3p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Gyengül a forint, esik az olajár, olcsóbb a tankolás, lassul a magyar ipar.

Tovább gyengül a forint; a Commerzbank elemzői szerint továbbra is a tegnapi, a vártnál alacsonyabb inflációs számok állnak a mozgás hátterében, mivel tovább nőhet az esélye, hogy újabb kamatvágásokra kényszerül a központi bank.

Közben 5 éves mélypontra esett az olaj ára, a WTI és a Brent is 60 dollár alatt jár. A befektetők csak a rossz híreket hallják meg, a kereslet nem nő, a tartalékok bőségesek - van, aki szerint viszont el kell kezdeni bevásárolni. Az Equilor elemzői szerint a jelenlegi alacsony üzemanyag- és kerozinárak idővel a kereslet felfutását eredményezik. Technikailag 59 dollár környékén húzódik egy nagyon fontos Fibonacci-szint, ami rövid távon jó belépési pontot kínál az olajvételekre, ezt tovább erősíti a 2009 nyarán elért minimum, az 58,3 dolláros támasz - írják a szakértők.

Nem csak a befektetőknek jó lehetőség ez, hanem az autósoknak is jó hír: ismét csökkentette ugyanis az üzemanyagárakat a Mol: a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal. A csökkentéssel a benzin 350 forintra, a dízelé 373 forintra mérséklődött.

A magyarok fogyasztása az Európai Unió átlagának mindössze 62 százalékát tette ki 2013-ban, ami megegyezik a 2011-es és 2012-es eredményekkel. Nálunk csak Románia, Horvátország és Bulgária volt szegényebb. Ez az Eurostat legfrissebb kimutatásából derül ki.

Az M0 autópálya déli szakaszát kivéve, valamennyi autópálya és gyorsforgalmi út fizetős lesz januártól. A kormány célja ezzel az, hogy növeljék a költségvetés bevételeit úgy, hogy a magyar embereknek ez jó legyen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő értékelése szerint ugyanis az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik majd, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél. A miniszterelnök szerint abból fog többletbevétel származni, hogy az országon átutazók többet, a magyar lakosok viszont kevesebbet fognak így fizetni.

Októberben az ipari termelés volumene 1,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónaphoz képest pedig 2,6 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás. A visszaesésnek több oka van: egyrészt lassult a növekedés üteme a legnagyobb alágban, a járműgyártásban: az előző havi két számjegyű bővülés után – októberben 5 százalékkal emelkedett a termelés volumene. Másrészt a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása gyakorlatilag az előző év októberének szintjén maradt, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,2 százalékkal csökkent.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője elmondta: az augusztusi és a szeptemberi gyengébb adat után nagyobb mértékű lendületre számítottak, ennek ellenére az ipari termelés októberi adatai jelentősen elmaradtak a 6 százalékos várakozástól. Ennek következtében az elemző novemberben és decemberben sem számít két számjegyű növekedésre, éves átlagban pedig 7 százalékkal bővülhet az ipari termelés.

Közben a mezőgazdasági termelői árakról is közölt adatot a Központi Statisztikai Hivatal. Októberben 5,7%-kal mérséklődtek a termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Olcsóbb lett a kukorica, a sertés és a marha, drágább a búza és a zöldség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hiába a kibékülés Brüsszellel, Lengyelországban sincs kolbászból a kerítés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 11:19
Tavaly december óta nem mértek ilyen rossz adatot.
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a baj kínai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 10:04
Ötödik hónapja nem tud kimászni a gödörből a kínai feldolgozóipar.
Makro / Külgazdaság Van szegmens, ahol 8,8 százalékot nőttek az ipari termelői árak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 08:44
De olyan is, ahol pedig csökkentek augusztusban. Itt vannak a KSH legújabb adatai.
Makro / Külgazdaság Hogyan hatott az állami egyetemeket közérdekű vagyonkezelő alapítványok fenntartásába adó modellváltás a hazai felsőoktatásra? Ádám Zoltántól ezt is megkérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 30. 07:51
A Budapesti Corvinus Egyetemről tavaly októberben rendkívüli felmondással elbocsátott oktató október 9-én, szerdán 15 óra 30 perckor lesz a vendégünk. Akivel két témát is alaposabban körbe tudunk járni. Egyrészt a felsőoktatás helyzetét, amelyet befolyásolt a szektorra erőltetett modellváltás, az alapítványok megjelenése, másrészt a magyar gazdaság állapotát, lévén, hogy Ádám Zoltán közgazdász végzettségű. A szakemberrel élőben zajló beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni, majd azt online követni és kérdéseket feltenni. 
Makro / Külgazdaság Ennyit az uniós pénzekről? Újabb frontot nyit a Fidesz az Európai Parlament ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:19
Bepereli a kormánypárt EP-képviselője az Európai Parlamentet - tovább nő a feszültség az európai intézmények és a magyar kormány között?
Makro / Külgazdaság Mégis mi történt a magyar munkaerőpiacon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:02
Az elemzők is a munkaerőpiaci adatok mögé néztek.
Makro / Külgazdaság Szeptemberben már inkább ne tankoljon, aki jól akar járni!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 10:21
Ilyen árváltozások jönnek a hétvégén.
Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság 12 ezerrel több magyar van munka nélkül, átlagosan majdnem 10 hónapig keresnek állást
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:32
Az előző év augusztusához képest többen dolgoznak, mégis nőtt a munkanélküliség
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG