<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A Zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták irányába nyitott, az EU-szkeptikusoktól viszont elhatárolódott Ursula von der Leyen ma délelőtt az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa beszédében ambiciózus környezetvédelmi célokat, minimálbért és a jogállam betartatását szolgáló új mechanizmust ígért. Von der Leyennek megválasztásához a szociáldemokrata és a liberális képviselők voksaira is szüksége van.
Ursula von der Leyen ma délelőtt az EP plenáris ülésén. MTI/Koszticsák Szilárd

Európa olyan, mint egy hosszú házasság: a szerelem már nem lesz nagyobb, viszont elmélyül – jelentette ki Ursula von der Leyen édesapját idézve Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott programbeszédében. Az EP-képviselők ma szavaznak majd arról, hogy  – az Európai Tanács akaratának megfelelően – a német védelmi miniszter legyen-e az Európai Bizottság új elnöke.

Ursula von der Leyen, aki három különböző nyelven (franciául, németül és angolul) tartotta beszédét, kifejtette: Európa ma számos kihívás előtt áll, a klímaváltozástól kezdve a demográfiai változásokon át az autoriter rezsimek fokozódó népszerűségéig. Szerinte az a megoldás, ha Európa újra „felfedezi az egységét.”

Ambíciózus klímacélok

A klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban elmondta: szeretné megalkotni a kontinens első klímavédelmi törvényét, és 2030-ig 50-55 százalékkal csökkenteni kívánja a széndioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Elnökségem első 100 napjában kidolgoznék egy zöld dealt Európa számára

- jelentette ki Ursula von der Leyen.

Minimálbért ígér

A német védelmi miniszter azonban nem csak zöldebb, hanem igazságosabb Európát is ígért, ami egybevág a zöldpárti és a szociáldemokrata képviselők elképzeléseivel is.

Azt mondta: nagyobb társadalmi egyenlőségre van szükség, jobban meg kell például adóztatni a nagy technológiai óriásokat. Szerinte elfogadhatatlan, hogy miközben ezek a cégek profitálnak az európai oktatási rendszerből, alig fizetnek adót.

Von der Leyen beszélt arról is, hogy egész Európában be kellene vezetni a minimálbért:

Minden teljes munkaidőben dolgozó embernek garantálni kell a minimálbért, amelyből meg is tud élni.

Szerinte az eddiginél jobban kell segíteni a munkanélkülieket, különösen a fiatalokat, és gondoskodni kell arról is, hogy minden gyermek hozzáférhessen egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz.

Új mechanizmus a jogállam érdekében

Az Európai Tanács által jelölt pollitikus kiemelte azt is, hogy az uniós jogok betartása tekintetében nem hajlandó kompromisszumokra. Ez az ígéret szintén egybevág a szociáldemokrata, a zöldpárti és a liberális képviselők követeléseivel, miszerint az Európai Bizottságnak az eddiginél határozottabban kell fellépnie a jogállamot szerintük megsértő tagállamokkal szemben (ebben a tekintetben  főleg Magyarországot és Lengyelországot szokták emlegetni).

Az EU elmélyítését pártoló, föderalista politikus új, uniós szintű mechanizmus bevezetését is támogatja a jogállamiság érdekében, amelyet az Európai Bizottság felügyelne. Erről további részleteket nem árult el.

Pártolja a legális bevándorlást

Megemlítette azt is, hogy az EU-nak kötelessége életeket menteni a Földközi-tengeren – utalva az Afrikából csónakokon és hajókon Európába érkező emberekre –, és lehetőséget kell biztosítania a legális bevándorlásra. Új migrációs paktumra, közös menekültügyi rendszerre és empátiára van szükség, hangoztatta.

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy fel kell lépni az embercsempészek ellen, meg kell erősíteni a külső határok védelmét, és csökkenteni kell az illegális migrációt.

A külpolitikával kapcsolatban kiemelte: az együttműködést a NATO-val sarokkőnek tekinti, transzatlanti irányba elkötelezett, a Brexitről született brit döntést pedig sajnálja ugyan, de elfogadja. Elképzelhetőnek nevezte, hogy indokolt esetben ismét kitolják a brit kilépés dátumát.

Éljen sokáig Európa!

– mondta végül három nyelven von der Leyen, akit korábban Orbán Viktor kormányfő is támogatásáról biztosított.  

Akik (talán) megszavazzák...

Manfred Weber néppárti frakcióvezető – a pártcsalád korábbi csúcsjelöltje – felszólalásában azt ígérte, hogy a Néppárt egységesen támogatni fogja von der Leyent. Dacian Ciolos, a liberális frakció vezetője szintén arról beszélt, hogy feltételekkel, de hajlandók megszavazni.

A szociáldemokrata képviselőcsoport viszont csak ma délután fog dönteni erről Iratxe García Pérez frakcióvezető szerint. Szintén nyitva hagyta a támogatás kérdését az EU-szkeptikus, nemzeti-konzervatív pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformisták frakciója.

... és akik nem

Biztosan nem fogják megszavazni von der Leyent a Zöldek, a radikális baloldali Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, valamint az EU-szkeptikus, radikális jobboldali Identitás és Demokrácia. Utóbbi képviseletében Jörg Meuthen azt mondta: von der Leyen nem alkalmas a feladatra, amit a német védelmi minisztérium élén eltöltött évei is bizonyítanak. Szerinte a német hadseregnél fellélegeztek, amikor kiderült, hogy távozik a posztjáról.

Az elnökjelölt erre azt válaszolta: megkönnyebbült, hogy nem kap majd voksot tőle/tőlük.

Von der Leyenről ma délután hat órakor szavaznak az EP-képviselők. Megválasztásához 374  igen voks szükséges.

Ki az az Ursula von der Leyen? Akkor most Orbán Viktor győzött? Tényleg jó neki, hogy ő lehet Európa főnöke? Jobb lesz-e mint Jean-Claude Juncker? Videókommentárunk a témában:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos