<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tavalyinál sokkal jobban indult az év a nyugdíjasoknak, de most jön a neheze.

Idén januárban 2,9 százalékos inflációt mért a nyugdíjasok kosarában a Központi Statisztikai Hivatal, ami jóval alatta marad a 2020 januárban regisztrált 4,6 százaléknak. Ugyanakkor, míg az előző évben az aktív háztartások figyelembevételével vizsgált adat magasabb volt (4,7 százalék), addig most az utóbbi mutató (2,7 százalék) alatta maradt a nyugdíjas inflációnak. Vagyis, bár idén januárban kisebb átlagos áremelkedést mértek az idősek körében, mint egy éve, de ezúttal a nyugdíjasok élete drágábbnak bizonyult, mint a társadalom többi tagjáé.

Természetesen az idei mérsékeltebb növekedés mögött a bázishatást is érdemes nézni: egy éve olyan ütemben emelkedtek az árak, amit nehéz lett volna überelni, de ettől még meg kell barátkozniuk az időseknek a gondolattal, hogy az általuk preferált termékek, szolgáltatások ára a közeli jövőben is jobban fog emelkedni. Így például az élelmiszereknél azt látjuk, hogy tavaly az egész évben 7,2 százalékkal drágultak átlagosan 2019-hez képest - nem volt más olyan főcsoport, ahol hasonló dinamikát mért volna a KSH.

A részletekben elmerülve: tavaly januárban 6,9 százalékos drágulást jegyzett fel az élelmiszereknél a statisztikai hivatal. Idén ennél szerényebb, 3,9 százalékos áremelkedésről jelentettek.

Az egyik legfontosabb oka a változásnak a sertéshús iszonyatos drágulásának megállása volt: míg 2020 elején 27,6 százalékos volt az áremelkedés mértéke az egy évvel korábbihoz képest, idén hasonló intervallumban, egy éves visszatekintésben 6,3 százalékos csökkenést tapasztaltak az árfelírók.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenki ilyen árváltozással találkozott a boltokban, ez csak egy átlagérték.

A fordulat mögött a sertéspestis hisztéria lecsengése, illetve a piaci torzulások kiegyenlítődése állhat. Ekkora fordulat nem állt be a párizsi, kolbász termékkörben, de azért említésre méltó, hogy az egy évvel ezelőtti 17,4 százalékos drágulás után idén már "csak" 6,6 százalékkal kerültek többe ezek az áruféleségek. Szóval ez is hozzájárulhatott a mérsékeltebb inflációhoz.

Közismert, hogy a nyugdíjakat idén 3 százalékkal emelték, de ez nem azt jelenti, hogy tavaly januárhoz képest ekkora növekmény jelent meg a számlákon, hiszen az infláció miatt a nyugdíjakat visszamenőleg 1,2 százalékkal korrigálták tavaly novemberben. A januári emelés után pedig az előző héten a Magyar Államkincstár elutalta (illetve postai úton eljuttatták) a 13. havi nyugdíj egy hétre jutó részét, amit átlagosan mintegy 37 ezer forintot jelentett.

Ezen azért már túljutottunk (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)Ezen azért már túljutottunk (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Nagy kérdés azonban, hogy ez mire lesz elég. Egyelőre a nyugdíjas infláció elmarad az év eleji emelés mértékétől, de még csak egy hónapon vagyunk túl. Szakértők szerint pedig az év során lesznek még olyan időszakok, amikor az árak meglódulnak. Az például kizárt, hogy az üzemanyagárak a tavalyihoz hasonló mélységekben járjanak. Akkor a koronavírus-járvány miatt apadt a kereslet, ezért nyomottá váltak az árak, de idén mindenki a gazdaság beindulásával számol, ami viszont értelemszerűen hatással lesz a benzinárra is. Az pedig olyan alapvető költségtényező, ami minden termék és szolgáltatás árazásában megjelenik.

A Magyar Nemzeti Bank szerint idén 3,5 százalék körüli inflációra lehet számítani, ám ez is nagyban függ attól, hogy mikortól lehet feloldani a járványügyi korlátozásokat. Minél később, annál kevesebb ideje marad a gazdaságnak a talpra állásra, ami az inflációs folyamatokat is befolyásolná, főleg a szolgáltatások árazásán keresztül. Ha viszont "beüt" a nyár, akkor meglódulhat az infláció, ami kompenzációt hozhat az érintetteknek novemberben, csakúgy, mint tavaly.

S akkor még nem ejtettünk szót arról, hogy bő egy év múlva országgyűlési választás lesz, és az idősebb korosztályok egyre fontosabb szavazóbázist jelentenek a kormánypártoknak. Jogszabály szerint, amennyiben a gazdasági növekedés mértéke egy évben meghaladja a 3,5 százalékot, a nyugdíjasok prémiumra is jogosulttá válnak, márpedig erre idén jó esély van, tehát ezen a jogcímen is érkezni fog pénz az év vége felé. De hogy ezen túl készül-e mással is a kormány - például év végi extra bónusszal, mint évekkel ezelőtt az Erzsébet-kártyák kiosztásával - az majd csak később fog kiderülni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezi a nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG