3p
A görögök hiába kértek, nem kaptak több pénzt a tárgyalás előtt - drágul a nagybevásárlás, az olaj ára viszont zuhan, ahogy a magyar állampapír-hozamok is - a becsapott Quaestor-kötvényesek végre pénzhez jutnak. Napi hírösszefoglaló.

Az EKB tegnap nem emelte meg a görög bankoknak nyújtott ELA keretet, noha azt kérte a görög jegybank. Ugyanakkor kisebb arányban számítják be a letétként kezelt görög eszközöket. Ez jelzésértékű volt a mai tárgyalások előtt. Az EKB ezen intézkedései sokkal jelentősebbek is lehetnek annál, mint aminek elsőre látszanak. A sorok között olvasva úgy tűnik, hogy az EKB felkészíti a görögöket, a zónatagokat és a piacokat a lehetséges összes forgatókönyvre a görögöknek nyújtott további extra támogatástól kezdve egész a Grexitig. A tárgyalások folynak, délután az eurózóna pénzügyminiszterei, este az állam- és kormányfők ülnek asztalhoz, egyelőre csak az üzengetés megy, megoldás nincs.

A májusi és júniusi árugrás után ismét áremelkedést mértünk a hipermarketekben. Az előző hónaphoz képest most csak az Auchanban csökkentek az árak egy hajszálnyival, a Tescóban 2,2 százalékos, az Intersparban 5,1 százalékos drágulást mértünk. Éves alapon azonban minden hipermarket emelt az árakon, az átlagár 18 ezer forint fölé került.

Július 13-tól elindulhat a Quaestor-kötvényekhez kapcsolódó kárrendezés a Befektető-védelmi Alapot terhelő részének kifizetése. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA) útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 ezer euróig, azaz kb. 6 millió forintig. Ez közel 32 ezer ügyfélnek összesen 88 milliárd forint kifizetést jelent. Minden érintett személyre szóló levelet kap.

Nem bukják a gyorséttermek a SZÉP-kártyát. A hazai turisztikai forgalom növekedését az elmúlt évben is elsősorban a belföldi vendégforgalom bővülése táplálta, amely mögött egyértelműen a SZÉP Kártya sikere állt, a Nemzetgazdasági Minisztérium ezért nem tervezi a rendszer átalakítását. Korábban  a tárca államtitkára dobta be az elfogadóhelyek körének szűkítését.

Rekord alacsony szintre, egy százalék alá csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama kedden az Államadósság Kezelő Központ aukcióján. A 30 milliárd forint értékű papírt közel kétszeresen jegyezték túl.

A nap grafikonja: akkorát zuhant az olaj pár nap alatt, valósággal leesett a grafikonokról, aminek számos oka van. Az Iránnal folyó tárgyalások haladnak, állítólag sok millió hordónyi olaj várja behajózva a zöld lámpát. Az USA készletei ismét emelkedtek, a görög és főleg a kínai feszültségek sem tesznek jót. A háttérről itt olvashat, a grafiont megmutatjuk:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bánya, vegyi üzem, cellulózgyár - dobra ver több nagyüzemet az ukrán kormány
Mester Nándor | 2024. március 5. 15:01
Folytatják idén a kisprivatizációt is, emellett továbbgörgetik a kkv-k hitelprogramját.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: Olaszországban nőtt a GDP
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 14:23
Az olasz gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal, míg a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Nőket erőszakolt és csonkított meg a Hamász tavaly október 7-én
Wéber Balázs | 2024. március 5. 11:54
Brutális rémtetteket követtek el a palesztin terrorszervezet tagjai a tavaly október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott támadásaik során beszámolók szerint.
Makro / Külgazdaság Előzés a gazdaglistán
Buksza blog | 2024. március 5. 11:22
A Tesla árfolyamcsökkenése miatt az amazonos Jeff Bezos vette át a listavezető szerepet a Bloomberg listáján. 
Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG