<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Módosul a hulladéktörvény, hamarosan egy állami cég gyűjti majd be a szemétdíjat.

Ha ez megvalósul, akkor az katasztrófa Budapestnek

Több mint tízmilliárd forinttal kevesebb jutna vissza a nagy kalapból, ami gyorsan nehézségeket okozna mind a szemétszállításban, mind akár a hóeltakarításban, ha az állami holding szedné a szemétdíjat, és határozna az elosztásáról is. A fővárosi önkormányzat egyelőre nem tart attól, hogy cégét vagy díjbevételének jelentős részét lenyúlná az állam, a törvénytervezetet jegyző agrártárca nem válaszol - írja az Index.

Az új rend nagy vesztese a fővárosi FKF lenne, mivel úgy nyereséges, hogy jóval több pénzt szed be egy kuka kiürítéséért. Ezzel szemben a vidéki városok jelentős része üdvözli az elképzelést, mert cégeik veszteségesek. Az agrártárca törvényjavaslatából kiolvasható a centralizálási szándék, ami egy központi koordináló szerv létrehozásában testesülne meg, ami átvenné mind a szemétdíjak beszedését, valamint határozna az önkormányzatok hulladékgyűjtő cégeinek működésére visszajuttatott összegekről is.

Pro és kontra az FKF mellett

Egy 110 literes kuka begyűjtése mintegy 350 forintba kerül egy szemetescégnek, a főváros viszont mintegy 530 forintot szed be érte a lakosságtól.Egy, a törvényjavaslat előterjesztőjének szándékát ismerő forrásunk szerint ezt a többletpénzt osztanák szét a vidéki szemetescégek között, hogy finanszírozzák a veszteségüket.sokkal kisebb területen kell elszállítaniuk a hulladékot, mint mondjuk egy száz vidéki települést lefedő cégnek.

Arról pedig nincs szó, hogy bármi differencia lenne a visszagyűjtésért az államtól jövő kilónkénti díjazásban, mindenki ugyanazt kapja, az is, aki 15 kilométert megy hulladékért, meg az is, aki 150-et. Emellett viszont azt is fontos megjegyezni, hogy az FKF egy sor olyan feladatot lát el, ami más településeken nem merül fel, sokkal kevesebbe kerül, vagy nem a szemetescég dolga megcsinálni. A fővárosi cég egy komplett hulladékégetőt üzemeltet, finanszírozza a házhoz menő szelektív gyűjtést, a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, a karácsony utáni fenyőfabegyűjtést, a fővárosi utak, hidak takarítását - írja a lap.

Nápoly réme fenyeget

A tervezett törvényjavaslat értelmében az FKF jelenlegi 28 milliárdos bevétele helyett, csak 18 milliárdot tudna zsebre tenni. Ha a fővárosi cégtől megvonják ezt a 10 milliárd forintot, azaz a bevételének mintegy 40 százalékát, akkor telente nem jutna pénz a hóeltakarításra, nyárra pedig már a szemét elszállításával is gondok lehetnek, így könnyen Nápoly sorsára juthat Budapest, ahol jelenleg is hulladékhegyek lepik el az utcákat.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrajnában ér véget a harci helikopterek korszaka?
Litván Dániel | 2022. augusztus 16. 05:47
Komoly veszteségek, alacsony hatékonyság. Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, de az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora?
Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG