4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megkönnyítik az adóhatóság életét az online kasszák, és talán még a gazdaság is fehéredik – és fehéredik azok vagyona is, akik részt vesznek az adóamnesztiában – tele leszünk jövőre hosszú hétvégékkel – híradónkban megcáfolunk egy pletykát, és megnézzük, milyen lenne a hangulat Európa legerősebb gazdaságában, ha nem lőnének le rakétával utasszállító gépeket a szomszédban

Az idén már több mint 25 ezer célzott ellenőrzést végzett az online pénztárgépekre vonatkozóan az adóhatóság, majdnem minden nyolcadik esetben találtak is valami hiányosságot - a háromezer esetből összesen 260 millió forintos bírság jött össze. Az adóhatóság arra kíváncsi a vizsgálatoknál, megfelelő pénztárgépet használ-e a vállalkozás, rendeltetésszerűen, manipulálás nélkül, valamint ellenőrzik a pénztárgépnaplót is. Gyakori hibának számít, hogy egyes tételeket nem ütnek be a pénztárgépbe, vagy megszakítják a nyugtát. A legtöbb szabálytalanságot a kávézókban, kocsmákban, vendéglátóhelyeken tapasztalják az ellenőrök; a gyanús kereskedőket az online rendszernek köszönhetően sokszor már az irodaasztal mellől kiszúrhatják a revizorok. Jelenleg egyébként több, mint 143 ezer pénztárgép van bekötve a NAV rendszerébe, és talán már a gazdaság fehéredése is tapasztalható: 15 százalékkal több áfa folyt be a kereskedelmi szektorból, mint egy évvel ezelőtt.

Nem mindenkinek vannak ilyen jellegű gondjai az adóhatósággal: egyre vonzóbb ugyanis az adóamnesztiát ígérő lekötés: fél év alatt 289 stabilitás megtakarítási számlát nyitottak, a második negyedévben megduplázódott az adózatlan jövedelmek állománya, júliusig több mint 19 milliárd forintra nőtt az ilyen számlákon tartott összeg - írja a Napi Gazdaság. Az egy számlán lévő átlagos összeg több mint 66 millió forint volt. Júliusban már hat hazai pénzintézetnél is elérhető a szolgáltatás.

Három munkanapot helyeznek át jövőre, azaz három szombaton kell majd dolgozni - lesz viszont 7 hosszú hétvégénk. Január 17-én, augusztus 8-án és december 12-én ugyan szombati munkanapot tarthat majd az is, aki egyébként nem szokott, de a szokásos húsvéti és pünkösdi hosszú hétvége mellett január elején, május elseje környékén és október 23-ával kezdődően háromnapos, míg augusztus 20-a és karácsony környékén négynapos hétvégén pihenhetünk majd.

A PSA Peugeot Citroen és a Fiat Chrysler autóipari konszern cáfolta a Financial Times  beszámolóját egyesülési tervükről. Tegnap mindkét autógyár részvénye erősödött lap írására, miszerint még az év elején tárgyalások voltak a két autógyár között az egyesülésről, és a felek jelenleg is készek folytatni az egyeztetéseket. "A PSA kategorikusan cáfolja az FT beszámolójának minden elemét a Fiattal való egyesülésről" - közölte a francia autógyár szóvivője. Így úgy tűnik, nem jöhet létre egy olyan autóipari mamut, amit Peugeot Citroen Fiat Chryslernek hívnak, bármilyen vicces is lenne.

A GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó, előremutató német hangulatindexe 9 pontra nőtt a korábbi 8,9 pontról - tehát a vártnál jobban alakult. A gazdaságkutató szerint a fogyasztói hangulat utoljára 2006 decemberében volt ilyen jó. A GfK szakértője szerint hiába romlott a helyzet Ukrajnában vagy a gázai övezetben, a német fogyasztók továbbra is optimistán látják a jövőt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a felméréshez szükséges adatgyűjtést már nagyrészt elvégezték, mielőtt múlt csütörtökön lezuhant - egész pontosan rakátával lelőttek - egy malajziai utasszállítót Ukrajnában, ezért ennek a hatása nem jelenik meg a statisztikákban.

Ami a tőzsdei hangulatot illeti, az nem túl fényes ma: az amerikai óriás, az Amazon gyenge gyorsjelentést tett közzé, az Európai Unió tovább szigorította az Oroszországot sújtó szankciókat, és a nemrég Európa-szerte komolyabb tőzsdei zuhanást kiváltó portugál Espirito Santo Financial Group védelmet kért hitelezőitől. A londoni FTSE és a frankfurti DAX index 0,2 százalékkal, a párizsi CAC-40 index közel fél százalékkal csökkent pénteken nyitáskor. Budapesten sem sokkal jobb a hangulat, stagnálással nyitott a BUX, aztán kissé csökkent, a tegnapi 3 milliárd forintos anti-forgalom nem sok jót ígér péntekre sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG