3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyebek mellett adócsökkentéssel és az árak hatósági szabályozásával mérsékelné a villamos áram lakossági árát az ellenzéki német szociáldemokrata párt (SPD).

A legnagyobb német ellenzéki párt azt ígéri, hogy 25 százalékkal csökkenti az áram árára rakodó adóterhet, ha győz a szeptemberi országos parlamenti választáson, a szövetségi hálózatfelügyeleti hatóságot pedig felruházza azzal joggal, hogy árcsökkentést írjon elő, amennyiben a szolgáltatók nem érvényesítik a beszerzési árak csökkenését a fogyasztói árakban. Egyedül ez az utóbbi intézkedés évente 1,5 milliárd euróval mérsékelné a lakosság terheit - érvel a párt tízpontos programjában, amelyet pénteken ismertettek német lapok.

A hőszigetelést is támogatnák

Az SPD egy sor további intézkedést is tervez, a lakóingatlanok hőszigetelését például évente 2 milliárd euróval támogatná, ösztönözné az újgenerációs energiatároló berendezések fejlesztését, az úgynevezett energiapolitikai fordulat - az atomerőművek leállítása, és a kieső termelés elsősorban megújuló források révén történő pótlása - miatt szükségessé váló hálózatfejlesztési beruházások felgyorsítása céljából pedig alapítana egy részvénytársaságot az állam és a hálózatüzemeltetők részvételével.

A kormánypártok bírálták a programot. A konzervatív CDU szerint az elképzelések nem kellően kiforrottak, pedig a szociáldemokratáknak lett volna lehetőségük a lakossági fogyasztók terheinek csökkentésére, ha az ellenzéki többségű Bundesratban - a törvényhozás felsőházában - támogatták volna az energiaárak emelkedésének fékezésére kidolgozott kormányzati koncepciót. A konzervatívok koalíciós partnere, a liberális FDP szerint a baloldali javaslat kampányízű és őszintétlen, az áram pedig éppen azért drága Németországban, mert az SPD és a Zöldek közös kormánya "tervgazdasági módszert" vezetett be a megújuló energiaforrások kihasználásának támogatásra.

Nagyon megdrágult az áram

A liberális bírálat a megújuló energiáról szóló, 2000-ben elfogadott törvényre (EEG) vonatkozik. Szakértők szerint is elsősorban az EEG alapján felállított támogatási rendszer vezetett ahhoz, hogy a lakossági áram kilowattonkénti ára tíz év alatt 17,2 centről 28,7 centre emelkedett, az ipari felhasználók pedig 7,9 cent helyett 14,9 centet fizetnek. Az EEG-rendszer lényege a szélenergiából, vagy napenergiából termelt áram garantált átvétele kedvező áron. A rendszer bevált, hiszen 10 év alatt 8 százalékról 23 százalékra emelkedett a megújuló forrásokból termelt áram aránya, ugyanakkor a környezetbarát energia magasabb fogyasztói árat is jelent.

Az országos parlamenti választást szeptember 22-én tartják Németországban. A felmérések szerint a konzervatív CDU/CSU támogatottsága a legnagyobb. A jelenlegi erőviszonyok alapján a konzervatív pártszövetség várhatóan folytathatja a közös kormányzást az FDP-vel, vagy pedig nagykoalíció alakul, vagyis a CDU/CSU a szociáldemokratákkal alakít kormányt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG