<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemzetközi diplomáciában első alkalommal kényszerítették visszavonulásra Trumpot. Nem vállalta föl, hogy a teljes muszlim világ haragja a nyakába szakadjon. De mit nem vert nagydobra az Orbán kormányzat?

A szélsőjobbal koalícióban kormányzó Netanjahu szemében Trump elnök maga a 21. századi Messiás, aki zöld lámpát ad a kétállami megoldás megtorpedózásához, az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséhez és Ciszjordánia egy részének annektálásához. Ha Netanjahu politikailag túléli az ügyészség számos korrupciós vizsgálatát, akkor Trumppal karöltve úgy vonulna be Izrael újkori történetébe, mint akik sírba rakták az Oszlói Békefolyamatot. Budapest nem verte nagydobra, de Netanjahunak tett gesztusként – Londonnal karöltve – a múlt hónapban az EU külügyminiszterek tanácskozásán megfúrta az izraeli-palesztin konfliktus feloldására szolgáló kétállami nyilatkozat elfogadását.

A király ultimátuma

Káncz Csaba

Trump új izraeli nagykövet-jelöltjének tavaly év végi megnevezése is arra utalt, hogy minden sínen van az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséhez. David M. Friedman egy csődjogász, nulla diplomáciai tapasztalattal, viszont eddig Amerikában ortodox zsidóként több tízmillió dollárt gyűjtött össze a ciszjordániai telepesek számára.  Ráadásul háza van Jeruzsálemben is, így Friedman már úgy érezhette, hogy beteljesül a terve. Amerikai értesülések még egy hónapja is arról szóltak, hogy Trump május 24-én jelentené be a nagykövetség költöztetését, megünnepelve a város elfoglalását az arab erőktől pontosan 50 éve.

Múlt héten aztán jött a hidegzuhany, amikor a Fehér Ház közleménye 180-fokos fordulattal kifejtette, hogy nem segíti az Izrael és a palesztinok közötti békét az új zsidó telepek létrehozása vagy a már meglévők bővítése az Izrael által elfoglalt palesztin területeken. Izrael mintegy hatezer új telepes-lakás felépítését jelentette be Trump január 20-i hivatalba lépése óta, ezzel magára vonva a nemzetközi közösség bírálatát, amelyből azonban eddig - szemben a korábbi hasonló esetekkel - hiányzott az amerikai vezetés hangja.

A Fehér Ház váratlan közleményét II. Abdullah jordániai király és Donald Trump rövid találkozója előzte meg Washingtonban. A király a zárt ajtók mögött "vörös vonalnak" nevezte a nagykövetség költöztetését, amely szerinte belobbantaná a muszlim és arab utcákat és „ajándék lenne a szélsőségeseknek”. Trump nem hagyhatta figyelmen kívül a király ultimátumát, hiszen Jordánia egy fontos szövetségese Washingtonnak az Iszlám Állam elleni harcban.

Peking is világosan fogalmazott

A jordán ultimátum előtt is már sűrűn gyülekeztek a viharfelhők Trump Izrael-politikája fölött. A nyugati szaksajtó tavaly decemberben arra figyelmeztetett, hogy a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése kirobbantaná a harmadik intifádát és katasztrófába sodorná a teljes Közel-Keletet. Peking is lerakta a garast ebben a kiélezett helyzetben. A múlt hónapban Hszi Csin-ping kínai elnök Kairóban az Arab Liga előtt tartott beszédében kijelentette, hogy Kelet-Jeruzsálem a Palesztin Állam fővárosa és felszólított a Palesztin Állam létrehozására az 1967 előtti határokkal.

Az EU külügyminiszterei is kemény kritikával illették pár hete Trump terveit. Kifejtették, hogy az EU továbbra is tiszteletben tartja az ENSZ 1980 óta érvényes határozatát, amely Tel Aviv-ot jelölte meg Izrael fővárosaként.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos