<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kijött a kormányrendelet az 5,5 millió beoltott elérése utáni néhány újabb enyhítésről és a digitális COVID-igazolványról. 

A kormány rendeleteket adott ki arról, hogy milyen új intézkedések lépnek életbe akkor, ha elérjük az 5,5 millió beoltottat. Ebben külön nevesíti az autóversenyeket, a horgászatot és a labdarúgó meccseket, itt minden korábbi korlátozás érvényét veszíti. Ugyancsak érvényét veszíti a kulturális rendezvényekre, a vendéglátóhelyekre és az üzletekre vonatkozó összes korlátozás. 

A megbízott és kirendelt országos kórház-főparancsnok és országos kórházfőparancsnok-helyettes tevékenysége, valamint a kórházparancsnokok kórházparancsnoki és intézményparancsnoki tevékenysége 2021. szeptember 15-ig szünetel.

Minden  korlátozást feloldottak az éttermeknél (fotó: Izsó Márton)Minden korlátozást feloldottak az éttermeknél (fotó: Izsó Márton)

Megtudtuk továbbá, hogy az egészségügyi intézmény területén a kötelező maszkviselés szabályait ezentúl az egészségügyért felelős miniszter rendeletben állapítja meg, míg a szociális intézmény esetében ugyanezt a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter teszi meg. Hatályát veszítik a veszélyhelyzetben hozott szigorító intézkedések a szociális és gyermekvédelem területén. 

A digitális Covid-igazolvány kiállításáért felelős szervként Budapest Főváros Kormányhivatalát jelölték ki. A  kiállító szerv az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetőjének  adatfeldolgozóként történő bevonásával látja el feladatát. A kiállító szerv a digitális Covid-igazolványt az érintett kérelmező választása szerint elektronikus formátumban vagy papíralapú formátumban állítja ki. A  TAJ-számmal rendelkező érintett  mobiltelefonos applikációban, valamint az EESZT portálján letölthető formátumban is kérheti. A kiállító szerv a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált oltóanyag beadásának igazolása esetén állítja ki ezt az igazolványt.

A  védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű, ha az érintett igazolja, hogy a koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti felhasználási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szereplő vagy a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált oltóanyaggal legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el.

Ugyancsak egyenértékű, ha az illető a fertőzésen átesettség miatt védett, vagy 72 óránál nem régebbi, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat –  SARS-CoV-2 PCR teszt – igazolja, hogy szervezetében a  SARS-CoV-2 koronavírus a  vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Egy másik rendelet szerint az önkormányzatok az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) útján is biztosíthatják, ha az  erre irányuló kezdeményezését az OMSZ elfogadja. Az ügyeleti ellátásra irányuló szerződésben meghatározott szolgáltató díjazásának havi mértéke megegyezik azzal az  összeggel, amely arra a  teljes hónapra jár számára, amikor utoljára ügyeleti ellátást nyújtott vagy érvényes szerződés alapján először nyújtott volna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG