<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták irányába nyitott, az EU-szkeptikusoktól viszont elhatárolódott Ursula von der Leyen ma délelőtt az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa beszédében ambiciózus környezetvédelmi célokat, minimálbért és a jogállam betartatását szolgáló új mechanizmust ígért. Von der Leyennek megválasztásához a szociáldemokrata és a liberális képviselők voksaira is szüksége van.
Ursula von der Leyen ma délelőtt az EP plenáris ülésén. MTI/Koszticsák Szilárd

Európa olyan, mint egy hosszú házasság: a szerelem már nem lesz nagyobb, viszont elmélyül – jelentette ki Ursula von der Leyen édesapját idézve Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott programbeszédében. Az EP-képviselők ma szavaznak majd arról, hogy  – az Európai Tanács akaratának megfelelően – a német védelmi miniszter legyen-e az Európai Bizottság új elnöke.

Ursula von der Leyen, aki három különböző nyelven (franciául, németül és angolul) tartotta beszédét, kifejtette: Európa ma számos kihívás előtt áll, a klímaváltozástól kezdve a demográfiai változásokon át az autoriter rezsimek fokozódó népszerűségéig. Szerinte az a megoldás, ha Európa újra „felfedezi az egységét.”

Ambíciózus klímacélok

A klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban elmondta: szeretné megalkotni a kontinens első klímavédelmi törvényét, és 2030-ig 50-55 százalékkal csökkenteni kívánja a széndioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Elnökségem első 100 napjában kidolgoznék egy zöld dealt Európa számára

- jelentette ki Ursula von der Leyen.

Minimálbért ígér

A német védelmi miniszter azonban nem csak zöldebb, hanem igazságosabb Európát is ígért, ami egybevág a zöldpárti és a szociáldemokrata képviselők elképzeléseivel is.

Azt mondta: nagyobb társadalmi egyenlőségre van szükség, jobban meg kell például adóztatni a nagy technológiai óriásokat. Szerinte elfogadhatatlan, hogy miközben ezek a cégek profitálnak az európai oktatási rendszerből, alig fizetnek adót.

Von der Leyen beszélt arról is, hogy egész Európában be kellene vezetni a minimálbért:

Minden teljes munkaidőben dolgozó embernek garantálni kell a minimálbért, amelyből meg is tud élni.

Szerinte az eddiginél jobban kell segíteni a munkanélkülieket, különösen a fiatalokat, és gondoskodni kell arról is, hogy minden gyermek hozzáférhessen egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz.

Új mechanizmus a jogállam érdekében

Az Európai Tanács által jelölt pollitikus kiemelte azt is, hogy az uniós jogok betartása tekintetében nem hajlandó kompromisszumokra. Ez az ígéret szintén egybevág a szociáldemokrata, a zöldpárti és a liberális képviselők követeléseivel, miszerint az Európai Bizottságnak az eddiginél határozottabban kell fellépnie a jogállamot szerintük megsértő tagállamokkal szemben (ebben a tekintetben  főleg Magyarországot és Lengyelországot szokták emlegetni).

Az EU elmélyítését pártoló, föderalista politikus új, uniós szintű mechanizmus bevezetését is támogatja a jogállamiság érdekében, amelyet az Európai Bizottság felügyelne. Erről további részleteket nem árult el.

Pártolja a legális bevándorlást

Megemlítette azt is, hogy az EU-nak kötelessége életeket menteni a Földközi-tengeren – utalva az Afrikából csónakokon és hajókon Európába érkező emberekre –, és lehetőséget kell biztosítania a legális bevándorlásra. Új migrációs paktumra, közös menekültügyi rendszerre és empátiára van szükség, hangoztatta.

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy fel kell lépni az embercsempészek ellen, meg kell erősíteni a külső határok védelmét, és csökkenteni kell az illegális migrációt.

A külpolitikával kapcsolatban kiemelte: az együttműködést a NATO-val sarokkőnek tekinti, transzatlanti irányba elkötelezett, a Brexitről született brit döntést pedig sajnálja ugyan, de elfogadja. Elképzelhetőnek nevezte, hogy indokolt esetben ismét kitolják a brit kilépés dátumát.

Éljen sokáig Európa!

– mondta végül három nyelven von der Leyen, akit korábban Orbán Viktor kormányfő is támogatásáról biztosított.  

Akik (talán) megszavazzák...

Manfred Weber néppárti frakcióvezető – a pártcsalád korábbi csúcsjelöltje – felszólalásában azt ígérte, hogy a Néppárt egységesen támogatni fogja von der Leyent. Dacian Ciolos, a liberális frakció vezetője szintén arról beszélt, hogy feltételekkel, de hajlandók megszavazni.

A szociáldemokrata képviselőcsoport viszont csak ma délután fog dönteni erről Iratxe García Pérez frakcióvezető szerint. Szintén nyitva hagyta a támogatás kérdését az EU-szkeptikus, nemzeti-konzervatív pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformisták frakciója.

... és akik nem

Biztosan nem fogják megszavazni von der Leyent a Zöldek, a radikális baloldali Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, valamint az EU-szkeptikus, radikális jobboldali Identitás és Demokrácia. Utóbbi képviseletében Jörg Meuthen azt mondta: von der Leyen nem alkalmas a feladatra, amit a német védelmi minisztérium élén eltöltött évei is bizonyítanak. Szerinte a német hadseregnél fellélegeztek, amikor kiderült, hogy távozik a posztjáról.

Az elnökjelölt erre azt válaszolta: megkönnyebbült, hogy nem kap majd voksot tőle/tőlük.

Von der Leyenről ma délután hat órakor szavaznak az EP-képviselők. Megválasztásához 374  igen voks szükséges.

Ki az az Ursula von der Leyen? Akkor most Orbán Viktor győzött? Tényleg jó neki, hogy ő lehet Európa főnöke? Jobb lesz-e mint Jean-Claude Juncker? Videókommentárunk a témában:

Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG