Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A gazdaságkutatók és a jegybank is módosított októberben kiadott inflációs és GDP prognózisán, jobbára rontottak a várakozásokon, a kormány azonban egyik adat előrejelzésén sem változtatott. Miközben a GDP növekedéssel kapcsolatban a kormány nagyon pozitív eredményt vár jövőre, a gazdaságkutatókhoz képest, addig az inflációval kapcsolatban az egyik legborúsabb előrejelzést a kormány adta. Lehet, hogy még készülnek valamire?

A jövő évre 0,2 százalékos visszaesés és 0,3 százalékos növekedés között szóródnak a nagy gazdaságkutatók előrejelzései a bruttó hazai termék (GDP) alakulását illetően.

A gazdaságkutatók és a jegybank nem olyan bizakodó, mint a kormány

A Pénzügykutató 0,2 százalékos gazdasági visszaesést, a Kopint-Tárki és a GKI Gazdaságkutató stagnálást prognosztizál - hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) kedd délutáni budapesti rendezvényén. A Századvég Gazdaságkutató szintén a nap folyamán megjelent előrejelzése szerint jövőre 0,3 százalékkal nő a GDP.

A Magyar Nemzeti Bank ugyancsak ma kiadott inflációs előrejelzésében 0,5 százalékos GDP-növekedést vár 2013-ra, a kormány jövő évi költségvetési tervezete 0,9 százalékos gazdasági növekedéssel készült.

A magyar gazdaság növekedési alapjai meggyengültek, és ennek következménye az idei gazdasági visszaesés, illetve a jövő évi stagnálás közeli állapot - mondta Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a bizonytalan gazdasági környezetre, a gazdasági szereplők bizalmatlanságára és a hitelezés befagyására figyelmeztetett.

Az inflációval kapcsolatban az MNB jóslata a legpozitívabb

Ami a jövő évi inflációt illeti, a Századvég Gazdaságkutató 4,3 százalékot vár, a GKI 5, a Kopint-Tárki 5,2, a Pénzügykutató 5,3 százalékot. Az MNB friss prognózisa 3,5 százalék, a jövő évi költségvetés 5,2 százalékos inflációval készült.

Az MNB ugyan javított az inflációs előrejelzésén, de az adószűrt maginflációra 3,4%-os prognózist ad 2014-re - Simor András tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, szerinte ez nem azt jelzi, hogy javulnának az inflációs kilátások. Az adószűrt adat jobban leképezi a gazdaságban zajló folyamatokat, nem számol például az adóemelések egyszeri hatásával.

Vértes András, a GKI elnöke azzal magyarázta a 5 százalékos inflációt, hogy a háztartási energia 10 százalékos csökkentése az árakba való durva beavatkozás, amit a szolgáltatók kénytelenek lesznek valahogy kompenzálni. Jelezte azt is, hogy ha a kormány 5,2 százalékos árnövekedést vár, akkor "valami még van a tarsolyában".

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója - aki egyébként a jegybank folyamatos kamatcsökkentésében kisebb kockázatot látott, mint kollégái - szerint a háztartási energia részesedése a fogyasztói kosárban csak 5 százalék, ezért korlátozott hatása lesz az energiaárak csökkentésének.

A fogyasztás tovább zsugorodik jövőre

A háztartások fogyasztása az idei 2 százalékot meghaladó zsugorodás után valamennyi intézet szerint visszaesik jövőre. A legkisebb csökkenést a Századvég Gazdaságkutató jelzett, mínusz 0,2 százalékot, a Kopint-Tárki mínusz 0,8, a GKI mínusz 1, a Pénzügykutató mínusz 1,4 százalékkal számol.

A beruházásoknál is folytatódik a lejtmenet 2013-ban: a Századvég Gazdaságkutató szerint 0,3 százalékkal, a GKI és a Pénzügykutató szerint 2 százalékkal, a Kopint-Tárki szerint pedig 5 százalékkal esnek vissza a beruházások.

Az euró jövő évi átlagos árfolyamát az MKT rendezvényén szereplő gazdaságkutatók 285-287 forintban jelölték meg. A jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány a gazdaságkutatók szerint nem lépi túl a 3 százalékot, a legalacsonyabb a Századvég Gazdaságkutató 2,7 százalékos előrejelzése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Befektetett a maffia, most várják a pénzesőt
Király Béla | 2021. március 6. 06:16
Az olasz bűnszervezetek számára is kihívást jelentett a koronavírus-járvány, amely miatt némileg módosultak a tagok által elkövetett bűncselekmények. A maffia ugyanakkor keresi a lehetőséget, és a majdani újjáépítési alapból érkező pénzeső számukra is komoly bevétellel kecsegtet.
Makro / Külgazdaság Pont a harmadik hullám közepén tűntek el ezrek az egészségügyből - A hét videója
Kormos Olga-Izsó Márton | 2021. március 5. 19:33
A hét egyik legnagyobb eseményét kétségtelenül az új egészségügyi jogviszonyról szóló munkaszerződések aláírása vagy alá nem írása jelentette. Szokásos videós anyagunkban arról esik szó, hogyan teltek az aláírás döntését megelőző napok. 
Makro / Külgazdaság A Mol és az OTP húzta a BUX-ot
MTI | 2021. március 5. 18:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 336,39 pontos, 0,78 százalékos emelkedéssel, 43 269 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését
MTI | 2021. március 5. 18:33
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.
Makro / Külgazdaság Bütykölik az államkincstár nyilvántartását, de áprilisra elérhetők lesznek a nyugdíjhoz szükséges adatok
Baka F. Zoltán | 2021. március 5. 17:59
Nem látni a friss járulékadatokat, fejleszteni kell az egyéni számlákat vezető rendszert.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet a szigorításról: mutatjuk a sok kivételt, ami nyitva lehet hétfőtől is
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 17:34
Hétfőtől mindenhol kötelező a maszk, nyitva lehetnek az alapvető árukat forgalmazó boltok, a gyógyszertárak, a szervizek és egyes szolgáltatók. Be kell zárni két hétre a kaszinókat és egymilliós bírság és akár egy éves bezárás fenyegeti a tiltás alá eső más üzleteket is, ha mégis működnek az átmeneti időszakban.
Makro / Külgazdaság 100 éves a Kínai Kommunista Párt – vérfürdők és csúcstechnológia
Káncz Csaba | 2021. március 5. 14:58
A centenárium évében a pártvezetés szilárdan hiszi, hogy Hszi elvtárssal a középpontban egy olyan átfogó rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyan tudja kormányozni az óriási országot. A szovjet tömb összeomlása után három évtizeddel az új kínai techno-leninizmus hiteles vetélytársa lett a liberális demokráciáknak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A katolikus templomok nem zárnak be, mehetnek tovább a misék
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 12:32
Kormányrendelet továbbra sincs, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már közölte a döntését.
Makro / Külgazdaság Annyira beindult a brit vakcinaprogram, hogy most már július vége a cél a teljes felnőtt lakosság beoltására
MTI | 2021. március 5. 09:19
Korábban még szeptemberig oltottak volna be minden nagykorút a szigetországban, de a mostani lendület alapján előbbre hozták a kitűzött céldátumot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: minden ötödik teszt pozitív!
Privátbankár.hu | 2021. március 5. 09:06
Tovább erősödik a harmadik hullám: a kórházban ápoltak száma gyorsan emelkedik, egyre többen vannak lélegeztetőgépen.
hírlevél