3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A NAV elnökének be kell számolnia cégügyéről - adóemelésekről dönthet a Parlament - valami történik az árampiacon: távozik a francia óriás, helyét egy ismerős cég veszi át - 9 éve húzódó tárgyalások zárultak le a Csendes-óceán táján

Az Országgyűlés mai ülésén tárgyalja a kedden elfogadni tervezett előterjesztéseket, köztük a kormány jövő évi adóváltoztatási javaslatait. Internetadó egyelőre nem lesz, a tömeges utcai tiltakozások után Orbán Viktor letett erről a tervről,  a reklámadó legfelső kulcsát viszont 40-ről 50 százalékra emelik, ami nem a nyereséget, hanem a bevételt terheli, így a világ egyik legmagasabb adóterhe lehet - az RTL Klub legnagyobb bánatára. Más adóemelések, új adók is érkeznek, mint a tisztálkodó szerekre kivetendő új adó, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése, a dohánygyártók újabb terhe, vagy a cafeteria adóterhének emelése.

Ha a magyar gazdaság stabil, vajon miért van szükség plusz bevételekre, adóemelésekre? Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ATV műsorában úgy reagált erre a felvetésre: vannak olyan adósságok, amelyeket törleszteni kell, és az államadósság - a szomszédos országokkal összevetve - még mindig túlságosan magas, emellett vannak olyan feladatok is, amelyekre az elmúlt években kevesebb támogatást tudtak biztosítani. Az állam most például 60 milliárd forint értékben vállal kezességet a 3-as metró felújítására, és 9 milliárd forintos támogatást is kap a BKV. Lapinformációk szerint Vida Ildikó NAV-elnök egy fantom betéti társaság kültagja volt a cég 2011-es kényszertörléséig - Varga Mihály erről is beszélt, elmondta: Vida valóban kültag volt egy cégnél, a miniszter írásos feljegyzést kér tőle az üggyel kapcsolatban.

Kivonul az áramkereskedésből a GDF Suez. A Napi Gazdaság a Gazdasági Versenyhivatalhoz benyújtott fúziós kérelem alapján azt írja: a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. veheti át a francia cég villamosenergia-kiskereskedelemmel foglalkozó portfólióját. A MET tulajdonosa 40 százalékban a Mol, 60 százalékban pedig offshore-szerű, Orbán Viktor kormányfőhöz közel álló Garancsi István cégét is magába foglaló hálózat.

Befejeződtek a tárgyalások Kína és Ausztrália között a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásról. A dokumentumot még hétfőn aláírják - jelentette be Tony Abbott ausztrál miniszterelnök Canberrában. A két fél kilenc éve tárgyal a megállapodásról, amely egy régebbi hatástanulmány szerint egy évtized alatt 18 milliárd dollárral növelheti köztük a kereskedelmet. Abbott egyelőre nem közölt részleteket a megállapodásról, de sajtóértesülések szerint annak értelmében a jövőben az ausztrál export 85 százaléka vámmentesen juthat be Kínába.

A július-szeptemberi negyedévben a japán GDP 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a megelőző negyedévi 7,3 százalékos visszaesés után. A GDP ilyen mértékű visszaesésére senki nem számított, a tokiói tőzsde Nikkei225 indexe így hétfőn három százalékot esett. Emellé ma kevés fontos makroadat párosul, így az európai tőzsdék is gyengén kezdték a napot. A budapesti tőzsdén alacsony forgalmú napra, enyhe csökkenésre számítanak a szakértők

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG