3p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még olcsóbb lehet a héten a benzin és a gázolaj – Folytatódik a pilóták sztrájkja a Lufthansánál – Két miniszter is lemondott Japánban

Még olcsóbb lehet a benzin és a gázolaj, miután a mediterrán piacon olcsóbb lett az üzemanyag, és a forint is szépen erősödött. A GKI ezért most úgy számol, hogy a pénteki 9 forintos benzin és az 5 forintos dízelár-csökkentés után szerdán ismét lejjebb viheti mindkét üzemanyag árát a Mol. Egy liter benzin 392-395 forintba, míg egy liter gázolaj 402-404 forintba kerülhet majd. Az egyes kutak árai között ezúttal is lehet különbség.

Hétfőn és kedden is sztrájkolnak a német Lufthansa légitársaság pilótái: a belföldi járatokon közlekedő, Airbus 320-as és Boeing 737-es gépeket állítják le. A sztrájk hétfő délelőtt 11 órakor kezdődik, és kedd este 10-ig tart. A Lufthansa 5400 pilótáját képviselő szakszervezet és a munkaadó konfliktusa több mint fél éve tart. A Lufthansa azt szeretnéi, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi.

José Manuel Barroso szerint súlyos hibát követne el a brit kormány, ha a bevándorlás és egyéb európai uniós alapelvek megkérdőjelezésével magára haragítaná közép- és kelet-európai szövetségeseit. Az Európai Bizottság leköszönő elnöke, aki az egyik legtekintélyesebb londoni politikai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet hétfő esti fórumán összegi majd véleményét Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyáról, állítólag arra figyelmezteti majd Londont, hogy ha Nagy-Britannia otthagyná az Európai Uniót, gyakorlatilag elveszítené befolyását a világpolitikában.

Japánban lemondott a gazdasági és az igazságügyi miniszter. Előbbi azért, mert meggyanúsították, hogy több mint tízmillió jent költött el szépségápolási cikkekre. Az igazságügy minisztert pedig azzal vádolja az ellenzék, hogy papír legyezőket osztogatott kampánycélból a választóknak, megsértve ezzel a választási törvényt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pont ugyanott nyitott, ahol pénteken abbamaradt a kereskedés: 17 649 ponton. Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint pozitív a hangulat a világban, és Magyarországon sincs negatív hír, ezért erősödésre számít hétfőn a BÉT-en. Az elemző hozzátette: kedvező az osztrák olajipari társaság, az OMW előzetes harmadik negyedéves jelentése, ami a Mol számára is pozitív.

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint ha erős marad a forint, jóval az előző évi szint alá csökkenhet a GDP-arányos államadósság. Borbély László András a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott: az egyetlen nyitott kérdés a forint árfolyama, nem mindegy ugyanis, mekkora nem realizált árfolyamveszteség éri ezen a téren a magyar államot. Idén júliusban és novemberben összesen 3 milliárd eurónyi devizalejáratunk van, ez már önmagában is 3 százalékponttal csökkenti a rátát – olvasható a lapban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az OECD-ben már látják az alagút végét
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 17:28
 Jelentősen lassult az infláció augusztusban.
Makro / Külgazdaság A kormánynak semmi dolga az euróárfolyammal, közölte Gulyás Gergely
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 16:23
Ez a jegybank ügye, a kormánynak nincs árfolyamcélja, hangzott el a kihelyezett kormányülés helyszínén tartott rendhagyó Kormányinfón. Ezer eurós minimálbért viszont reálisnak lát a kormány.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány Kína oldalára állt az uniós büntetővámok ügyében
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 13:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő uniós büntetővámokra.
Makro / Külgazdaság Az év végi bevásárlási szezon árait befolyásolhatja a sztrájk
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:48
Sztrájkba léptek a legnagyobb amerikai kikötők dolgozói, ami komoly fennakadásokat okoz az év vége előtti áruszállításokban. A történet vége a karácsonyi árak növekedése lehet.
Makro / Külgazdaság Donald Trump alig várja, hogy rendet csinálhasson a világon
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:07
Donald Trump nem éppen fiatal kora ellenére egy fiatal kobra reflexével csap le minden lehetőségre, amiről úgy gondolja, hogy javítja elnökké választását novemberben. Ilyen az iráni légi csapás is.
Makro / Külgazdaság Csúcstalálkozó lesz az utolsó pillanatban: újabb fejezet kezdődhet az autópiaci csetepatéban
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 11:33
A BMW a német kancellárhoz fordult. 
Makro / Külgazdaság Összecsaptak a másodhegedűsök, kár, hogy senkit sem érdekelt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 10:55
A politikai megmondóemberek azt emelik ki az amerikai elnökválasztás alelnökjelöltjeinek vitájából, hogy kulturált, konstruktív stílusban folyt. Donald Trump korszakában ez is eredmény.
Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autós. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG