<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Miután sok tévhit és álhír kering róluk, és nemrég az amerikai elnök is hülyeséget talált mondani, a svédek megelégelték, és maga a kormány tett közzé egy csokornyi tényt az országról. Muszlim terrortámadásnak náluk például még egyetlen áldozata sem volt, csak egy merénylő. A nemi erőszakok száma pedig emelkedett ugyan, de nem azért és nem úgy.
Forrás: EPA/HENRIK MONTGOMERY / TT SWEDEN OUT

Tények a migrációról és a bűnözésről Svédországban” címmel jelent meg egy írás angolul a svéd kormány weboldalán, az ottani Külügyminisztériumtól, amely számos tévhitet tételesen cáfol. Nem is kommentálnánk, vágjunk bele a fordításba, idézőjelben maguk a tévhitek:

1. „Nemrég volt Svédországban az első iszlamista terrorcselekmény”

Az egyetlen ismert ilyesféle terrortámadás-kísérlet 2010-ben volt, amely során kizárólag a támadó sérült meg.

2. „Nagymértékben megnőtt a fegyveres erőszak Svédországban”

Annak ellenére, hogy a bevándorlók száma jelentősen nőtt az utóbbi évtizedekben, mind az erőszakos cselekmények, mind a gyilkosságok száma csökkenő tendenciát mutat az utóbbi 20-25 évben. A 2015-ben elkövetett 112 élet elleni cselekmény ugyanakkor növekedést jelent, és az erőszakos cselekedeteken belül nőtt a lőfegyverhasználat aránya is. 2014-ben húsz százalékkal több lövöldözés történt, mint 2006-ban.

3. „Nagymértékben megnőtt a nemi erőszak eseteinek száma Svédországban”

Az írás elismeri, hogy a nemi erőszak regisztrált eseteinek száma megnőtt, de rögtön hozzáteszi, hogy a nemi erőszak definíciója is megváltozott közben. Ezért az adatok összehasonlítása a korábbi évekkel szemben, és a más országokkal való összehasonlítás is félrevezető.

Az írás példája szerint, ha egy nő Svédországban bejelenti, hogy a férje minden nap megerőszakolta, akkor az évi 365 esetnek számít, míg más országokban egyetlenegy esetnek, vagy egyenesen nullának. Ráadásul azokban az országokban, ahol nyíltan lehet beszélni a problémától, és a hatóságok az áldozat mellett állnak, sokkal több esetre derül fény, mint ahol például az áldozatot hibáztatják. („A svéd nők megerőszakolása című átverés” címmel egyébként ezt a Privátbankár már mintegy másfél évvel ezelőtt megírta.)

4. „A bűnözés növekedése mögött a menekültek állnak, de a hatóságok ezt eltussolják”

A bűnüldözési szervek adatai szerint a lakosság 13 százaléka vált támadás áldozatává 2015-ben, ami magasabb, mint az előző években, de nagyjából ugyanazon a szinten van, mint 2005-ben. A bűncselekmények gyanúsítottjainak nagy többsége Svédországban, svéd szülőktől született, és a külföldi háttérrel rendelkezők nagy többsége nem vált bűncselekmény gyanúsítottjává. A külföldieknek ugyanakkor 2,5-szer nagyobb esélyük van rá, hogy bűncselekmény gyanúsítottjai legyenek.

A bűnelkövetés sokkal inkább társadalmi helyzet függvénye, például hogy milyen környezetben, milyen anyagi körülmények között nőtt fel valaki Svédországon belül – derül ki a minisztérium írásából. (Hasonló eredményre jutottak korábban a német kriminalisztikai szakemberek is, amiről itt>>>, majd pedig itt>>> írtunk.)

Hozzáteszik, hogy a svéd állami szervek semmit nem nyernének azzal, ha statisztikákat tussolnának el.

5. „Svédországban számos 'no go-zóna' van, ahol bűnbandák vették át a hatalmat és ahová a hatóságok sem mernek bemenni”

Nem - kezdik sommásan a választ. Egy 2016 februári jelentésben a svéd rendőrség azonosított ugyan 53 olyan zónát, amelyek problémásak, ahol magas a bűnözés, a szociális feszültség, ezeket azonban tévesen nevezik „no-go-zónának”. Tény, hogy a rendőrségnek voltak nehézségei, hogy kötelességét ezeken a helyeken ellássa, de szó sincs róla, hogy ne menne oda, vagy a svéd törvények ne lennének érvényesek.

6. „A bevándorlás magas szintje miatt a svéd rendszer az összeomlás szélén áll”

Nem - kezdik megint. A svéd gazdaság erős, a bevándorlás magas költségei ellenére a költségvetésben többlet volt 2015-ben, és az előrejelzések szerint 2020-ig a többlet még növekedni is fog. A fiatal kori munkanélküliség 13 éves mélyponton van, a hosszú távú (egy évnél hosszabb ideje tartó) munkanélküliség pedig az EU-ban a legalacsonyabb. A svédek hozzáteszik, hogy számos más mutató szerint, különböző fejlettségi toplistákon is előkelő helyezéseket ért el hazájuk.

7. „A muszlimok nemsokára többségbe kerülnek Svédországban”

Van néhány százezer ember Svédországban, aki muszlim többségű országban született, ám ez semmit nem mond arról, hogy vallásosak-e vagy sem. A muszlim hívők közösségének körülbelül 140 ezer tagja van, ez a lakosság mintegy 1,5 százaléka. Svédország mintegy tízmillió lakosából 6,2 millió a keresztény Svéd Egyház tagja, de vannak római katolikusok és más keresztények is.

Előítéletek és negatív attitűdök a muszlimokkal szemben a svéd társadalom számos részében megtalálhatók” - fejezik be az írást. Egy 2015-ös ombudsmani jelentést idéznek, amely a muszlimokkal szembeni iszlamofóbiáról, fenyegetésekről, erőszakról, iskolai kirekesztésről, médiatámadásokról, a munkahelykeresésnél való hátrányba hozásról számolt be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG