<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az építőipar termelése még nő, ugyanakkor a csökkenő rendelésállomány az év második felére az ágazat teljesítményének mérséklődését vetíti előre.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilisban 10,8 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz képest.

A márciusival összehasonlítva 1,2 százalékkal kisebb volt az építőipari termelés volumene a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint. Az áprilisban kötött új szerződések volumene 10,6 százalékkal, a teljes rendelésállomány 38,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.


Egyre kevesebb új szerződés

Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint az építőipar lendülete továbbra is megvan, az ágazat a másfél-két éve megkötött szerződéseit teljesíti. Ugyanakkor nyolc hónapja folyamatosan csökken az újonnan megkötött szerződések volumene.

A nagyértékű szerződéseket az év közepéig az építőipar teljesíti, de az új szerződések volumenének csökkenése miatt könnyen előfordulhat, hogy az év második felében negatívra válthatnak az építőipar havi termelési mutatói. Az ÉVOSZ elnöke összességében arra számít, hogy jó esetben az építőipar 2015-ben meg tudja ismételni a múlt évi 2100 milliárd forintos termelési értékét.

Kevés házépítés, felújítás

A kivitelezői oldalon pozitív változás a lakásépítésben, lakásfelújításban még nem érzékelhető. Ugyanakkor a szakma arra számít, hogy az év második felében a lakosság megrendelőként a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb mértékben lesz jelen a lakásépítési és felújítási piacon.

A megszokott kettősség

Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén kiemelte az építőipari adatokat jellemző kettősséget. Jelentősen nő a termelés, miközben az új rendelések volumene, illetve a teljes rendelésállomány erőteljes csökkenést mutat.

A szakértő úgy véli, hogy egy-két jó hónapja még lesz az ágazatnak, de a termelés is követni fogja a rendelésállomány csökkenését. Az év második felétől, illetve 2016-ban inkább kedvezőtlen adatok jelennek majd meg, csökkenő termelési volumenre lehet számítani.

Balatoni András arra számít, hogy az új uniós pályázatok hatása legkorábban 2016 második felében jelenhet meg az építőipar adataiban. Ugyanakkor hangsúlyozta, bízik abban, hogy lesz bővülés az építőiparban, a 2016-os év meghozza a lakáspiaci fordulatot, elindulhatnak a lakossági beruházások.

Hiányzik az állami pénz a szektorból

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője kiemelte, a legfrissebb adatok arra utalnak, hogy lassulóban van az építőipari növekedés.

Az építőipart a múlt évben több hónapban is kétszámjegyű növekedéshez segítő közműfejlesztések, út- és vasútépítések szerepe mérséklődött.

Tavaly az ágazat magas szinten használta fel az uniós pénzeket a beruházásokhoz, ez a tényező az idén visszafogottabban hajtja a szektort.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos