4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kína csinos kémnők százait veti be, legújabb trófeaként a pekingi holland nagykövetet sikerült behálózni. A brit hírszerzés egy jelentésben figyelmeztet a nyugdíjas kémeik elleni kínai műveletekre. A román regionális politikáért felelős uniós biztos, Corina Crețu is ezen a szeren mozgott korábban, miatta utasíthatta vissza Colin Powell tábornok az amerikai elnökjelöltséget 2009-ben.

A vezető német konzervatív napilap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung számolt be arról a pekingi kampányról, amelynek keretében az elmúlt időszakban a kínai hírszerzés kémnők bevetésével nyugati diplomaták sorát hálózta be. A kínai modern-kori Mata Harik feladata a diplomaták elcsábítása és megzsarolása. A napokban Pekingnek egy nagy hal akadt a hálójába, amely komoly zavart okozott Hollandiában.

A szép hölgyek hadicsele

A tavaly decemberben Kínába kinevezett 58 éves holland nagykövetet, Ron Kellert ugyanis a hágai külügyminisztérium azonnali hatállyal hazarendelte, miután kiderült, hogy összeszűrte a levet egy kínai, helyi követségi alkalmazottal. A nagykövet ellen most belső vizsgálat zajlik. A csinos hölgyek politikai vagy katonai célú bevetése Pekingben olyan régre nyúlik vissza, mint maga a kínai civilizáció. A kínai nyelvben külön kifejezés is van az ilyen célú csábításokra: „a szép hölgyek hadicsele”.

A brit hírszerzés, az MI6 egy tavalyi jelentésében kifejti, hogy a kínai titkosszolgálat attraktív hölgyek egész sorát alkalmazza, akik különösen a nyugdíjas MI6 ügynökökre lettek ráállítva. Az ügynököket kifülelték, és számos esetben megzsarolták. 2008-ban Gordon Brown akkori brit miniszterelnök delegációjának egyik tagja esett be a csapdába a pekingi látogatás során. Brown kísérője egy kínai hölgyet vitt a szállodai szobájába, aki őt ott bedrogozta. Amikor másnap reggel magához tért, az irattáskájának, a Blackberry-jének és fontos iratainak csak a hűlt helyét találta.

Tajvanon az elmúlt években életfogytiglani börtönre ítélték azt a tábornokot, akit egy kínai hölgy szervezett be Thaiföldön, amikor ott szolgált katonai attaséként. A kínai állami média nem számol be ezekről a harci sikerekről, ehelyett óvja a hazai kormányzatnak dolgozó hölgyeket a jól kinéző nyugati férfiak csábítási kísérletétől. Ennek keretében a kormányzat nemrég még egy képes füzetet is kiadott, amely figyelmezteti a hölgyeket, nehogy nyugati férfiakkal ismerkedjenek.

A román Mata Hari nagy skalpot gyűjtött be

Káncz Csaba

Természetesen erős túlzás lenne azt állítani, hogy a hírszerzés ezen formájában csak a kínaiak érnének el komoly eredményeket. A jelenlegi román regionális politikáért felelős uniós biztos, Corina Crețu ugyanis kiemelten sikeres pályát tudhat magáénak. Román híradások szerint Creţu az elmúlt évtizedekben megosztotta bájait Bukarest főpolgármesterével, Sorin Oprescuval, a Külföldi Hírszerző Szolgálat volt főnökével, Gheorghe Fulgával, továbbá a németországi védelmi tárca egykori szóvivőjével, Detlef Selhausennel is. A Ceauşescu-féle külföldi hírszerzés volt tábornoka, az Amerikába emigrált Ion Pacepa szerint Creţu valójában az orosz kémszolgálatnak dolgozott. Pacepa külön kiemeli, hogy Creţu apja meggyőződéses kommunistaként Moszkvában végzett.

Pacepa szerint Creţu azt a kiemelt feladatot kapta, hogy átállítsa George W. Bush egykori külügyminiszterét és hadseregparancsnokát, Colin Powellt Moszkva oldalára. Az azóta már az Egyesült Államokban raboskodó, Guccifer néven ügyködő román hacker iratai ezt részben alátámasztani látszanak. Ő ugyanis feltörte Powell e-mail kontóját, és nyilvánosságra hozta Powell és Creţu enyhén szólva bizalmas levelezését.

Pacepa szerint nem ártatlan flörtről volt szó, hanem beszervezési akcióról. A volt román kémfőnök nem tartja kizártnak, hogy éppen Creţu lehetett „a szekrényben lévő csontváz”, aki miatt Powell visszautasította 2009-ben az elnökjelölési felkérést.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG