4p

Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden

  • Az Egyesült Államok több száz szankciót tesz közzé pénteken, amelyek főként Vlagyimir Putyin „hadigépezetét” veszik célba – jelentette ki Victoria Nuland helyettes külügyminiszter február 24-i ukrajnai invázió második évfordulója előtt. További szankciókat vezetnek be Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető Kreml általi bebörtönzése utáni halála és a meglévő szankciók közötti aránytalanságok megszüntetése miatt is.
  • Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy találkozott Navalnij feleségével és lányával. Utána újságíróknak nyilatkozva elárulta: „Holnap szankciókat fogunk bejelenteni Putyin ellen, aki felelős a haláláért. Nem hagyjuk magunkat.” A Fehér Ház szerint a szankciók „Alekszej halálára, Oroszország elnyomására és agressziójára, valamint az ukrajnai brutális és illegális háborúra” válaszul.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter „hisztériának” nevezte a nyugat reakcióját Navalnij halálára, és kijelentette, hogy a nyugati országoknak nincs joguk beleavatkozni Oroszország belügyeibe.

Ukrajna tovább szenved. Elkél a nyugati segítség. Fotó: MTI/EPA/Dnyipropetrovszki területi közigazgatás
Ukrajna tovább szenved. Elkél a nyugati segítség. Fotó: MTI/EPA/Dnyipropetrovszki területi közigazgatás

  • Volodimir Zelenszkij elnök felszólította az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy hagyja jóvá a Kijevnek nyújtott további segélyeket, és egy csütörtökön sugárzott interjúban hozzátette, hogy ennek elmulasztása ukrán életekbe fog kerülni. A Képviselőház republikánus képviselői leállították az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros új segély jóváhagyását, Zelenszkij pedig a Fox Newsnak adott interjújában – az amerikai konzervatívok kedvelt csatornájában – tiltakozott. „Túléli Ukrajna a Kongresszus támogatása nélkül? Természetesen. De nem mindannyian” – jelentette ki egy interjúban egy ukrajnai front közelében. Az ukrán vezető arra is figyelmeztetett, hogy Kijev megsegítésének ára jóval alacsonyabb, mint amennyibe az kerülne, ha Putyin sikerrel járna Ukrajnában.
  • A Nemzetközi Valutaalap és Ukrajna kormánya megállapodott szakértői szinten, ami megnyitja majd az utat mintegy 880 millió dollár felszabadításához, miután az IMF igazgatótanácsa jóváhagyja azt – közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet. A megállapodás az ukrán tisztviselők és az IMF munkatársai közötti hatnapos varsói találkozót követően született meg Ukrajna 15,6 milliárd dolláros négyéves kiterjesztett alapprogramjának harmadik felülvizsgálatának részeként. Az IMF szerint Ukrajna előrehaladása a programban nagyjából jó úton halad, és gazdasága erőteljes növekedést, csökkenő inflációt és erősödő tartalékokat mutatott 2023-ban, bár a 2024-es kilátások továbbra is nagyon bizonytalanok.
  • Az Egyesült Királyság 50 új entitást vett fel Oroszország szankciós listájára, David Cameron külügyminiszter szerint „szankcióink kiéheztetik Putyint azoktól az erőforrásokból, amelyekre égetően szüksége van a küzdelmes háború finanszírozásához”. A kormány azt állítja, hogy a szankciók célpontjai lőszereket, például rakétakilövő rendszereket, rakétákat és robbanóanyagokat szállító emberek és vállalkozások.
  • Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere bejelentette, hogy a szigetország további 200 páncéltörő rakétát küld Ukrajnába. A PA Media jelentése szerint hozzátette, hogy a britek több ukrán katonát fognak kiképezni más szövetségesei mellett, és hozzátette: „Együtt további 10 000 főt fogunk kiképezni 2024 első felében."
  • Biden támogatta Mark Rutte holland miniszterelnököt, hogy ő legyen a NATO következő vezetője – mondta egy amerikai tisztviselő a Reutersnek. A forrás hozzátette: „Biden elnök határozottan támogatja Rutte miniszterelnök-jelöltségét a NATO következő főtitkárának." Rutte a NATO jelenlegi vezetőjét, a norvég Jens Stoltenberget követné.
  • Putyin „durvának” nevezte Bidennek azt a megjegyzését, amelyekben az orosz elnököt „őrült kurafinak” nevezte. Csütörtökön egy nukleáris robbanófejek szállítására alkalmas stratégiai bombázó fedélzetén végzett repülés után Putyin egy riporter felvetésévre válaszolt, miszerint ez a megjegyzés durva volt, míg a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a megjegyzés „valószínűleg valamiféle olyan kísérlet hogy egy hollywoodi cowboynak tűnjön”.
  • Alekszej Navalnij édesanyja, Ljudmila Navalnaja elmondta, hogy megmutatták neki fia holttestét. Navalnaja azzal vádolta az orosz nyomozókat, hogy „zsarolták” őt fia temetése kapcsán, azt állítva, hogy megpróbálják rákényszeríteni, hogy gyászolók nélkül tartson privát temetési szertartást. Az édesanya szerint az egyik nyomozó azt mondta neki: „Az idő nem önnek dolgozik, a holttestek lebomlanak.”

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG