3p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megszűnhet az ifa - ráfizethet a kormány a nyerőgépek betiltására - nagy volt a tolongás az állampapírért - kipakolt a volt görög miniszterelnök Budapesten - rászállnak a magyarokra Ausztriában - horror-körülményeket találtak egy békési állattartó telepen

Megszűnhet egy adófajta. Glattfelder Béla egy konferencián elmondta: felvetődött olyan javaslat, hogy érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett idegenforgalmi adót (ifa) a hozzá járuló állami kiegészítéssel együtt, hiszen az ma már szinte ágazati "különadóvá" vált és csökkenti a turizmusban lévő forrásokat. A SZÉP-kártya rendszerének továbbfejlesztése kapcsán pedig arról beszélt az államtitkár, hogy az elfogadók köréből kikerülhetnek a gyorséttermek.

--

Uniós jogba ütközhet a pénznyerő automaták kaszinókon kívüli üzemeltetését tiltó magyar jogszabály. Több, játékteremben felállított pénznyerő automatákat üzemeltető társaság bírósághoz fordult, mivel úgy vélték, hogy az olyan intézkedések, amelyek először adóterheik drasztikus növekedésével jártak, később pedig szinte azonnali hatállyal megtiltották az érintett automaták üzemeltetését, ellentétesek az uniós joggal. Az Európai Bíróság szerint a magyar bíróságnak meg kell vizsgálnia, a hogy a nemzeti jogszabályok tiszteletben tartják-e a jogbiztonság és a bizalomvédelem elveit, valamint a játékterem üzemeltetők tulajdonhoz való jogát. A cégeknek akár kártérítés is járhat.

--

Nagy volt a tolongás ma a magyar állampapírért: a 3 éves és az 5 éves papírt is jelentősen túljegyezték az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki államkötvény aukcióján. 5 évre nőtt, 3 évre nagyot csökkent a hozam. Emellett 15 éves kötvényből is eladtak 10 milliárd forintnyit.

--

Budapesten tartott előadást a volt görög miniszterelnök. Szerinte a görögöknek érdemi lépésekre, a hitezőknek nagyobb türelemre lenne szükségük. Jorgosz Papandreu szerint csak az egységes EU az erős, a Grexit ezért katasztrófális lenne. A politikus ugyanakkor hitet tett a migráció szükségessége mellett. Adott egy jó tanácsot Magyarországnak az euróbevezetéshez:  a túl erős árfolyamon történő euró-csatlakozáson a görögök sokat vesztettek, nekünk erre figyelnünk kell majd.

--

Akárcsak az EU több országában, nyugati szomszédunknál is lefáradt és megrendült a politikai centrum. Ez markánsan fogja befolyásolni Bécs hozzáállását az euróövezet további integrációjához és a Görögország további megsegítéséhez. A választási kampányban két politikai erő is az átmeneti határellenőrzés visszaállításáért és a magyar munkavállalók ellen kampányolt és most a terveik szerint koalícióra is lépnek.

--

A kormányfőtől a nemzetgazdasági miniszterhez kerülne a NAV elnökének kinevezési joga a nemzetgazdasági tárcának egy, a saját törvénymódosító javaslatához benyújtott módosító indítványa szerint. Lapinformáció szerint ez megpecsételhati Vida Ildikó sorsát: így Varga Mihály leválthatná a NAV elnökét.

--

Egy Békés megyei állattartó telepen megrázó kép fogadta a Nébih szakembereit: a telep több pontján elhullott, legyekkel belepett állati tetemek hevertek. A telepről a baromfit egy pest megyei kistermelői vágóhídra szállították, ahol azokat jogszabálysértő módon levágták, a húst kurkumával színezték. A vágóhelyen összesen 6 tonna vágott baromfit foglaltak le a szakemberek. Aki bírja az ilyesmit, a Nébih helyszíni videóját is megnézheti a cikkben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ennyit az uniós pénzekről? Újabb frontot nyit a Fidesz az Európai Parlament ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:19
Bepereli a kormánypárt EP-képviselője az Európai Parlamentet - tovább nő a feszültség az európai intézmények és a magyar kormány között?
Makro / Külgazdaság Mégis mi történt a magyar munkaerőpiacon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:02
Az elemzők is a munkaerőpiaci adatok mögé néztek.
Makro / Külgazdaság Szeptemberben már inkább ne tankoljon, aki jól akar járni!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 10:21
Ilyen árváltozások jönnek a hétvégén.
Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság 12 ezerrel több magyar van munka nélkül, átlagosan majdnem 10 hónapig keresnek állást
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:32
Az előző év augusztusához képest többen dolgoznak, mégis nőtt a munkanélküliség
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG