3p

Az Európai Bizottság elfogadta 2024-es humanitárius költségvetését, ami szerint az Európai Unió idén több mint 1,8 milliárd euró (mintegy 685 milliárd forint) humanitárius támogatást nyújt világszerte - jelentette be az uniós bizottság hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint a támogatás előző éves mértékének fenntartására azért van szükség, mert a becslések szerint 2024-ben csaknem 300 millió embernek lesz szükséges humanitárius segítségre a világban. Az Európai Unió humanitárius segélyeiből 2024-ben csaknem 200 millió euró jut a lakhelyüket elhagyni kényszerülő lakosság számára, az élelmezésre, az akut és krónikus alultápláltság és a természeti veszélyek és a visszatérő járványok következményeinek kezelésére a Száhel-övezet - Burkina Faso, Mali, Mauritánia és Niger -, a Csád-tó medencéje - Csád, Kamerun és Nigéria - országaiban, valamint a Közép-afrikai Köztársaságban.

Menekült palesztin gyerekek várnak élelemosztásra egy rafahi menekülttáborban a Gázai övezetben. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD
Menekült palesztin gyerekek várnak élelemosztásra egy rafahi menekülttáborban a Gázai övezetben. Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

Az EU körülbelül 346 millió euróval támogatja azokat a Kelet- és Dél-Afrikában élőket, akiknek életét fegyveres konfliktusok veszélyeztetik, valamint azokat, akik szélsőséges időjárási események és kiújuló fegyveres konfliktusok miatt kényszerültek lakóhelyük elhagyására Szudánban, Dél-Szudánban, Ugandában, Madagaszkáron, Mozambikban, Kenyában és Afrika szarván - Dzsibutiban, Etiópiában, és Szomáliában.

Csaknem 470 millió eurós uniós humanitárius finanszírozást osztanak ki a Közel-Keleten a gázai humanitárius szükségletekre és a palesztin polgári lakosság megsegítésére, valamint a Szíriában, Libanonban, Jemenben, illetve Észak-Afrikában.

Az EU mintegy 115 millió eurót fordít elsősorban az ukrajnai háború humanitárius következményeinek kezelésére, valamint humanitárius kezdeményezések finanszírozására a Nyugat-Balkánon és a Kaukázusban, valamint a szíriai válság hatásaira és tavalyi földrengések óta is fennálló szükségletek fedezésére Törökországban.

Dél-Ázsia és a csendes-óceáni térség lakosságát 186 millió eurós humanitárius támogatás segíti idén. A finanszírozás főként a mianmari, bangladesi és a Fülöp-szigeteki erőfeszítéseket támogatja. Közép- és Dél-Amerika humanitárius kezdeményezéseinek támogatására az EU 111,6 millió eurót különített el. Ebből a támogatási csomagból részesül a Karib-térség is - írták. A finanszírozás fenntartására azért van szükség, mert továbbra is érződik a venezuelai és a haiti válság hatása, a kolumbiai fegyveres konfliktusok humanitárius következménye, valamint folytatódik az erőszak Mexikóban és Ecuadorban.

Az Európai Unió körülbelül 315 millió eurót tart fenn a hirtelen fellépő vészhelyzetek és az év során esetlegesen felvetődő, előre nem látható humanitárius válságok kezelésére. Emellett az EU több mint 98 millió eurót fordít humanitárius kezdeményezések és partnerségek támogatására, valamint a fokozott reagálási képesség fenntartására. (MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Újabb jelzés érkezett: eljött a tűzszünet ideje Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 17:32
Törökország szerint úgy kell megkezdeni a tűzszüneti tárgyalásokat, hogy közben nem ismerik el az orosz megszállást. Navalnij sírja kezd zarándokhellyé válni. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Robbanásokról számoltak be a Krímben, jelentős orosz károkról beszélnek
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 15:59
Egy orosz olajraktár közelében történt robbanásokról számoltak be helyiek videói alapján, de egyelőre senki sem erősítette meg az értesülést.
Makro / Külgazdaság Az izraeli miniszterelnök aláássa Joe Biden kampányát
Káncz Csaba | 2024. március 3. 14:48
Az amerikai elnök tudja, hogy Netanjahuval nem képzelhető el hosszú távú megoldás és béke a térségben. De a kampányoló Bidennek rövid és középtávú nyugalomra van szüksége a térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Percek alatt tűzesőt zúdított a Gázai övezetre Izrael
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 13:47
Percek alatt ötven célpontra mért csapást az izraeli hadsereg. Közben azt állítják, nem szándékosan okozták a csütörtöki tömeges haláleseteket egy segélyosztás helyszínén.
Makro / Külgazdaság Donald Trumpot senki sem tudja megállítani?
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:35
Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG