<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kína csinos kémnők százait veti be, legújabb trófeaként a pekingi holland nagykövetet sikerült behálózni. A brit hírszerzés egy jelentésben figyelmeztet a nyugdíjas kémeik elleni kínai műveletekre. A román regionális politikáért felelős uniós biztos, Corina Crețu is ezen a szeren mozgott korábban, miatta utasíthatta vissza Colin Powell tábornok az amerikai elnökjelöltséget 2009-ben.

A vezető német konzervatív napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung számolt be arról a pekingi kampányról, amelynek keretében az elmúlt időszakban a kínai hírszerzés kémnők bevetésével nyugati diplomaták sorát hálózta be. A kínai modern-kori Mata Harik feladata a diplomaták elcsábítása és megzsarolása. A napokban Pekingnek egy nagy hal akadt a hálójába, amely komoly zavart okozott Hollandiában.

A szép hölgyek hadicsele

A tavaly decemberben Kínába kinevezett 58 éves holland nagykövetet, Ron Kellert ugyanis a hágai külügyminisztérium azonnali hatállyal hazarendelte, miután kiderült, hogy összeszűrte a levet egy kínai, helyi követségi alkalmazottal. A nagykövet ellen most belső vizsgálat zajlik. A csinos hölgyek politikai vagy katonai célú bevetése Pekingben olyan régre nyúlik vissza, mint maga a kínai civilizáció. A kínai nyelvben külön kifejezés is van az ilyen célú csábításokra: „a szép hölgyek hadicsele”.

A brit hírszerzés, az MI6 egy tavalyi jelentésében kifejti, hogy a kínai titkosszolgálat attraktív hölgyek egész sorát alkalmazza, akik különösen a nyugdíjas MI6 ügynökökre lettek ráállítva. Az ügynököket kifülelték, és számos esetben megzsarolták. 2008-ban Gordon Brown akkori brit miniszterelnök delegációjának egyik tagja esett be a csapdába a pekingi látogatás során. Brown kísérője egy kínai hölgyet vitt a szállodai szobájába, aki őt ott bedrogozta. Amikor másnap reggel magához tért, az irattáskájának, a Blackberry-jének és fontos iratainak csak a hűlt helyét találta.

Tajvanon az elmúlt években életfogytiglani börtönre ítélték azt a tábornokot, akit egy kínai hölgy szervezett be Thaiföldön, amikor ott szolgált katonai attaséként. A kínai állami média nem számol be ezekről a harci sikerekről, ehelyett óvja a hazai kormányzatnak dolgozó hölgyeket a jól kinéző nyugati férfiak csábítási kísérletétől. Ennek keretében a kormányzat nemrég még egy képes füzetet is kiadott, amely figyelmezteti a hölgyeket, nehogy nyugati férfiakkal ismerkedjenek.

A román Mata Hari nagy skalpot gyűjtött be

Káncz Csaba

Természetesen erős túlzás lenne azt állítani, hogy a hírszerzés ezen formájában csak a kínaiak érnének el komoly eredményeket. A jelenlegi román regionális politikáért felelős uniós biztos, Corina Crețu ugyanis kiemelten sikeres pályát tudhat magáénak. Román híradások szerint Creţu az elmúlt évtizedekben megosztotta bájait Bukarest főpolgármesterével, Sorin Oprescuval, a Külföldi Hírszerző Szolgálat volt főnökével, Gheorghe Fulgával, továbbá a németországi védelmi tárca egykori szóvivőjével, Detlef Selhausennel is. A Ceauşescu-féle külföldi hírszerzés volt tábornoka, az Amerikába emigrált Ion Pacepa szerint Creţu valójában az orosz kémszolgálatnak dolgozott. Pacepa külön kiemeli, hogy Creţu apja meggyőződéses kommunistaként Moszkvában végzett.

Pacepa szerint Creţu azt a kiemelt feladatot kapta, hogy átállítsa George W. Bush egykori külügyminiszterét és hadseregparancsnokát, Colin Powellt Moszkva oldalára. Az azóta már az Egyesült Államokban raboskodó, Guccifer néven ügyködő román hacker iratai ezt részben alátámasztani látszanak. Ő ugyanis feltörte Powell e-mail kontóját, és nyilvánosságra hozta Powell és Creţu enyhén szólva bizalmas levelezését.

Pacepa szerint nem ártatlan flörtről volt szó, hanem beszervezési akcióról. A volt román kémfőnök nem tartja kizártnak, hogy éppen Creţu lehetett „a szekrényben lévő csontváz”, aki miatt Powell visszautasította 2009-ben az elnökjelölési felkérést.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos