BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 16. 13:09

A Zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták irányába nyitott, az EU-szkeptikusoktól viszont elhatárolódott Ursula von der Leyen ma délelőtt az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa beszédében ambiciózus környezetvédelmi célokat, minimálbért és a jogállam betartatását szolgáló új mechanizmust ígért. Von der Leyennek megválasztásához a szociáldemokrata és a liberális képviselők voksaira is szüksége van.

Ursula von der Leyen ma délelőtt az EP plenáris ülésén. MTI/Koszticsák Szilárd

Európa olyan, mint egy hosszú házasság: a szerelem már nem lesz nagyobb, viszont elmélyül – jelentette ki Ursula von der Leyen édesapját idézve Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott programbeszédében. Az EP-képviselők ma szavaznak majd arról, hogy  – az Európai Tanács akaratának megfelelően – a német védelmi miniszter legyen-e az Európai Bizottság új elnöke.

Ursula von der Leyen, aki három különböző nyelven (franciául, németül és angolul) tartotta beszédét, kifejtette: Európa ma számos kihívás előtt áll, a klímaváltozástól kezdve a demográfiai változásokon át az autoriter rezsimek fokozódó népszerűségéig. Szerinte az a megoldás, ha Európa újra „felfedezi az egységét.”

Ambíciózus klímacélok

A klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban elmondta: szeretné megalkotni a kontinens első klímavédelmi törvényét, és 2030-ig 50-55 százalékkal csökkenteni kívánja a széndioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Elnökségem első 100 napjában kidolgoznék egy zöld dealt Európa számára

- jelentette ki Ursula von der Leyen.

Minimálbért ígér

A német védelmi miniszter azonban nem csak zöldebb, hanem igazságosabb Európát is ígért, ami egybevág a zöldpárti és a szociáldemokrata képviselők elképzeléseivel is.

Azt mondta: nagyobb társadalmi egyenlőségre van szükség, jobban meg kell például adóztatni a nagy technológiai óriásokat. Szerinte elfogadhatatlan, hogy miközben ezek a cégek profitálnak az európai oktatási rendszerből, alig fizetnek adót.

Von der Leyen beszélt arról is, hogy egész Európában be kellene vezetni a minimálbért:

Minden teljes munkaidőben dolgozó embernek garantálni kell a minimálbért, amelyből meg is tud élni.

Szerinte az eddiginél jobban kell segíteni a munkanélkülieket, különösen a fiatalokat, és gondoskodni kell arról is, hogy minden gyermek hozzáférhessen egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz.

Új mechanizmus a jogállam érdekében

Az Európai Tanács által jelölt pollitikus kiemelte azt is, hogy az uniós jogok betartása tekintetében nem hajlandó kompromisszumokra. Ez az ígéret szintén egybevág a szociáldemokrata, a zöldpárti és a liberális képviselők követeléseivel, miszerint az Európai Bizottságnak az eddiginél határozottabban kell fellépnie a jogállamot szerintük megsértő tagállamokkal szemben (ebben a tekintetben  főleg Magyarországot és Lengyelországot szokták emlegetni).

Az EU elmélyítését pártoló, föderalista politikus új, uniós szintű mechanizmus bevezetését is támogatja a jogállamiság érdekében, amelyet az Európai Bizottság felügyelne. Erről további részleteket nem árult el.

Pártolja a legális bevándorlást

Megemlítette azt is, hogy az EU-nak kötelessége életeket menteni a Földközi-tengeren – utalva az Afrikából csónakokon és hajókon Európába érkező emberekre –, és lehetőséget kell biztosítania a legális bevándorlásra. Új migrációs paktumra, közös menekültügyi rendszerre és empátiára van szükség, hangoztatta.

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy fel kell lépni az embercsempészek ellen, meg kell erősíteni a külső határok védelmét, és csökkenteni kell az illegális migrációt.

A külpolitikával kapcsolatban kiemelte: az együttműködést a NATO-val sarokkőnek tekinti, transzatlanti irányba elkötelezett, a Brexitről született brit döntést pedig sajnálja ugyan, de elfogadja. Elképzelhetőnek nevezte, hogy indokolt esetben ismét kitolják a brit kilépés dátumát.

Éljen sokáig Európa!

– mondta végül három nyelven von der Leyen, akit korábban Orbán Viktor kormányfő is támogatásáról biztosított.  

Akik (talán) megszavazzák...

Manfred Weber néppárti frakcióvezető – a pártcsalád korábbi csúcsjelöltje – felszólalásában azt ígérte, hogy a Néppárt egységesen támogatni fogja von der Leyent. Dacian Ciolos, a liberális frakció vezetője szintén arról beszélt, hogy feltételekkel, de hajlandók megszavazni.

A szociáldemokrata képviselőcsoport viszont csak ma délután fog dönteni erről Iratxe García Pérez frakcióvezető szerint. Szintén nyitva hagyta a támogatás kérdését az EU-szkeptikus, nemzeti-konzervatív pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformisták frakciója.

... és akik nem

Biztosan nem fogják megszavazni von der Leyent a Zöldek, a radikális baloldali Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, valamint az EU-szkeptikus, radikális jobboldali Identitás és Demokrácia. Utóbbi képviseletében Jörg Meuthen azt mondta: von der Leyen nem alkalmas a feladatra, amit a német védelmi minisztérium élén eltöltött évei is bizonyítanak. Szerinte a német hadseregnél fellélegeztek, amikor kiderült, hogy távozik a posztjáról.

Az elnökjelölt erre azt válaszolta: megkönnyebbült, hogy nem kap majd voksot tőle/tőlük.

Von der Leyenről ma délután hat órakor szavaznak az EP-képviselők. Megválasztásához 374  igen voks szükséges.

Ki az az Ursula von der Leyen? Akkor most Orbán Viktor győzött? Tényleg jó neki, hogy ő lehet Európa főnöke? Jobb lesz-e mint Jean-Claude Juncker? Videókommentárunk a témában:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél