<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nincs idő lazsálni és hűsölni, hisz a gazdaság a hőség ellenére sem áll meg, így rengeteg makrogazdasági adatra számíthatunk a jövő héten. Lesz szó ipari termelésről és az államháztartási adatokról, de megtudhatjuk, hogyan teljesített a külkereskedelem, a turizmus és az építőipar is, számos egyéb adattal egyetemben. Mutatjuk, mi mozgatja jövő héten a kereskedést.

Hétfőn publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium a gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének július végi helyzetéről (a legutóbbiról itt írtunk korábban). A jelentésben főként az egyre nagyobb számú nyertes uniós projektek előfinanszírozási kiadásaival, az aktuálissá vált kamatkiadásokkal, illetve a lakásépítési támogatások felfutásával indokolta a tárca, hogy az államháztartás központi alrendszerének első félévi halmozott hiánya 911,2 milliárd forintot tett ki, az egy évvel korábbi 402,1 egy milliárd forinttal szemben. A minisztérium részletes jelentéséből kitűnik, hogy egyedül júniusban 697,8 milliárd forintos hiány keletkezett a tavalyi 388,9 milliárddal szemben.

Kedden közli a KSH a külkereskedelmi termékforgalom júniusi alakulásának előzetes adatát. Itt az áprilisi kilengés után ismét két számjegyű növekedést ért el májusban az export és az import. A kivitel euróban kifejezett értéke 19,7, a behozatalé 18,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi aktívum 217 millió euróval emelkedett a tavaly májusival összevetve, és 959 millió eurót tett ki.

Emellett a legfontosabb adat, a júliusi inflációról szóló statisztika is kedden jelenik majd meg. Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 1,9 százalékkal magasabbak voltak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva az árak átlaga nem változott. Az éves maginfláció 2,4 százalékra emelkedett júniusban, az előző havi 2,1 százalékról. Egy év alatt legnagyobb mértékben a dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak 7,0, illetve 3,1 százalékkal. Az inflációs adattal a legfrissebb Árkosár-felmérésünk is érkezik majd, a legutóbbi eredményeinket itt olvashatod a Privátbankár.hu-n.>>>

A hét végére is marad meglepetés

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek júniusi és első fél éves teljesítményét közlik. Ez is szép növekedést ért el legutóbb, májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégeké 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az összesen 2,42 millió vendégéjszaka 5,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusit.

Csütörtökön az építőipar júniusi és első fél éves kibocsátását közlik majd, itt megláthatjuk, hogy kitart-e továbbra is a lendület. Májusban ugyanis az építőipari termelés volumene nem kevesebb, mint 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist az áprilisi 22,1 százalék után.

Végezetül pénteken az ipari termelés júniusi második becslését adja ki a KSH. Az első becslés alapján az ipari termelés volumene 4,0 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 6,5 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban, erről itt írtunk korábban. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG