BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. szeptember 9. 09:12

Elbocsátották Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterét, mert hiába próbálkozott az olajár felhajtásával.

Forrás: EPA/MOHAMED MESSARA

Szaúd-Arábia az elmúlt évtizedekben nem egyszer rengette meg a világgazdaságot, amikor szövetségeseivel összefogva visszavették az olajtermést s így ijesztően felszöktek az árak. Rijádnak azonban újabban azt kell tapasztalnia, hogy nem tudja már kedvére mozgatni az olajárat, írja a Der Spiegel. A szaúdiak az elmúlt hónapokban ismételten arra ösztönöztek más olajtermelő országokat, hogy a termelést visszafogva a jelenlegi hordónkénti 60 dollárról 80 dollárra hajtsák fel az árat. Az egyeztetések nem csak az OPEC, az olajtermelők kartellja keretében folytak, Khalid al-Fatih energiaügyi miniszter az oroszokkal is megegyezett a legutóbbi, augusztusi termelés-csökkentésben.

Az új a dologban, hogy mindez nem volt hatással az olajárra: az továbbra is 60-70 dollár között mozog, ami azt jelenti, hogy a szaúdi uralkodó fiának, Mohamed bin Szalmán koronahercegnek nem lesz elég pénze nagyra törő tervei megvalósításához. Kivételes áremelkedéseket csak válságok okoztak, amikor kiéleződött az amerikai-iráni feszültség, illetve zűrzavaros lett a helyzet Venezuelában.

Az árak alakulása miatt a 2016 óta hivatalban lévő  szaúdi energiaügyi miniszter most elveszíti állását. A Financial Times forrása szerint ez további növeli majd a feszültségeket a világ energia-piacán. A posztot a szaúdi uralkodó egy másik fia, Abdulaziz herceg veszi át, aki már hosszú ideje dolgozik a tárcánál. Abdulaziz korábban átvette a Saudi Aramco felügyeletét is.

A vezetés tőzsdére akarja vinni az óriásvállalatot, hogy így teremtsék meg az anyagi alapokat a programhoz, amellyel 2030-ra függetlenné akarják tenni az országot az energiahordozókból származó bevételektől. Ehhez persze megfelelő keretfeltételekre, főleg magas olajárra van szükség.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél