<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kijött a kormányrendelet az 5,5 millió beoltott elérése utáni néhány újabb enyhítésről és a digitális COVID-igazolványról. 

A kormány rendeleteket adott ki arról, hogy milyen új intézkedések lépnek életbe akkor, ha elérjük az 5,5 millió beoltottat. Ebben külön nevesíti az autóversenyeket, a horgászatot és a labdarúgó meccseket, itt minden korábbi korlátozás érvényét veszíti. Ugyancsak érvényét veszíti a kulturális rendezvényekre, a vendéglátóhelyekre és az üzletekre vonatkozó összes korlátozás. 

A megbízott és kirendelt országos kórház-főparancsnok és országos kórházfőparancsnok-helyettes tevékenysége, valamint a kórházparancsnokok kórházparancsnoki és intézményparancsnoki tevékenysége 2021. szeptember 15-ig szünetel.

Minden  korlátozást feloldottak az éttermeknél (fotó: Izsó Márton)
Minden korlátozást feloldottak az éttermeknél (fotó: Izsó Márton)

Megtudtuk továbbá, hogy az egészségügyi intézmény területén a kötelező maszkviselés szabályait ezentúl az egészségügyért felelős miniszter rendeletben állapítja meg, míg a szociális intézmény esetében ugyanezt a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter teszi meg. Hatályát veszítik a veszélyhelyzetben hozott szigorító intézkedések a szociális és gyermekvédelem területén. 

A digitális Covid-igazolvány kiállításáért felelős szervként Budapest Főváros Kormányhivatalát jelölték ki. A  kiállító szerv az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetőjének  adatfeldolgozóként történő bevonásával látja el feladatát. A kiállító szerv a digitális Covid-igazolványt az érintett kérelmező választása szerint elektronikus formátumban vagy papíralapú formátumban állítja ki. A  TAJ-számmal rendelkező érintett  mobiltelefonos applikációban, valamint az EESZT portálján letölthető formátumban is kérheti. A kiállító szerv a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált oltóanyag beadásának igazolása esetén állítja ki ezt az igazolványt.

A  védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett igazolja, hogy a koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti felhasználási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szereplő vagy a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált oltóanyaggal legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el.

Ugyancsak egyenértékű, ha az illető a fertőzésen átesettség miatt védett, vagy 72 óránál nem régebbi, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat –  SARS-CoV-2 PCR teszt – igazolja, hogy szervezetében a  SARS-CoV-2 koronavírus a  vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Egy másik rendelet szerint az önkormányzatok az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) útján is biztosíthatják, ha az  erre irányuló kezdeményezését az OMSZ elfogadja. Az ügyeleti ellátásra irányuló szerződésben meghatározott szolgáltató díjazásának havi mértéke megegyezik azzal az  összeggel, amely arra a  teljes hónapra jár számára, amikor utoljára ügyeleti ellátást nyújtott vagy érvényes szerződés alapján először nyújtott volna.

Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Makro / Külgazdaság Új kollégákat kapott Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:04
Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.
Makro / Külgazdaság A nap képe: tündét fogadott Zelenszkij Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 13:16
Orlando Bloom látogatott el az ukrán fővárosba.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG