<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Brutálisan megemelkedik azoknak a költsége, akik túllépik az átlagfogyasztásként meghatározott limiteket. A kormány, illetve az Energiahivatal által kitalált piaci árak Európában az egyik legmagasabbak lesznek. Az eredeti elképzeléshez képest néhány anomáliát sikerült orvosolni, de továbbra is vannak kérdőjelek.

Csütörtökön délelőtt jelent meg a rezsicsökkentés módosításáról szóló rendelet. Ez részben orvosolta azt a kérdést, hogy mi lesz azokkal, akik elektromos árammal fűtenek, az úgynevezett H tarifát ugyanis a rendelet mentesítette a rezsicsökkentés csökkentésének hatálya alól. Kiderült valami arról is, hogy mi lesz azokkal a társasházakkal, ahol egy mérőóra van, ezek a lakások száma alapján kapnak majd korrekciót. Ugyanakkor azokat, akik egyik energiahordozóval spórolnak (például kevesebbet fűtenek, mert jól szigetelt a házuk, vagy napelemmel rendelkeznek és mérsékelt az áramfogyasztásuk) ugyanúgy bünteti a rendszer, mint azokat, akiknek energetikai szempontból pazarló az otthona. Az áram és a gáz között ugyanis nem lesz semmiféle „egyenértékszámítás".

Az átlagértékek azok, amelyeket a rezsicsökkentés megváltoztatásának bejelentésekor Németh Szilárd már ismertetett:
-    földgáz esetén 1729 m3/év/mérési pont, azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig lesz csökkentett ár
-    villamos energiánál pedig 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig.

Aki ezeket túllépi, az úgynevezett átlagértéket, azaz Európa egyik legdrágább áram és gázdíját fizetheti. A földgáz esetén:
2022. augusztus–szeptember hónapok vonatkozásában: 21,416 Ft/MJ
2022. október–december hónapok vonatkozásában: 22,002 Ft/MJ.

Mindez azt jelenti, hogy a mostani köbméterenkénti (szolgáltatótól függően) 80 forint körül szóró ár 800 forint körüli összegre fog felugrani. Ez annak fényében, hogy Orbán Viktor februári moszkvai látogatásán lelkesen bólogatott, amikor Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a piaci ár ötödéért adják a gázt a magyaroknak, igen borsos. Ha az ilyen szemenszedett hazugságokat félretesszük, és megnézzük, hogy hétfőn Szerbiának nagyjából 200 forintos köbméterenkénti áron adott el Szijjártó Péter 500 millió köbméter gázt, akkor a 800 forintos összeg igencsak extraprofitgyanúsnak tűnik!

Az áram esetén a most megjelent jogszabály szerint az A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh, míg B (alap) árszabás esetén 62,884 Ft/kWh lesz a piaci ár. A mostani 12 forint körüli kWh-ás árral összevetve ez elvileg hatszoros emelést jelentene. Ugyanakkor az új szabályozás szerint rendszerhasználati díjakkal együtt számított összeg lesz a fenti, így ha azt a mostani értékekkel vesszük, akkor nagyjából háromszoros lesz a drágulás.

Itt megint csak magyarázatra szorul a kormány részéről, hogy az általuk hihetetlen lelkesedéssel tolt atomenergiatermelés miért nem számít nagyobb súllyal. Jelenleg ugyanis a Paksi Atomerőmű termelése éves szinten lefedi a lakossági fogyasztást, a hivatalos statisztikák szerint ott nagyjából 11 forint körüli díj mellett tudnak egy kWh áramot megtermelni. Tény, hogy a termelés és a fogyasztás nincs szinkronban, ahogy a rendszerhasználat is pénzbe kerül, ezek összességében ugyanakkor nem indokolnak hatszoros árkülönbözetet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG