TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A köztársasági elnök nagyívű beszédet tart az ENSZ Klímacsúcson, miközben pár hónapja szétverték a hazai környezetvédelmi apparátust, a kormány pedig megvétózta az EU 2050-as klímacéljait. Moszkva a napokban figyelmeztetett, hogy az orosz arktikus térségben felolvadó fagyott altalajból radioaktív szennyeződés szabadulhat ki. Káncz Csaba jegyzete.

A hatályos Alaptörvény szerint „Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.”

Azt, hogy Áder János milyen szinten teljesíti alkotmányos és munkaköri kötelezettségét, többek között mutatja, hogy hazánk az EU második legkorruptabb országa, miközben a kormány ellen jogállami eljárás folyik az Európai Parlamentben. Ezek a fejlemények Ádert láthatóan csöppet sem zavarják, és helyette évek óta pótcselekvést folytatva a globális vízhelyzettel és klímaváltozással foglalkozik.

Áder tavaly márciusban a Víz Világfórum megnyitóján kifejtette, hogy ötből két ember a Földön már napjainkban is vízhiányos régióban él. Hozzétette, hogy az 1990 óta bekövetkezett ezer legpusztítóbb természeti katasztrófa 90 százaléka vízzel összefüggő volt. Ehhez képest Áder meg sem szólalt, amikor tavaly novemberben alapjaiban rendítették meg a hazai környezetvédelmi apparátust, egy lépésben az agrártárca környezetügyért felelős államtitkársága állományának 40 százalékát küldték el, a környezetvédelmi főosztályon például 17 dolgozó közül nyolcan kaptak felmondó levelet ügyfélkapujukra.

De tegnap megkezdődött New York-ban az ENSZ Klímacsúcs, és a köztársasági elnök újra elemében érzi magát. Áder az M1 csatornán vasárnap elmondta: most először fordult elő, hogy komoly hatalmi súllyal bíró, nagy országok nem kapnak szólási lehetőséget a csúcson.

Káncz Csaba

Véleménye szerint ez összefügghet Antonio Guterres ENSZ-főtitkár korábbi kérésével, amely szerint nem ünnepélyes beszédeket vár a tagországoktól, hanem konkrét cselekvési terveket, amelyek ráadásul a korábbi párizsi vállalásoknál nagyobb elköteleződést mutatnak. Magyarországnak elismerés, hogy felkérték a felszólalásra, és ezek szerint szövetségesként tekintenek rá a klímaváltozás elleni harcban – emelte ki az államfő.

Áder szavai után tényleg elkezdhetünk aggódni. Lehet, hogy a köztársasági elnök nem hallott arról, hogy az Orbán-kormány júniusban megvétózta az EU 2050-as klímacéljait? Márpedig miközben a hazai kormányt hidegen hagyják a klímaváltozás fejleményei, a Fidesz országgyűlési képviselői egyenesen bojkottálták a parlament múlt heti vitanapját a klímaváltozásról.

A hazai kormánypárt központi lapja pedig múlt szombaton - két nappal az ENSZ Klímacsúcs megnyitása előtt - egy hosszabb cikket közölt, amelynek összefoglalója a honlapján így hangzott: „A vízhiányhoz a világon semmi köze sincs a klímaváltozásnak. És a közeljövőben még biztosan sok ilyen és ehhez hasonló propagandát láthatunk és olvashatunk a haladó sajtóban.” Nos, remélhetően nem sodródunk a 2007-es eset megismétlődése felé, amikor Ádert megvádolták egy Orbán elleni politikai összeesküvésben való részvétellel.

A Földünk megborult ökológiai egyensúlyát azonban nem befolyásolják a kisstílű hazai PR-ujjgyakorlatok. Friss jelentések szerint szerte a világon közel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges időjárás miatt az idei év első felében. A hónap elején pedig az Orosz Környezetvédelmi Minisztérium figyelmeztetett arra, hogy az óriási ország kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világátlag, miközben az orosz arktikus térségben felolvadó fagyott altalajból radioaktív szennyeződés szabadulhat ki.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél