<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták irányába nyitott, az EU-szkeptikusoktól viszont elhatárolódott Ursula von der Leyen ma délelőtt az Európai Parlamentben. Az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa beszédében ambiciózus környezetvédelmi célokat, minimálbért és a jogállam betartatását szolgáló új mechanizmust ígért. Von der Leyennek megválasztásához a szociáldemokrata és a liberális képviselők voksaira is szüksége van.
Ursula von der Leyen ma délelőtt az EP plenáris ülésén. MTI/Koszticsák Szilárd

Európa olyan, mint egy hosszú házasság: a szerelem már nem lesz nagyobb, viszont elmélyül – jelentette ki Ursula von der Leyen édesapját idézve Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén elmondott programbeszédében. Az EP-képviselők ma szavaznak majd arról, hogy  – az Európai Tanács akaratának megfelelően – a német védelmi miniszter legyen-e az Európai Bizottság új elnöke.

Ursula von der Leyen, aki három különböző nyelven (franciául, németül és angolul) tartotta beszédét, kifejtette: Európa ma számos kihívás előtt áll, a klímaváltozástól kezdve a demográfiai változásokon át az autoriter rezsimek fokozódó népszerűségéig. Szerinte az a megoldás, ha Európa újra „felfedezi az egységét.”

Ambíciózus klímacélok

A klímaváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban elmondta: szeretné megalkotni a kontinens első klímavédelmi törvényét, és 2030-ig 50-55 százalékkal csökkenteni kívánja a széndioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Elnökségem első 100 napjában kidolgoznék egy zöld dealt Európa számára

- jelentette ki Ursula von der Leyen.

Minimálbért ígér

A német védelmi miniszter azonban nem csak zöldebb, hanem igazságosabb Európát is ígért, ami egybevág a zöldpárti és a szociáldemokrata képviselők elképzeléseivel is.

Azt mondta: nagyobb társadalmi egyenlőségre van szükség, jobban meg kell például adóztatni a nagy technológiai óriásokat. Szerinte elfogadhatatlan, hogy miközben ezek a cégek profitálnak az európai oktatási rendszerből, alig fizetnek adót.

Von der Leyen beszélt arról is, hogy egész Európában be kellene vezetni a minimálbért:

Minden teljes munkaidőben dolgozó embernek garantálni kell a minimálbért, amelyből meg is tud élni.

Szerinte az eddiginél jobban kell segíteni a munkanélkülieket, különösen a fiatalokat, és gondoskodni kell arról is, hogy minden gyermek hozzáférhessen egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz.

Új mechanizmus a jogállam érdekében

Az Európai Tanács által jelölt pollitikus kiemelte azt is, hogy az uniós jogok betartása tekintetében nem hajlandó kompromisszumokra. Ez az ígéret szintén egybevág a szociáldemokrata, a zöldpárti és a liberális képviselők követeléseivel, miszerint az Európai Bizottságnak az eddiginél határozottabban kell fellépnie a jogállamot szerintük megsértő tagállamokkal szemben (ebben a tekintetben  főleg Magyarországot és Lengyelországot szokták emlegetni).

Az EU elmélyítését pártoló, föderalista politikus új, uniós szintű mechanizmus bevezetését is támogatja a jogállamiság érdekében, amelyet az Európai Bizottság felügyelne. Erről további részleteket nem árult el.

Pártolja a legális bevándorlást

Megemlítette azt is, hogy az EU-nak kötelessége életeket menteni a Földközi-tengeren – utalva az Afrikából csónakokon és hajókon Európába érkező emberekre –, és lehetőséget kell biztosítania a legális bevándorlásra. Új migrációs paktumra, közös menekültügyi rendszerre és empátiára van szükség, hangoztatta.

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy fel kell lépni az embercsempészek ellen, meg kell erősíteni a külső határok védelmét, és csökkenteni kell az illegális migrációt.

A külpolitikával kapcsolatban kiemelte: az együttműködést a NATO-val sarokkőnek tekinti, transzatlanti irányba elkötelezett, a Brexitről született brit döntést pedig sajnálja ugyan, de elfogadja. Elképzelhetőnek nevezte, hogy indokolt esetben ismét kitolják a brit kilépés dátumát.

Éljen sokáig Európa!

– mondta végül három nyelven von der Leyen, akit korábban Orbán Viktor kormányfő is támogatásáról biztosított.  

Akik (talán) megszavazzák...

Manfred Weber néppárti frakcióvezető – a pártcsalád korábbi csúcsjelöltje – felszólalásában azt ígérte, hogy a Néppárt egységesen támogatni fogja von der Leyent. Dacian Ciolos, a liberális frakció vezetője szintén arról beszélt, hogy feltételekkel, de hajlandók megszavazni.

A szociáldemokrata képviselőcsoport viszont csak ma délután fog dönteni erről Iratxe García Pérez frakcióvezető szerint. Szintén nyitva hagyta a támogatás kérdését az EU-szkeptikus, nemzeti-konzervatív pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformisták frakciója.

... és akik nem

Biztosan nem fogják megszavazni von der Leyent a Zöldek, a radikális baloldali Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, valamint az EU-szkeptikus, radikális jobboldali Identitás és Demokrácia. Utóbbi képviseletében Jörg Meuthen azt mondta: von der Leyen nem alkalmas a feladatra, amit a német védelmi minisztérium élén eltöltött évei is bizonyítanak. Szerinte a német hadseregnél fellélegeztek, amikor kiderült, hogy távozik a posztjáról.

Az elnökjelölt erre azt válaszolta: megkönnyebbült, hogy nem kap majd voksot tőle/tőlük.

Von der Leyenről ma délután hat órakor szavaznak az EP-képviselők. Megválasztásához 374  igen voks szükséges.

Ki az az Ursula von der Leyen? Akkor most Orbán Viktor győzött? Tényleg jó neki, hogy ő lehet Európa főnöke? Jobb lesz-e mint Jean-Claude Juncker? Videókommentárunk a témában:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló