<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Aggasztó, hogy szeptemberben több mint 4 százalékkal csökkent éves szinten a magyar kivitel és behozatal, de a visszaesést részben naptárhatások okozták és pontos következtetést csak a szeptemberi ipari termelési adatok pénteki közlése után lehet alkotni - mondták banki elemző.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki közlése szerint éves szinten 4,3 százalékkal csökkent szeptemberben az euróban mért magyarországi kivitel, míg az import 4,6 százalékkal mérséklődött. A külkereskedelmi egyenleg októberben 739,1 millió többletet mutatott, kevesebbet az előző év hasonló időszaki 752,9 millió eurónál.

Pénteken tisztább lesz a kép, de...

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta: az egyenleg elmaradt az általa várt szinttől, és a kivitelben és behozatalban tapasztalt visszaesés mértéke "nem tűnik túl pozitív hírnek". Megjegyezte ugyanakkor, hogy az adatok nem veszik figyelembe, hogy szeptemberben kevesebb munkanap volt. "Csak a pénteki ipari termelési adatok alapján alkothatunk tiszta képet a szeptemberi folyamatokról" - értékelt az elemző.

A közgazdász szerint az idei év egészében magasabb lehet a külkereskedelmi többlet, mint 2011-ben, jóllehet - mint mondta - ennek a folyamatnak a másik oldala, hogy visszaesett a belföldi beruházás és a fogyasztás.

A külkermérleg javulhat az év végéig

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője az export és import volumenének "aggasztó" változását értékelve szintén a vélt naptárhatást emelte ki, s megjegyezte, hogy a naptárhatástól megtisztított mutatók vélhetően stagnálás közeli értéket mutatnak majd.

Az elemző szerint az év hátralevő részében a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól. "Ezért a külkereskedelem többlete javulhat az év végéig" - tette hozzá.

A Takarékbank az év egészében 7,3 milliárd euró többletre számít a tavalyi 7,06 milliárd után, jövőre pedig a többlet elérheti a 8,5 milliárd eurót.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG