4p
A hírek szerint hamarosan újabb bank kerül állami kézbe - az OTP ma jelentett, a vezetés elégedett, az elemzők és a befektetők kevésbé - újabb pénzügyi vállalkozásokhoz költözött be a felügyelet

Mi is írtunk már a pletykákról, most újabb értesülések jelzik: állami kézbe kerülhet a Budapest Bank, állítólag már hétfőn bejelentik az adásvételt. A magyar kormány azt tervezi, hogy megveszi a GE Capital helyi leányvállalatát, a Budapest Bankot - a Reuters hírügynökség értesülését a napi.hu szemlézi. A Reuters két, az ügyhöz közel álló két forrásra hivatkozik. Csütörtökön a 444.hu is beszámolt már a hírről. A sztori nem most került elő először - évek óta folyamatosan vannak hírek arról, hogy a GE Money nem igazán lát perspektívát a régiós érdekeltségekben, a lépés pedig beleillene a kormány koncepciójába, miszerint a bankszektorban meglévő állami befolyást tovább növelnék.

Összességében elégedettek az OTP-ben a szeptember végi adatokkal: a hazai banküzem az egyedi tételek nélkül kiválóan menne - ugranak a jelzáloghitel-kihelyezések és stabilan emelkedik a vállalati hitelezésben a bank súlya. Oroszországban és Ukrajnában a gondok mögött szintén vannak bíztató elemek. Az elemzői várakozásoknál 19 százalékkal jobb OTP eredményről tartott sajtótájékoztatón Bencsik László vezérigazgató-helyettes nem felejtette el kiemelni, hogy az OTP 11,9 százalékos tőkemegfelelési mutatója messze jobb, mint a hazánkban jelen lévő hitelintézeteké.

Az elemzők ennek ellenére nem boldogok. Bár az eredménysorok összességében nem alakultak rosszul, a kilátások nem túl kedvezőek Gyurcsik Attila szerint. Mind a magyar mind a bolgár operáció teljesítménye a csúcson jár, ugyanakkor a jelentős javulást most teljes egészében elvitte a hanyatló orosz és ukrán bank - hívta fel a figyelmet a Concorde szakembere.

Újabb pénzügyi vállalkozásoknál vette át az irányítást a felügyelet: a Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltatóhoz és a Platinium Pénzügyi Szolgáltatóházhoz felügyeleti biztosokat rendeltek ki. A jegybank közlése szerint az intézkedéseket a pénzügyi vállalkozások tőkehelyzete és a jogszerű működés szavatolásának szükségessége indokolta. Egyéb korlátozó intézkedések egyelőre nem léptek életbe, így például akinek hitele van a cégeknél, annak továbbra is fizetnie kell a törlesztőrészleteket.

Egyszerűsödhet az ingyenes készpénzfelvételi eljárás bankváltás esetén, a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelettervezete szerint aki az új bankjánál is élni akar a lehetőséggel, nem kell visszavonnia az előző banknál tett ilyen nyilatkozatát, mivel az új nyilatkozat automatikusan érvényteleníti a korábbit. Aki viszont jogosulatlanul él az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, azzal szemben a bank jogosult az ingyenes készpénzfelvétel díját, költségét visszamenőleg, egy összegben érvényesíteni.

A NAV szerint nem ér sokat az amerikai követség által átadott dokumentum, ők nagyon igyekeznek felderíteni az áfacsalásokat és a korrupciót. A kormány csütörtökön tette közzé azt a dokumentumot, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel, melyek után érdemi választ sem a NAV-tól, sem a kormányzattól nem kaptak. Az adóhatóság szerint viszont a dokumentum nem tényekre, hanem híresztelésekre és vélelmekre alapozott, úgy látják: az állítólagos korrupció alátámasztására felszínes, hiányos, több helyen téves információkkal szolgál, az adóhatóság pedig folyamatosan deríti fel a áfacsalással kapcsolatos ügyeket.

125 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a Vodafone-t a „Legek Hálózata” összehasonlító reklámja miatt. A GVH szerint ezzel azt az üzenetet közvetítették, hogy a Vodafone-nak van a legjobb, a leggyorsabb adathálózata, ezt azonban nem tudták megfelelően alátámasztani, a reklámokban szereplő helyszínek közül csak a Szőkedencsi temetőben álló fánál tudta bizonyítani, hogy megfelelő 3G lefedettséggel rendelkezik. A Vodafone viszont nem ért egyet a Versenyhivatal által kiszabott bírsággal, ezért bírósághoz fordulnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autó. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
Makro / Külgazdaság A cascót is ellehetetleníti az extraprofitadó
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 17:08
Esztergomban tartották a XX. Biztosításszakmai Konferenciát, melyet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szervezett. Az elmúlt évek értékelése mellett a közeljövő is szóba került, kiemelten az extraprofitadónak a szektorra gyakorolt káros hatása.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, számíthatunk-e gazdasági fellendülésre
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 13:33
A Beszerzési Menedzser Index értéke növekedett augusztushoz képest, de még mindig 50 alatti értéket mutat, és nem éri el sem a hosszú távú, sem a hároméves szeptemberi átlagot.
Makro / Külgazdaság Az egészségbiztosításba való befektetés ma már elengedhetetlen
Natív tartalom | 2024. október 1. 09:59
Ismeri azt a közmondást, hogy az egészséges embernek ezer kívánsága van, míg a betegnek csupán egy?
Makro / Külgazdaság Ezért sokkal jobb a németeknek, mint nekünk
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 15:59
Az elemzők által vártnál jelentősebben lassult a németországi infláció szeptemberben éves szinten a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Új határkeresztező infrastruktúra épülhet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 14:48
Budapesten tárgyalt az új ukrán külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Hiába a kibékülés Brüsszellel, Lengyelországban sincs kolbászból a kerítés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 11:19
Tavaly december óta nem mértek ilyen rossz adatot.
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a baj kínai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 10:04
Ötödik hónapja nem tud kimászni a gödörből a kínai feldolgozóipar.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG