4p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Belecsapott a görög lecsóba az EKB, esnek a tőzsdék - vidám hangulatú frakcióülésen megy neki a megélhetési bevándorlóknak a kormány - megint van egy halvány remény egy magyar olimpiára, és megint gusztustalanságot talált a Nébih.

Az Európai Központi Bank fokozta az új görög kormányra nehezedő nyomást, bejelentve, hogy visszavonja a görög bankok egyik legfontosabb hitelfelvételi lehetőségét. Konkrétan arról van szó, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az EKB hiteleihez görög államkötvények felhasználásával - innentől már nem használható fedezetként a bóvli.   Mindezt néhány órával azután jelentették be, hogy Jánisz Varufakisz új görög pénzügyminiszter Frankfurtban - saját szavai szerint - "nagyon gyümölcsöző" megbeszélést folytatott Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével. Görögország a hírre úgy reagált: az EKB valójában nem Görögországra, hanem épp az eurócsoportra igyekszik nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy felgyorsítsa a megállapodást.

Az euró árfolyama a hírre nagyot esett a dollárral szemben: 1,14-ről hirtelen 1,13 közelébe került a jegyzés éjszaka. Innen tápászkodik fel a közös pénz csütörtök délelőtt.

A tőzsdéken is alaposan elrontotta a hangulatot a görögökkel kapcsolatos hír. Budapesten is szép mínuszokkal indult a kereskedés, ehhez még hozzájárul az olajár csökkenése, ami a Mol árfolyamára hat rosszul, és a rubel gyengülése, ami pedig a Richternek árt.

Rogán Antal csütörtökön az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, túl vannak egy jó hangulatú és vidám frakcióülés első napján. A Fidesz-KDNP Mezőkövesden tart frakcióülést, Rogán beszámolója szerint Orbán Viktor nullára szeretné szorítani a megélhetési bevándorlást, azt mondta - idézem- "be kell reteszelni Magyarország ajtaját", egyetlen megélhetési bevándorlóra sincs szükség. Ma ezt a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, ezért erre kifejezetten törekedni kell törvényi változtatásokkal is, és nem szabad várni az Európai Unióra.

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése pénteken várhatóan dönt a Magyarország olimpiai pályázatával kapcsolatos kérdésekről. Az ügynek azért van aktualitása, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemrég úgy döntött, a gazdaságosabb olimpiák mellett teszi le a voksát. Ez azt jelenti, hogy a szervezet a fenntarthatóbb, olcsóbb és megtérülő játékokat támogatja, és lehetőséget biztosít a több városban történő, kivételes esetben országhatárokon túlnyúló rendezésre. Ez pedig Magyarországnak is esélyt jelent. A 2024-es olimpiára a jelentkezési határidő szeptember 15., Eddig Boston Róma és Párizs jelezte, hogy versenybe száll, illetve Németország és a Dél-afrikai Köztársaság valamelyik nagyvárosa szintén beadja pályázatát.

Megint elképesztő gusztustalanságot talált a Nébih: lakossági bejelentés nyomán ellenőrzött egy Baranya megyei állati melléktermék feldolgozó üzemet a hatóság. Az egyébként engedéllyel rendelkező vállalkozás működését a súlyos higiéniai szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a hatóság. A telepen ugyanis megdöbbentő látvány fogadta az ellenőröket: az egyik tárolóban mintegy 24 tonna sertéscsont, fejek, béldarabok álltak fedetlenül. A telep kerítése közel 70 méteren hiányzik, így a vadak, kóbor kutyák is akadály nélkül hozzáférhettek a hulladékhoz.

Három év alatt több mint triplájára emelkedett a külföldről behozott használt autók száma, amely 2014-ben már megközelítette a százezret. Az ilyen ügyletekben nem árt az átlagosnál is körültekintőbbnek lenni. Bár első ránézésre olcsóbbnak tűnhetnek a külföldi autók, az árat simán megdobhatja 10-15 százalékkal a hazai forgalomba helyezés költsége, a regisztrációs adó, a vagyonszerzési illeték - figyelmeztet összeállításában a használtautó.hu. A külföldi autóknál is fontos, hogy ellenőrizzük az jármű múltját, a szervizadatokat, és ne adjunk hirdetés alapján előleget. További tippek vezető cikkünkben olvashatóak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij rábólintott: tovább önthetik a pénzt a hadseregbe
Mester Nándor | 2024. szeptember 24. 15:17
A héten az Egyesült Államokban kalapozik újabb támogatásért az ukrán elnök, de közben munkatársainak otthon tovább kell dolgoznia a költségvetési kiadások átcsoportosításán. Már biztos, hogy még nagyobb lesz a költségvetési hiány, közben adóemelés készülődik.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék fontos kérdésben határoztak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 14:04
Kedden kamatdöntő ülést tartott a Monetáris Tanács, a kérdés az volt, a 6,75 százalékos jegybanki alapkamatot csökkentsék-e, és ha igen, akkor milyen mértékben. A kamatvágás mértéke végül 25 bázispont lett, ami megfelel az előzetes várakozásoknak.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter szerint hiba lenne megbüntetni a kínai villanyautókat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 09:11
Magyarország ellenzi a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámokat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint hétfő este New Yorkban.
Makro / Külgazdaság Felbőszítette az ukránokat a lengyel külügyminiszter békejavaslata
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 08:31
Egyre több szó esik arról, hogy 2025 az ukrán–orosz béke- vagy legalább tűzszüneti tárgyalások éve lehet, így nem meglepő, hogy a politikusoknak ötleteik támadnak a konkrét feltételekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb a gazdasági svindli melegágya lehet, ha félremegy a szabályozás
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 07:59
Romániában is virágzik az Airbnb lakáskiadás, ám ott nem azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a külföldről érkező bérlakásban megszálló vendégek nem tudnak kulturáltan viselkedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG