3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jó hírt hozok az autósok felének és a panellakás-tulajdonosoknak - meglepő fordulat történt egy devizahitel-perben - komoly bírságot kapott a fogyasztók megtévesztéséért a Vodafone

Másfél hete a benzin és a gázolaj is olcsóbb lett, most csak az egyik üzemanyagfajta árát csökkentik - ennek is örülhetünk, rosszabbat vártunk. A forint korábbi gyengülése miatt a szakértők előzetesen úgy számoltak, hogy nem változnak most az üzemanyagárak - a Mol döntése tehát kellemes meglepetés a dízeleseknek. Gázolajat így tehát átlagosan 415 forintért tankolhatunk, a benzin átlagára marad 412 forint körül.

Rekordhónappal kezdődött az ősz az ingatlanpiacon, több mint 10 ezer ingatlan-adásvételről számolt be a Duna House. A számok hátterét elemezve azt látjuk: a panellakások árindexe is felfelé mozdult, hároméves csúcson jár. Ezen belül a legmeredekebben a fővárosi panelek árai nőttek. A harmadik negyedévben Közép-Magyarországon keltek el a panellakások, 168 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, a másik véglet Észak-Magyarország, ahol csak 107 ezer forint a panellakások négyzetmétere átlagosan. Hogy az ország többi részében hogyan alakultak a számok, illetve a téglalakások piacán mi a helyzet, azt vezető cikkünkből megtudhatják.

Újabb céget bírságolt meg az MNB: a felügyelet azt közölte, hogy a Kancellár Globális Piacok Kft. bejelentés nélkül végzett tőkepiaci közvetítői tevékenységet a londoni székhelyű City Credit Capital részére. Azonnali hatállyal megtiltották a jogosulatlan tevékenység folytatását, és 60 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabtak a cégre.

Régóta folynak a a devizahitel-perek, de ma is történt valami olyasmi, ami eddig még nem: hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új tárgyalásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a Fővárosi Ítélőtábla az UCB Ingatlanhitel magyar állam ellen indított perében - azt az elsőfokú ítéletet helyezték hatályon kívül, amelyben részlegesen a pénzintézetnek adott igazat a bíróság az állammal szemben. Azért döntöttek így, mert az elsőfokú ítélet indoklása hiányos, ezt ugyan még másodfokon lehetett volna pótolni, de az eljárásjogi szabálysértés miatt újra kell tárgyalni az ügyet. Ami pedig még ma került terítékre: a Raiffeisen Lízing ügyében október 22-ére halasztotta a döntést az ítélőtábla, az MKB ügyében pedig még várjuk a híreket.

A növekedési hitelprogram második szakaszában részt vevő hitelintézetek októberig 402,7 milliárd forint összegű szerződést kötöttek a vállalkozásokkal - ennek csaknem 98 százaléka új hitel. Ennek közel kétharmada új beruházási hitel vagy lízing, negyede új forgóeszközhitel, míg az uniós támogatások előfinanszírozására folyósított hitelek aránya 15%. Ahogy azt a grafikonon is láthatják, a hitelek közel háromnegyede a mezőgazdaságba, a kereskedelembe illetve a feldolgozóiparba áramlik.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a Vodafone négy hónapon át a Vodafone RED VitaMAX tarifacsomag reklámjaiban fontos információkat hallgatott el, így megtévesztette a fogyasztókat. A 7 ezer forint feletti feltöltésekre 30 napig korlátlan beszélgetést és SMS-eket ígértek, a 30 nap elteltével viszont nem csak ez az egyenleg járt le, hanem az esetleg más tarifacsomagban feltöltött korábbi összegek is elvesztek. A Versenyhivatal komoly bírságot szabott ki: 110 milliót kell fizetnie a telekom-cégnek.

Ma is jó napja van a forintnak, az euró jegyzése délelőtt 307 forintnál járt, innen ugyan visszapattant az árfolyam, de nem került messzire.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Komoly mellékhatása van az eltévedt orosz rakétáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:42
Kerülik a turisták, különösen a külföldi látogatók a Duna deltájában lévő településeket, amelyek környékén korábban eltévedt orosz rakéták csapódtak be.
Makro / Külgazdaság Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 12:12
Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá. 
Makro / Külgazdaság Mindenki villanyautózni fog?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 11:26
Az elektromos autók a vártnál lassabban, de egyre nagyobb szerelet kérnek maguknak. Persze van egy csomó kihívás, elég csak a magas árra és a finanszírozásra, az áramkutak hiányára, a hatótáv-félelmekre gondolni. Egyebek mellett ezek a kérdések lesznek terítéken a Privátbankár, az Mfor és a piac és Profit kiadója, a Klasszis Lapcsoport által szervezett hiánypótló,  "E" mint energia című május 16-án sorra kerülő konferencia villanyautó-szekciójában. 
Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG