<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az ukrán védelmi szervek szerint Oroszország koordinált támadásra készül, amely az egész világon éreztetheti hatását.

Ukrán kibervédelmi szervek szerint Oroszország országos, koordinált támadásra készül az ukrán vállalatok és állami szervek számítógépei ellen, az akció előkészítése pedig jelenleg is zajlik az egyes rendszerekbe épített „hátsó kapuk” segítségével. A támadás pénzügyi intézetek és energia hivatalok ellen irányítanák, a feltételezések szerint a kártékony kódokat pedig ugyanazon a napon akarják aktiválni a különböző szervereken – írja a Reuters.

Ennyire védtelen Európa, ha hackerekről van szó?

Az EP szerint hatalmas károkat okozhatnak az EU-nak a kibertámadások, mivel nincsenek egységes stratégiák a tagországok között. Tovább >>>

Az ukrán rendőrség jelenleg is nyomoz a hackerek mielőbbi azonosítása érdekében, a Kreml tagadja a vádakat. A védelmi szervek és a kibervédelmi cégek szoros figyelemmel követik a kiberveszélyeket Ukrajnában, ahol az idők során több igencsak kártékony program is elterjedt már. A „NotPetya” nevű vírus tavaly júniusban terjedt el az országban, ahol állami szervek és ukrán vállalatok után világszerte is számos cég szerverét bénította meg, ezzel világszerte több milliárd dolláros károkat okozva.

Készül az újabb világszintű támadás?

Védelmi szakértők szerint az ukrán vezetés félelmét is mutatja, hogy közzétették ezt a hírt, mivel a támadás komoly károkat okozhat, így szeretnék, ha az embereket nem érné felkészületlenül. Hozzátették: nem lehet egy ország határain belül tartani egy, az online térben terjedő vírust, így könnyen elképzelhető, hogy újabb világszintű támadásra készülhetünk.

hirdetés

Az év eleje óta megfigyelhető jelenség, hogy hivatalos állami szervek emailjeiben is megjelennek kártékony kódok, valamint olyan klónweboldalakat is találtak, amely más hivatalos oldalt lemásolva elhitetik a felhasználókkal, hogy a hiteles oldalon adják meg személyes adataikat.  A szakértők szerint a mostani vizsgálatok során sikerült azonosítani a kártékony malware-t, a bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy koordinált támadásra készülnek Ukrajna ellen.

A mostani támadás volumene felérhet a NotPetya okozta károkkal, a mostani támadás pedig túl szinkronizált és túl drága, hogy önálló hackerekről legyen szó – mondta Serhiy Demedyuk kibervédelmi szakértő. Hozzátette: állami segítség nélkül ez nem jöhetne létre – és most kifejezetten Oroszországról beszélek. Minden információ, amibe akadtunk, az oroszokhoz köthető. Ukrajna azonban már sokkal felkészültebb ilyen jellegű támadásokra, köszönhetően az USA, Nagy-Britannia és a NATO segítségének.

Éjjel lecsaptak a hackerek - rengeteg bitcoint loptak el

Meghekkelték az éjjel a Bithumb virtuális kriptodeviza-kereskedési központot, és onnan 35 milliárd vont, mintegy 31,51 millió dollárt loptak el - közölte szerdán reggel a Bithumb. Részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Újabb lépést tett az MNB - folytatódik az emelés
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 14:55
Bár ezúttal nem az alapkamat további emeléséről, hanem a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a Monetáris Tanács.
Makro / Külgazdaság A magyar konzulátusok cáfolták, hogy Ausztria januártól nem fogadja el a PCR-teszteket
Hollós János | 2021. november 30. 14:11
A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.
Makro / Külgazdaság Nem kell izgulnunk a szupervariáns miatt az EMA vezére szerint
Wéber Balázs | 2021. november 30. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron ellen. Ha pedig mégis szükségessé válik, 3-4 hónap alatt jóvá tudják hagyni a módosított oltóanyagokat. A Moderna vakcinagyártó főnöke eközben azt mondta: a jelenlegi oltóanyagok kevésbé lehetnek hatékonyak az új variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság A vendéglátósoknak majdnem 10 százalékkal magasabb a keresete, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:58
Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Egyelőre úgy néz ki, a terv szerint csökkenthető tovább az államadósság
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:03
Az Állami Számvevőszék ugyanakkor figyelmeztet: egy esetleges zárás visszavetheti a karácsony előtti fogyasztást, de a beruházásokra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló