3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szépen csökken a munkaerőpiac, de ideje lenne fékezni a közmunkaprogramot - a tőzsde nem érdekli ma a magyarokat, a kazáncsere annál inkább - gond lehet a 10 órás munkanappal - négyéves mélyponton jár az olajár és érdemes meggondolni, mennyire adósodunk el karácsonykor

A magánszférában is bővült a munkaerő-kereslet augusztus-októberben, de a közfoglalkoztatás továbbra is jelentősen hozzájárul a foglalkoztatási adatok javulásához. Ahogy arról beszámoltunk, bővült a foglalkoztatottság, kevesebb lett a munkanélküli, a munkanélküliségi ráta 2007 eleje óta nem látott szintre, 7,1 százalékra csökkent. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az adatokról elmondta:  elkezdett bővülni a privát szektor munkaerő-kereslete, a közmunkaprogramban pedig már nagyjából 200 ezren vesznek részt. A szakértő szerint ha jövőre még további 50 ezerrel növelik a közfoglalkoztatottak számát, megvan a veszélye, hogy bérinflációs folyamat indulhat el. Véleménye szerint inkább a program visszafogásán kellene elgondolkozni.

Hiába csökkent a munkanélküliség, semmi sem tudja most erősíteni a forintot, a kéthetes mélypontot úgy értük el, hogy a több feltörekvő deviza nem gyengült érdemben. Ma szabadságra ment egész Amerika a hálaadás napja miatt, a forgalom így alacsony.

Természetesen az amerikai tőzsdék is zárva vannak, sőt, pénteken is rövidített kereskedés lesz közép-európai idő szerint 19 óráig. A budapesti értéktőzsdén ezzel együtt is elképesztően alacsony a forgalom.

Ha a tőzsde iránt nem is érdeklődnek a magyarok, a kazáncsere annál jobban izgalomban tartja az országot. Mint eddig minden régióban, Észak-Magyarországon is villámgyorsan elkapkodták az állami támogatást a pályázók. Éjféltől lehetett jelentkezni, délelőtt már jelezte is a minisztérium: a forrás kimerült, felfüggesztik a pályázatot. Még holnap délelőtt 10-ig fogadják az anyagokat, amelyeket aztán rangsorolnak aszerint, mennyivel csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás. A következő körben a közép-dunántúli régió lakói adhatnak be pályázatokat, nekik is ajánljuk, hogy igyekezzenek - a menetrendet egyébként a képernyőn is láthatják.

A közszolgálati törvénnyel ellentétes a Miniszterelnökség 10 órás munkaideje - derül ki a mai lapok cikkeiből. A Magyar Nemzet írt korábban arról, hogy a Miniszterelnökségen 10 órás munkaidőt vezettek be, amely miatt már több családos munkavállaló is felmondott. A szakértők szerint a jogszabály úgy rendelkezik: hosszított munkaidőre ugyan kötelezhető minden közszolga, ám a napi 8 órás munkavégzési átlagot ekkor is tartani kell.

A karácsonyi bevásárlás előtt a jegybank átvizsgálja a hitelkártya- és személyi hitel hirdetéseket - a felügyelet azt vizsgálja, az érintettek betartják-e a teljes hiteldíjmutató meghatározására, számítására és közzétételére vonatkozó jogszabályi előírásokat.A jegybank kampányt is indít, amelyben figyelmezteti a polgárokat a felelős költésre: sokan például nem értik, hogyan működik a hitelkártya, hogyan lehet az, hogy bár törlesztik tartozásukat, mégsem csökken érdemben a követelés.

Végül a nap piaci sztorija: amióta zuhan az olaj ára a világpiacon, mindenki azt várja, mikor avatkozik be az OPEC azzal, hogy visszafogja a termelését - a mai ülés előtt azonban kiszivárgott, hogy nem fogják csökkenteni a kitermelést. A hír hatására azonnal ismét nagyot esett az olaj ára, szakértők szerint az amerikai könnyűolajfajta 60 dollárig eshet - utoljára 2009-ben járt ezen a szinten. Ma reggel már csak 72 dollárt ér egy hordó, míg júliusban még 100 dollár fölött járt a jegyzés - ahogy a charton is látják, 2010-ben volt utoljára ilyen mélyen az olajár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG