Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A mai Kormányinfón arról is kérdeztük Gulyás Gergelyt, hogy melyik GDP-prognózisnak higgyünk.

Aktuálisan az oltóanyag-szállítás lassúsága jelenti a legnagyobb akadályt a népesség átoltásában: az Európai Unió közös, koordinált beszerzésében kevesebb vakcina érkezik a Pfizer készítményéből, mint amennyinek időarányosan kellene. Emiatt több tagországban - köztük Lettországban, Finnországban - is újra kellett gondolni az oltási tervet, de még nagyobb probléma, hogy az oltás késlekedése miatt a gazdaságok is lassabban tudnak csak fellendülni.

A mai Kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergelyt, hogy szerződésszegés címén megállapítható-e a gyártó kártérítési felelőssége, a kormány vizsgálja-e ezt, vagy álláspontja szerint az Európai Uniónak - mint szerződő félnek - vizsgálnia kellene-e ezt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából kiderült, hogy nem csak a mi fejünkben fogant meg ez a kérdés.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumában ebből a szempontból is tanulmányozták az Európai Bizottság által ellenjegyzett szerződést. A tárca szakértői arra jutottak, hogy a megállapodás nem ad lehetőséget a szállítói felelősség megállapítására.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. MTI/Bruzák Noémi Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. MTI/Bruzák Noémi

Ahogy a miniszter fogalmazott: a szerződés lehetőséget ad a Pfizer számára, hogy eltérjen a szállítási ütemezéstől, vagyis arra, hogy két-három héten át ne a leszerződött mennyiséget szállítsa, így ez nem szankcionálható. A miniszter hozzátette, hogy a gyártó azt ígérte, még ebben a negyedévben pótolja a hiányzó mennyiséget.

Más ügyekben is kérdéseket tettünk fel, melyekre az alábbi válaszok születtek:

  • A kormány betartja a hatéves bérmegállapodásban foglaltakat, így amennyiben teljesül a reálbérek minimum 6 százalékos emelkedésére vonatkozó feltétel, idén is csökkentik 2 százalékponttal a szociális hozzájárulási adót.

Mfor-vélemény:

A 6 százalékos reálérték-emelkedés nem naptári évre, hanem meghatározott negyedévre vonatkozik, mindenesetre a nagy nehezen formálódó idei minimálbér-megállapodás mellett, amely a jelek szerint 4 százalékos emelésre tesz ajánlást 3 százalékos infláció mellett, nehezen lesz teljesíthető ez a feltétel. A munkaadói szervezetek a tárgyalások során végig szorgalmazták a szochó csökkentését, vagyis számukra a miniszter bejelentése nem üzen jót. Meg kell azonban jegyezni, hogy a legutóbbi, tavaly nyári szochó-csökkentés is olyan közegben történt, amikor szintén nem felelt meg maradéktalanul a megállapodásban foglaltaknak a makrogazdasági környezet.

  • Tavaly a jogszabályban foglaltaknak megfelelően maximum egy havi plusz juttatást (jutalom) oszthattak ki a minisztériumok a dolgozóik körében, ettől csak miniszterelnöki engedéllyel lehetett eltérni. Ezek a szabályok voltak érvényesek a Gulyás vezette Miniszterelnökségre is. (Arra a kérdésünkre viszont nem válaszolt a miniszter, hogy ez mennyibe került a központi büdzsének, ezen belül mennyibe a tárcájának.) 
  • Nem kell felülvizsgálni az idei kormányzati GDP-prognózist (ami 3,5 százalék) - közölte kérdésünkre, hogy a miniszterelnök tanácsadója, Nagy Márton a napokban 6 százalékos elérhető növekedésről értekezett egy interjúban. Gulyás arra hívta fel a figyelmet, hogy egészen 2019-ig a Pénzügyminisztérium GDP-prognózisai voltak a legpontosabbak, szemben az Európai Bizottság, illetve a piaci elemzők előrejelzéseivel. A koronavírus új helyzetet hozott: olyan sok a bizonytalanság, hogy csak találgatni lehet, a mostani időszakban nem lehet megalapozottnak tekinteni a becsléseket. A miniszter jelezte. ha előbb áll rendelkezésre nagy mennyiségű oltóanyag, előbb lehet nyitni a gazdaságot - példaként említette, hogy akkor lehetnek fesztiválok a nyáron - ami jó hatással lenne a GDP-re.
  • Az államadósság mértéke a két évvel ezelőtti 65,5 százalékról tavaly év végén 80 százalék fölé emelkedett, de erre szükség volt a gazdaság működőképességének fenntartása érdekében és Magyarország ezzel a mutatóval is a középmezőnybe tartozik. Az olaszoknál 160 százalékos az államadósság mértéke, a portugáloknál 135 százalékos, de az Európai Unió átlaga is 94 százalék. (Arra a kérdésünkre viszont nem válaszolt, hogy idén mekkora adósságot vár a kormány.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elszállt az áldozatok száma, újabb uniós országok vehetnek kínai vakcinát
Wéber Balázs | 2021. március 4. 19:49
Magyarország után Lengyelország és Csehország is vásárolhat kínai oltóanyagot a nyugati vakcinák elégtelen mennyisége és az áldozatok növekvő száma miatt. A távol-keleti beszerzés azonban náluk is ellenállásba ütközik.
Makro / Külgazdaság 200 év után egymás torkának ugrott Törökország és Irán
Káncz Csaba | 2021. március 4. 17:11
Az iráni-török történelmi egyensúly 2016-ban megbillent, amikor Ankara aktívan beavatkozott a szír polgárháborúba és a feszültség egy újabb szintet ugrott tavaly, amikora győztes azeri háború következményeként egy évszázad után a törökök visszatértek a Kaukázusba.  A török revansisták a 100 évvel ezelőtti kaukázusi hadsereget tekintik egy létrehozandó pán-török hadsereg példaképének. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb részletek derültek ki a frissen bejelentett szigorításokról
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 16:33
Sok kérdés maradt még a hétfőn életbe lépő szigorítások kapcsán, de legalább néhányat már tisztázott a kormány csütörtök délután.
Makro / Külgazdaság Készüljenek az idősek: pár nap alatt 400 ezer embert oltanak be itthon
Wéber Balázs | 2021. március 4. 15:08
Az ígéretek szerint jelentősen felpörgeti az oltás ütemét a magyar kormány.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely már azt pedzegeti, hogy a Néppártból is kiléphet a Fidesz
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 12:44
A parlamenti frakcióból már kiléptek, de ennél is tovább mehetnek - olvasható ki a miniszter szavaiból. További részletek a mai Kormányinfóról.
Makro / Külgazdaság Még mindig szenvednek a ruhaboltok, a könyvesek és az iparcikk üzletek
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 10:37
Az idei első hónapban tovább csökkent a nem élelmiszer termékek forgalma – jelentette a KSH. Az ING elemzője a negatív folyamatokra hívta fel a figyelmet.
Makro / Külgazdaság Szigorításra készül a kormány, nem mehetünk akármilyen maszkban a boltokba
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 10:36
Állítólag Szlovákia példáját követi Orbán Viktor. FRISSÍTÉS: bejelentették a szigorításokkal kapcsolatos első információkat, egyelőre a maszkokról nem volt szó, de még tart a kormányülés.
Makro / Külgazdaság Négy hónapja nem ugrott egy nap alatt ekkorát a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 09:05
Folyamatosan zajlik az oltás, már 785 440 fő a beoltottak száma, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta.
Makro / Külgazdaság Külföldre megy a rekord évet záró Szerencsejáték Zrt.
MTI | 2021. március 4. 08:44
Kilép a külpiacra az idén 30 éves Szerencsejáték Zrt., közép- és hosszútávon pedig régiós szerepre tör a cég, amely a koronavírus-járvány ellenére túlszárnyalta tavalyi árbevételi tervét, az előző évi rekordot is meghaladó, 574 milliárd forintos összeggel, és az európai szinten is kiemelkedő növekedés alapján a vezérigazgató idén is újabb bevételi rekordokra számít - szemlézte az MTI a Figyelő Czepek Gáborral készített interjúját.
Makro / Külgazdaság 17 lélegeztetőgépet kapott ingyen a felvidéki Kukkonia Polgári Társulás a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 08:22
A koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel döntött így a kormány.
hírlevél