Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Míg a katalánok büszkesége, az FC Barcelona a spanyol bajnokság, a spanyol szocialista párt a választások megnyerését ünnepelhette a hétvégén a dél-európai országban. A balközép párt ugyanakkor egyedül nem tud kormányt alakítani, és a katalánok segítségére szorulhat. A jobbközép Néppárt nagyot bukott, a radikális jobboldal viszont nagyot ment. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a választást valójában a jobboldal veszítette el.
A spanyol miniszterelnök (egyben a szocialisták vezetője), Pedro Sánchez és felesége, Begona Gomez ünnepli a győzelmet Madridban. EPA/JuanJo Martin

A szocialista párt nyerte az előrehozott parlamenti választásokat Spanyolországban. A dél-európai országot szűk egy éve kormányzó balközép politikai erő a voksok mintegy 29 százalékát gyűjtötte be, ami hat százalékos javulás 2016-hoz képest, és körülbelül a 2011-es választási eredményüknek felel meg.

Egyedül nem megy

A szocialisták 123 képviselőt delegálnak majd a parlamentbe, tehát más pártokra is szükségük van ahhoz, hogy elérjék a 176 fős abszolút többséget, azaz életképes kormányt tudjanak alakítani.

Az már most látszik, hogy ez nem lesz könnyű menet, ugyanis még a baloldali-populista, 42 mandátumot szerző Podemos-szal együtt sem lesz meg a többségük.

Az egyik lehetőség, hogy azzal a jobbközép, Állampolgárok nevű párttal próbálnak kiegyezni, amelynek vezetője, Albert Rivera eddig élesen bírálta őket a katalán szeparatistákkal való együttműködés miatt („Frankenstein-kormány”), és megfogadta, hogy nem lép kormányra a baloldallal.

A katalánokra szorulhatnak

A másik opció, hogy a baloldali koalíció a katalán függetlenség-párti Katalán Köztársasági Baloldallal (ERC) fog össze az abszolút többség érdekében, és ezzel bevállalja, hogy magára haragítja az egész jobboldalt.

„Kényelmes többsége akkor lehetne, ha a Katalóniában nagy győzelmet aratott ERC-t is bevennék. Ez azonban egy függetlenség-párti alakulat, amelynek vezetői börtönben ülnek, vagy szökésben vannak, így ebben az esetben nagy viták és egyezkedések kezdődnének. Most a függetlenség pártiak miatt kellett előrehozott választást tartani - nem támogatták a Sánchez-kormány költségvetését -, és ismét nagy zsarolási potenciál kerülne a kezükbe”

- mondta a Privátbankár.hu-nak Lénárt András. A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének egyetemi adjunktusa szerint az is lehetséges, hogy a szocialista párt és a Podemos a nem függetlenségpárti regionális erőkkel paktál le, és ezzel az abszolút többség határára kerül.

„Bár az első fordulóban nem szavaznák meg Sánchezt kormányfőnek a parlamentben, a második fordulóban viszont, ahol csak több igenre mint nemre van szükség, már összejöhet a győzelem anélkül, hogy a katalán függetlenségieknek engedményeket kellene tenni.”

Bukott a Néppárt

Míg a választás nyertese a szocialista párt, vesztese a 2018-ig kormányzó Néppárt, amely a szavazatok kevesebb mint 17 százalékát szerezte meg. Ez a párt történetének legrosszabb választási eredménye.

„Ezt a választást nem a baloldal nyerte meg, hanem a jobboldal veszítette el. A 2016-ban győzelmet arató Néppárt kormányától tavaly korrupciós ügyei miatt vonták meg a bizalmat, és így került az ország irányítása a kisebbségben lévő szocialisták kezébe. Az új néppárti vezető, Pablo Casado jobboldali fordulatot hajtott végre, visszatért a korábbi gyökerekhez, és a középről elmozdult jobbra. Csakhogy elszámította magát. A jobbközéppel szimpatizálók egy része inkább a dinamikusabb Állampolgárokhoz pártolt, a radikálisok számára pedig már megszületett a szélsőjobboldali Vox. A PP így a senki földjén találta magát”

- fejtette ki Lénárt András. Szerinte a spanyol jobboldal szétaprózódott, vezetőik egymás torkának estek.

„Egy Trónok harcához hasonló játékot űztek a jobboldal feletti uralomért, de végül üres maradt a Vastrón.”

Berobbantak a radikálisok

A 2013-ban alakult Vox számára persze már az is siker, hogy tíz százalékot kaptak, és 24 képviselőt delegálhatnak a parlamentbe. A Franco-diktatúra vége óta most először fordul elő, hogy egy radikális jobboldali, nacionalista párt bekerült a spanyol törvényhozásba.

„A Vox elsősorban a Néppártot elhagyókból született radikális jobboldali formáció, amely az előző választásokon csak a voksok egy százalékát szerezte meg, most viszont berobbant. Az igaz, hogy ilyen szempontból sikert ért el, ugyanakkor kevesebb mandátumot szerzett, mint amennyit várt, és a közvélemény-kutatások is feljebb mérték. Viszonylagos sikere annak tudható be, hogy a katalánokkal és a bevándorlókkal szemben rendkívül határozottan elutasító álláspontot képvisel. Ez, valamint a jobboldali szavazók egy részének csalódottsága hozott neki sok szavazót, de látható, hogy nem eleget”

- véli Lénárt András. Szerinte a párt félelmet is gerjesztett, mert retorikájával felélesztette a 36 éven át fennálló Franco-diktatúra emlékét, ráadásul fenyegeti az autonómia-rendszert (Spanyolország 17 autonóm közösségből és két autonóm városból áll – a szerk.)

Az egyelőre kérdés, hogy tovább erősödnek-e, vagy velük is az történik majd, mint a Podemosszal, amely „elveszítette varázsát.”

Miről szólt a kampány?

A Szegedi Tudományegyetem tanára szerint a szocialisták főleg a Néppárt korrupciós ügyeivel és a Vox-tól való félelemmel kampányoltak, de fontos téma volt Katalónia is:

„Abban minden párt egyetért, hogy egy népszavazás és a függetlenség kizárt, ugyanakkor a szocialisták hajlandók tárgyalni a kibővített autonómiáról. Ebben a helyzetben ez a maximum, amit a katalánok elérhetnek. A jobboldal erről hallani sem akar, a katalán önkormányzat felfüggesztését ígérték, de még az is szóba került, hogy jobban kellene korlátozni az autonóm közösségek jogköreit. Ez ijesztően hatott sokak számára.”

Bár a migráció szintén jelentős kérdés – ezt a jobboldal, főleg a Vox hozta be témaként –, a spanyol társadalom a jelek szerint továbbra sem ezt tartja a legfontosabbnak, tette hozzá Lénárt András.

A börtönben ünnepeltek

Visszatérve a katalánokra, a függetlenségpárti ERC vezetői nem mindennapi körülmények között ünnepelték a sikert: a börtönből (előzetes letartóztatásból) vagy külföldről (szökésből) szóltak népükhöz. (A függetlenségi mozgalomban való részvételük miatt börtönözték be és állították őket bíróság elé.)

A katalánok számára gyógyírt jelenthet az is, hogy  büszkeségük, az (amúgy nemzetközi sztárokkal teletűzdelt) FC Barcelona épp a hétvégén nyerte meg a spanyol bajnokságot.

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin csapatkapitánya a bajnoki trófeával a Camp Nouban szombaton. EPA/Alberto Estevez

Három fordulóval annak vége előtt a kék-vörös csapat behozhatatlan előnyre tett szert a két madridi élklubbal, a Reallal és Atleticóval szemben.

(Kapcsolódó anyagok:  Lehet-e független Katalónia? Lázadás, foci és harminc év börtön, Az FC Barcelona testközelből I.: a futball forradalma)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
Makro / Külgazdaság 185 nap után jövő héten ismét indulnak a tervezhető műtétek
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 12:32
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján oltásra bíztatták a 16-18 éveseket, illetve arról is szó esett, hogy jövő héten visszaállítják a tervezhető műtéteket.
Makro / Külgazdaság Felére csökkennek a megújuló Mol Bubi bérletek árai
MTI | 2021. május 7. 11:52
Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Nagyot esett az aktív fertőzöttek száma, de ebben a tempóban sokára lesz még lagzi
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 09:36
Az aktív fertőzöttek száma rekordtempóban esett, de továbbra is 100 fölött van a napi áldozatok száma - az oltások száma heti csúcson, de csak lassan araszolgatunk a boldogító 5 millióhoz.
Makro / Külgazdaság Az égbe szökő üzemanyagárakra az autósok is reagáltak
Király Béla | 2021. május 7. 05:35
Az első negyedévben ugyan számos korlátozás élt, amely hatott az emberek szabad mozgására, ám vélhetőleg elsősorban a megugró üzemanyagárak miatt tankoltak a magyarok jóval kevesebb benzint.
Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Friss
hírlevél
depositphotos