3p
Nem várható sok izgalom a jövő héten a hazai makroadatok terén. Bár kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az idei utolsó kamatdöntő ülését tartja, elemzők most sem számítanak további kamatvágásra. Vagy mégis okoz meglepetést a jegybank? Napról napra: ez vár ránk a jövő héten.

Év végi hajrában az Országgyűlés

Harminc javaslatról döntenek hétfőn és kedden, köztük a jövő évi költségvetésről és a vasárnapi pihenőnapról. Részletek >>>

Hétfőn az építőipar októberi termeléséről közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Szeptemberben lassulást mutatott a szektor, a termelés 7,3 százalékkal nőtt az augusztusi 13,1 százalék után. Az év első kilenc hónapjában 18,1 százalékkal bővült az építőipari termelés 2013 azonos időszakához mérten. Szakértők szerint a lakásépítésben változatlanul nem indult be pozitív folyamat, és hiányoznak az ágazatból a magánmegrendelések is.

Kedden tartja idei utolsó kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank továbbra sem változtat a jelenleg történelmi mélyponton, 2,1 százalékon álló alapkamaton. A novemberi ülésen a testület tagjai egyhangúlag a kamattartás mellett szavaztak. Az elemzők többsége arra számít, hogy az MNB 2015 második fele előtt nem emeli alapkamatát, 2015 végén pedig 2,2 százalékos lehet az alapkamat.

Van, aki mégis lát még vágást

Néhány elemző ettől eltérő véleményt fogalmazott meg, szerintük az elmúlt hónapokban nőtt a korábbi, 2015 első felére eső kamatcsökkentés kockázata. A csökkentésre szerintük azért kerülhet sor, mert Magyarország esetleg követheti Lengyelország példáját, és így próbálhatja meg élénkíteni gazdaságát.

Kiss Mónika, az Equilor szenior elemzője korábban úgy nyilatkozott, nagy figyelmet kell majd szentelnünk a december 17-i MNB-ülésnek, mert ekkor tárgyalja a Tanács az inflációs jelentés legfrissebb, negyedéves kiadását is.

Pénteken a keresetek októberi alakulásáról közöl adatokat a KSH. Szeptemberben 2,4 százalékra gyorsult a havi bruttó és nettó átlagkeresetek emelkedése az egy évvel korábbihoz képest az augusztusi 2,2 százalékról. Az év első kilenc hónapjában 2,9 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest.


Ugyancsak pénteken közli a kiskereskedelmi forgalom októberi statisztikáját a KSH a második becslése alapján. A december elején közzétett első becslés szerint októberben a vártnál nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberi 4,5 százalékos növekedés után. Az idén az első tíz hónapban 5,1 százalékos volt a forgalombővülés az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG