás van a Duna felett
Privátbankár.hu | 2019. június 9. 19:33
A Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán légtérkorlátozás van érvényben jövő vasárnap éjfélig.
Lakosság Óvatosan utazzunk az új nevű országba!
Privátbankár.hu | 2019. február 16. 13:33
Fokozott óvatosságot kér a Külgazdasági és a Külügyminisztérium (KKM) az Észak-Macedóniába látogató magyaroktól.
Lakosság Külföldi csapatok vonulnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2018. október 6. 12:09
Külföldi katasztrófavédelmi csapatok haladnak át az országon a hétvégén Szerbia felé, kerüljünk egyes autópályákat és autóutakat. Záhony felől is jönnek.
Lakosság Csalók üzengetnek a Telenor helyett - ne dőlj be nekik!
Privátbankár.hu | 2018. július 13. 15:06
A számláinkra fáj a foguk a cég nevében levelező csalóknak.
Lakosság Hackercsoportot fogtak - te is megadtad nekik az adataidat?
Privátbankár.hu | 2018. április 3. 13:54
A csoport hamis e-mailekkel csaknem 1 millió eurót csalt ki az ügyfelektől.
Friss
hírlevél