3p
Módosul a hulladéktörvény, hamarosan egy állami cég gyűjti majd be a szemétdíjat.

Ha ez megvalósul, akkor az katasztrófa Budapestnek

Több mint tízmilliárd forinttal kevesebb jutna vissza a nagy kalapból, ami gyorsan nehézségeket okozna mind a szemétszállításban, mind akár a hóeltakarításban, ha az állami holding szedné a szemétdíjat, és határozna az elosztásáról is. A fővárosi önkormányzat egyelőre nem tart attól, hogy cégét vagy díjbevételének jelentős részét lenyúlná az állam, a törvénytervezetet jegyző agrártárca nem válaszol - írja az Index.

Az új rend nagy vesztese a fővárosi FKF lenne, mivel úgy nyereséges, hogy jóval több pénzt szed be egy kuka kiürítéséért. Ezzel szemben a vidéki városok jelentős része üdvözli az elképzelést, mert cégeik veszteségesek. Az agrártárca törvényjavaslatából kiolvasható a centralizálási szándék, ami egy központi koordináló szerv létrehozásában testesülne meg, ami átvenné mind a szemétdíjak beszedését, valamint határozna az önkormányzatok hulladékgyűjtő cégeinek működésére visszajuttatott összegekről is.

Pro és kontra az FKF mellett

Egy 110 literes kuka begyűjtése mintegy 350 forintba kerül egy szemetescégnek, a főváros viszont mintegy 530 forintot szed be érte a lakosságtól.Egy, a törvényjavaslat előterjesztőjének szándékát ismerő forrásunk szerint ezt a többletpénzt osztanák szét a vidéki szemetescégek között, hogy finanszírozzák a veszteségüket.sokkal kisebb területen kell elszállítaniuk a hulladékot, mint mondjuk egy száz vidéki települést lefedő cégnek.

Arról pedig nincs szó, hogy bármi differencia lenne a visszagyűjtésért az államtól jövő kilónkénti díjazásban, mindenki ugyanazt kapja, az is, aki 15 kilométert megy hulladékért, meg az is, aki 150-et. Emellett viszont azt is fontos megjegyezni, hogy az FKF egy sor olyan feladatot lát el, ami más településeken nem merül fel, sokkal kevesebbe kerül, vagy nem a szemetescég dolga megcsinálni. A fővárosi cég egy komplett hulladékégetőt üzemeltet, finanszírozza a házhoz menő szelektív gyűjtést, a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, a karácsony utáni fenyőfabegyűjtést, a fővárosi utak, hidak takarítását - írja a lap.

Nápoly réme fenyeget

A tervezett törvényjavaslat értelmében az FKF jelenlegi 28 milliárdos bevétele helyett, csak 18 milliárdot tudna zsebre tenni. Ha a fővárosi cégtől megvonják ezt a 10 milliárd forintot, azaz a bevételének mintegy 40 százalékát, akkor telente nem jutna pénz a hóeltakarításra, nyárra pedig már a szemét elszállításával is gondok lehetnek, így könnyen Nápoly sorsára juthat Budapest, ahol jelenleg is hulladékhegyek lepik el az utcákat.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG